Ботулізм і гриби: що потрібно знати, щоб не отруїтися

- Особлива обережність під час вживання грибів необхідна для вагітних, жінок, що годують грудьми, літніх людей та дітей до 12 років.
- Неправильно зібрані або приготовлені гриби можуть спричинити серйозне отруєння, включно з ботулізмом.
- Щоб мінімізувати ризик, експерти радять ретельно обирати гриби, правильно їх обробляти, варити та зберігати, а консервацію готувати лише за безпечними методами.
Сезон збору грибів у Вінницькій області в розпалі, і багато любителів «тихого полювання» вирушають до лісів у пошуках щедрого врожаю. Водночас фахівці Держпродспоживслужби області нагадують, що вживання дикорослих грибів завжди пов’язане з ризиком, особливо якщо вони зібрані або приготовані неправильно.
Експерти радять дотримуватися простих, але важливих правил, щоб уникнути отруєнь та насолодитися безпечним грибним сезоном:
- Уникайте збору перезрілих, в’ялих або пошкоджених грибів — вони швидко накопичують токсини, що можуть спричинити отруєння.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уникайте занадто молодих або старих грибів — їх легко сплутати з отруйними видами.
- Не збирайте гриби поблизу доріг та промислових підприємств.
- Після повернення додому уважно перевіряйте кожен гриб у кошику, звертаючи увагу на колір капелюшка, ніжки та структуру «губки».
- Якщо у вас навіть найменші сумніви щодо гриба, краще його не брати.
- Не пробуйте гриби на смак або запах, навіть якщо здається, що вони їстівні.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збору.
- Варіть їх щонайменше тричі, щоразу використовуючи свіжу підсолену воду не менше 30 хвилин.
- Зберігайте готові страви з грибами в холодильнику, бажано в емальованому посуді, не більше доби.
- Дотримуйтесь правил термічної обробки та консервування грибів і не ігноруйте їх.
Неправильно приготовані та законсервовані гриби можуть викликати ботулізм — важке інфекційне захворювання.
— Ботулізм — це не отруєння грибами. Небезпечна саме технологія приготування консервації, тож навіть перевірені гриби можуть стати отрутою. Перші симптоми з’являються через 2–3 години після вживання, а їхня інтенсивність залежить від стадії. При виклику швидкої потрібно повідомити про вживання грибної консервації. Визначити ботулізм за смаком чи кольором неможливо, адже мікроорганізм не псує продукти. Важливо звернутися до лікаря в першу добу та описати всі симптоми, зокрема проблеми із зором і ковтанням. Діагностика токсину триває 3–4 дні, тому лікування починають за клінічною картиною. Залишки грибів і банки відправляють на лабораторне дослідження, — додають фахівці.
Щоб уникнути ботулізму, дотримуйтесь простих правил:
- використовуйте лише якісні продукти;
- не консервуйте м’ясо та рибу без автоклава;
- зберігайте консервацію при температурі до +6 °С;
- не тримайте домашні заготовки більше року;
- гриби переробляйте відразу після збирання;
- не консервуйте гриби у герметичних банках — краще соліть і зберігайте при температурі до +3 °С;
- якщо кришка банки здулася — консерви категорично заборонено вживати чи навіть пробувати.
Нагадаємо, в серпні у Калинівській громаді четверо людей отруїлися дикорослими грибами. Завдяки швидкій реакції медиків, усім постраждалим надали необхідну допомогу.
Читайте також:
Призначили нових керівників ключових обласних установ та комунальних закладів. Хто вони?
У Гнівані сталася смертельна ДТП. Чому родина загиблого шукає свідків?
«Не били, але силоміць посадили в авто» — в ТЦК прокоментували інцидент в Уланівській громаді
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.