Чому вода з -під крану «пахне» морем та фекаліями? Пояснює «Водоканал» (ВІДЕО)

Чому вода з -під крану «пахне» морем та фекаліями? Пояснює «Водоканал» (ВІДЕО)
4-річний хлопчик Кирил каже, що вода з-під крану стала жахливою. "Вона смердить рибою!" — каже Кирил
  • З понеділка, 5 червня, вода з-під кранів у вінничан почала віддавати неприємними ароматами: у когось болотом, а у інших — каналізацією
  • У мерії провели робочу нараду, де працівники «Водоканалу» дали пояснення появі смороду
  • Коли цей запах зникне та чи безпечна вода?

На робочій нараді із заступником мера Миколою Форманюком, працівники «Водоканалу» розказали, чому ж смердить вода з-під кранів.

— У неділю, 4 червня, у питної води з’явився неприємний запах. Ми одразу посилили контроль за якістю. Так, вода має запах, але вона залишається безпечною для споживання, — коротко сказав директор обласного «Водоканалу» Олександр Чернятинський.

Відео дня

Коротка версія матеріалу:

Завідувачка хіміко-бактеріологічної лабораторії Аліна Кравчук пояснила, що причина смороду — хімічне забруднення.

— Приблизно дві доби тому були опади поблизу Калинівки. Дощі змили забруднюючі речовини в русло Бугу. Там є така проблема, що фермери розорали поля впритул до річки. Звісно, полили добривами, що й змили дощі, — сказала завідувачка лабораторії Водоканалу. — Забруднювач ми забрали з води. А вирішити питання із запахом — не можемо. Треба додавати більше хлору, але велика кількість хлору може отруїти воду та збільшити ризик для здоров’я людини. До того ж, вода в річці має дуже малий рівень кисню.

Читайте також:

Вода з-під крану смердить. Як її очистити?

Питаємо, а чи безпечна ця вода для готування їжі та інших цілей?

— Цілком. Якщо дивитися воду по місту, то вона прозора, немає кольору, але з неприємним запахом. Розумієте, цей запах є залишковим. Наприклад, якщо випити «Колу», а потім помити пляшку з-під напою, то все одно ж запах залишиться? Ось так і з водою в річці — забруднювач забрали, а запах залишився.

— Так скільки треба часу, щоб вода знову була без запаху?

— Скільки він ще буде — цього точно сказати не можу. Треба, щоб Буг оновив воду — стекла та, що має неприємний запах. Спілкувалися з колегами із інших міст, то в Хмільнику, що вище за течією — з водою все в порядку. А в Калинівці — гірше, ніж у нас, — сказала Кравчук.

Контролювати якість води будуть не тільки в лабораторії «Водоканалу», але в лабораторіях Міністерства охорони здоров’я України

— Ми направили звернення на обласну лабораторію МОЗ. Фахівці відбирають проби по місту, які ми порівняємо з результатами «Водоканалу», щоб побачити об'єктивну інформацію по якості води. З 6 червня працюють дошкільні табори. Ми перевірили у кожній школі, садку та оздоровчому закладі Вінниці воду — вона є безпечною для дітей. Відхиленнь по санітарним та фізико-хімічним нормам немає, — сказала фахівець відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства обласної Держпродспоживслужби Людмила Прутікова.

На кінець зустрічі заступник мера Микола Форманюк сказав, що місто контролюватиме якість води та зробив доручення — кожного дня, протягом тижня, «Водоканал» та Держпроспоживслужба звітують по якості та запаху питної води. Це потрібно, щоб мати інформацію по покращенню води та зниженню сморіду. За словами Миколи Форманюка, місто направить звернення до відповідних органів, щоб знайти винуватців у забрудненні.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Надо было напоить этого директора водой с крана прям на нараде, и посмотреть быку в глаза..
  • Сергей Анатольевич

    Зачем такой штат сотрудников водоканала если очистит воду Бог?)))
  • Юрий Вахитов

    Интересно эти ребята себе борщи варят из этой воды?
  • Без Имени

    Так, так. Вода на вході наче б то "прозора" А на виході з жовтувато-зеленим відтінком... Потрібно замінити повністю всі труби в місті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up