Чи можна лікувати тривогу алкоголем та які наслідки? Відповідь психолога

Чи можна лікувати тривогу алкоголем та які наслідки? Відповідь психолога
  • Алкоголь допомагає розслабитися, а також знижує стрес і тривогу — саме така хибна думка поширена у суспільстві.
  • Психологиня Юлія Ворман пояснила, чому в жодному разі не можна лікувати тривожність алкоголем.

Щоб зменшити тривогу, люди часто вживають алкоголь. Але це не допомагає. Алкоголь є наркотиком та патологічним адаптогеном, тобто він дає ілюзію переміщення людини до якогось уявного світу. Він змінює свідомість людини. І в цей час сп’яніння людина може не відчувати тривогу. 

Такі ж властивості мають енергетики, слабоалкогольні напої та психоактивні речовини. 

«Але після того, як сп’яніння завершується, і людина повертається до реального світу, рівень тривоги збільшується в рази, — зазначає психолог. — Тобто не можна ані лікувати, ані профілактувати тривогу і тривожні розлади будь-якими психоактивними речовинами, призначеними собі самостійно.  Насправді навіть маленькі дози алкоголю вже дисбалансують нервову систему. А якщо ми говоримо про енергетики, то кофеїн, з одного боку, стимулює, а з іншого боку — підсилює тривогу».

Відео дня

Юлія Ворман зазначає, що будь-які штучні зміни свого емоційного стану в підсумку будуть викликати підсилення тривоги, виникнення залежності й чимало проблем зі здоров'ям.

Повномасштабна війна триває вже 239 днів, і весь цей час чимало українців переживають тривогу, стрес та страх. Особливо ці відчуття посилилися внаслідок масових обстрілів, які розпочалися з 10 жовтня. 

Ми запитали у психотерапевтки, як підтримувати своє ментальне здоров'я зараз. Деталі у матеріалі: Живемо в стані постійної напруги. Психологиня про те, як зараз зберігати своє ментальне здоров'я

 

Читайте також:

Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?

З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up