«Дефіциту ліків немає»: як переселенцям з ВІЛ отримати необхідні препарати у Вінниці

«Дефіциту ліків немає»: як переселенцям з ВІЛ отримати необхідні препарати у Вінниці
  • В обласному клінічному Центрі інфекційних хвороб розповіли, як переселенцям з ВІЛ-позитивним статусом отримати ліки у Вінниці. 

Серед людей, які вимушено покинули свої домівки є ті, хто має постійного приймати певні лікарські препарати. Мова, зокрема, про людей з ВІЛ-позитивним статусом. Комплексна медична допомога для цієї категорії населення полягає у пожиттєвому прийомі антиретровірусної терапії (АРТ). 

Саме АРТ максимально пригнічує розмноження ВІЛ в організмі, але за умови щоденного приймання ліків. Завдяки цим лікам відновлюється імунна система, а ось переривання приймання може призвести до того, що вірус адаптується до компонентів ліків і стане невразливим до них: він знову почне розмножуватися і вражати імунну систему людини.

В Україні ці препарати доступні для кожної людини з ВІЛ і надаються безплатно. Однак через повномасштабну війну з росією, тисячі пацієнтів у терміновому порядку покинули свої населені пункти, переїхавши в інші куточки країни. Частина з них опинилася у Вінниці. 

Відео дня

Директор обласного клінічного Центру інфекційних хвороб Ігор Матковський говорить, що за перший місяць повномасштабної війни до них звернулося понад сто переселенців. За його словами, проблем із постачанням препаратів у Вінниці немає.

— Потрапити до нас, щоб отримати АРТ або пройти дообстеження можна кількома шляхами: якщо знають наші контактні номери, пишуть нам на електронну пошту або приїжджають безпосередньо в Центр, — пояснює Ігор Матковський. — Дефіциту препаратів у нас немає. Їх отримують усі, хто потребує, це безкоштовно. 

Лікар говорить, що людям, які з тих або інших причин не мають з собою медичної документації з попереднього Центру, у наданні терапії не відмовляють. Якщо є можливість отримати документи, медики роблять запит на їх отримання. Якщо немає такої змоги, то пацієнти проходять дообстеження та все одно отримують ліки. 

Напередодні в Центрі громадського здоров’я МОЗ України повідомили про запуск онлайн-платформи, а також чат-бота у Телеграмі. Ці ресурси мають допомагати людям, які живуть із ВІЛ, знайти АРТ там, де вони перебувають: в Україні або за кордоном.  

Поза тим, на платформі можна знайти відповіді на найактуальніші запитання про доступ до АРТ: як дізнатися, чи працює установа, де ви отримуєте АРТ? Що робити, якщо така установа не працює або ви не можете до неї дістатися? Як отримати АРТ, якщо ви перемістилися в межах України? Де отримати АРТ за кордоном?

Також на платформі є інформація про сервіси для отримання допомоги з доступом до лікування проти ВІЛ, туберкульозу, вірусних гепатитів по всьому світу; контакти лікарів, до яких можна звернутися телефоном та онлайн; способи отримання правової та соціальної допомоги.

Контакти: с. Березина, «Медмістечко» , 5 км Барського шосе
Телефон: 0432 566 423
Пошта: [email protected]
Сайт: Центр.

Читайте також:

«Можливо, доведеться евакуйовуватися» — вінницькі науковці пояснюють, що може бути у разі хімічної атаки

Медицина за військовими правилами. Як працює швидка, сімейники і медики, що лікують поранених

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up