Ботулізм і гриби: що потрібно знати, щоб не отруїтися

Ботулізм і гриби: що потрібно знати, щоб не отруїтися
  • Особлива обережність під час вживання грибів необхідна для вагітних, жінок, що годують грудьми, літніх людей та дітей до 12 років.
  • Неправильно зібрані або приготовлені гриби можуть спричинити серйозне отруєння, включно з ботулізмом.
  • Щоб мінімізувати ризик, експерти радять ретельно обирати гриби, правильно їх обробляти, варити та зберігати, а консервацію готувати лише за безпечними методами.

Сезон збору грибів у Вінницькій області в розпалі, і багато любителів «тихого полювання» вирушають до лісів у пошуках щедрого врожаю. Водночас фахівці Держпродспоживслужби області нагадують, що вживання дикорослих грибів завжди пов’язане з ризиком, особливо якщо вони зібрані або приготовані неправильно.

Експерти радять дотримуватися простих, але важливих правил, щоб уникнути отруєнь та насолодитися безпечним грибним сезоном:

  • Уникайте збору перезрілих, в’ялих або пошкоджених грибів — вони швидко накопичують токсини, що можуть спричинити отруєння.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уникайте занадто молодих або старих грибів — їх легко сплутати з отруйними видами.
  • Не збирайте гриби поблизу доріг та промислових підприємств.
  • Після повернення додому уважно перевіряйте кожен гриб у кошику, звертаючи увагу на колір капелюшка, ніжки та структуру «губки».
  • Якщо у вас навіть найменші сумніви щодо гриба, краще його не брати.
  • Не пробуйте гриби на смак або запах, навіть якщо здається, що вони їстівні.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збору.
  • Варіть їх щонайменше тричі, щоразу використовуючи свіжу підсолену воду не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте готові страви з грибами в холодильнику, бажано в емальованому посуді, не більше доби.
  • Дотримуйтесь правил термічної обробки та консервування грибів і не ігноруйте їх.

Неправильно приготовані та законсервовані гриби можуть викликати ботулізм — важке інфекційне захворювання.

Відео дня

— Ботулізм — це не отруєння грибами. Небезпечна саме технологія приготування консервації, тож навіть перевірені гриби можуть стати отрутою. Перші симптоми з’являються через 2–3 години після вживання, а їхня інтенсивність залежить від стадії. При виклику швидкої потрібно повідомити про вживання грибної консервації. Визначити ботулізм за смаком чи кольором неможливо, адже мікроорганізм не псує продукти. Важливо звернутися до лікаря в першу добу та описати всі симптоми, зокрема проблеми із зором і ковтанням. Діагностика токсину триває 3–4 дні, тому лікування починають за клінічною картиною. Залишки грибів і банки відправляють на лабораторне дослідження, — додають фахівці.

Щоб уникнути ботулізму, дотримуйтесь простих правил:

  • використовуйте лише якісні продукти;
  • не консервуйте м’ясо та рибу без автоклава;
  • зберігайте консервацію при температурі до +6 °С;
  • не тримайте домашні заготовки більше року;
  • гриби переробляйте відразу після збирання;
  • не консервуйте гриби у герметичних банках — краще соліть і зберігайте при температурі до +3 °С;
  • якщо кришка банки здулася — консерви категорично заборонено вживати чи навіть пробувати.

Нагадаємо, в серпні у Калинівській громаді четверо людей отруїлися дикорослими грибами. Завдяки швидкій реакції медиків, усім постраждалим надали необхідну допомогу.

Якщо ви плануєте вирушити на грибні вихідні, дізнайтеся в цьому матеріалі, де у Вінницькій області найкраще їх збирати:

 

Читайте також:

Призначили нових керівників ключових обласних установ та комунальних закладів. Хто вони?

У Гнівані сталася смертельна ДТП. Чому родина загиблого шукає свідків?

«Не били, але силоміць посадили в авто» — в ТЦК прокоментували інцидент в Уланівській громаді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up