Безкоштовні ліки у Вінниці будуть. На них вже виділили більше 20 мільйонів

Безкоштовні ліки у Вінниці будуть. На них вже виділили більше 20 мільйонів

З першого квітня вінничани зможуть безкоштовно, або з частковою оплатою отримувати ліки в аптеках. Таким чином почне працювати програма реімбуксації, яка стосується лише трьох категорій хвороб, а саме: серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

 

Відповідно до цієї програми кабмін виділив 500 млн грн. Кошти розподілять за кількістю хворих та мешканців областей. за словами заступника директора обласного департамента охорони здоров'я Ольги Задорожної наш регіон отримав перший транш. Мова йде про 20,5 мільйонів гривень на рік.

Чому обрали саме ці хвороби? 
 - По-перше, є статистика, яка свідчить, що смертність від серцево-судинних хвороб в Україні на першому місці, - говорить Ольга Задорожна. - 
В області зараз нараховується 930 тисяч хворих на серцево-судинні захворювання, в минулому році від цього діагнозу померло 18 тисяч людей.
Хворих на цукровий діабет 50 тисяч, а на асму 10300 людей.
По-друге, це ефективність амбулаторного лікування. Тобто якщо в пацієнта будуть доступні ліки, адекватне призначення їх, то хворий самостійно зможе і лікуватись, і вести активний спосіб життя, і навіть позбутися інвалідності. 

Досить самолікуватись
За словами заступника директора департаменту з лікуванням, а точніше з самолікуванням хворих є велика проблема. Адже люди часом самі призначають собі ліки, з огляду на їх вартість, на поради сусідів/знайомих, або довіряючи рекламі. 
- Якщо буде працювати програма реімбуксації, це вплине на вартість ліків (вони стануть дешевші) і до того ж пацієнти підуть до лікарів (без рецепта безкоштовно ліки не отримати). Ті, в свою чергу, визначать найбільш продуктивну схему лікування, випишуть рецепт і людина піде до аптеки за ліками які підходять саме їй, - говорить Ольга Задорожна. - Деякі ліки за цією програмою будуть безкоштовні, а деякі — за частковою оплатою (зараз саме визначається механізм ціноутворення та часткових відшкодувань) 

Відео дня

В яких аптеках будуть безкоштовні ліки?
Не у всіх. Лише в тих, які уклали договор на участь в программі реімбуксації. На вітринах цих аптек, або біля касових апаратів будуть розміщені флаєри про те, що аптека "в темі".

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Левадный Олегъ

    Если учитывать только статистику сердечно-сосудистых и сахарного диабета (шут с той бронхиальной астмой - даже учитывать не будем для прикола), то это выходит грубо по 150 гривен в год на больного. С учетом стоимости лечения этих патологий, это помощь уровня просроченной упаковки от горчичника при запущенной пневмонии.  Офигенная помощь, да.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають Міжнародний день братів і сестер. Історія, заборони та прикмети 10 квітня 21:01 У Вінниці покажуть документальний фільм про військових та їх собаку 20:17 На Вінниччині відкрили меморіальну дошку в пам'ять про полеглого Олександра Богомаза photo_camera 19:20 Сестер Тельнюк неспроста запрошують у Сугаки. Хто і для чого? Від читача 15:48 «Влупи пушкіним по ру*ні». У Жмеринці зібрали більше 300 кг російських книг, виручені кошти ідуть на дрон 19:07 Вінничан запрошують на хакатон «Міфологізація Трипілля» та по-новому поглянути на давні символи 18:34 «Ніяких підстав — просто відмовили!» У Вінницькому МСЕК чоловіку без пояснень не дали групу 18:06 Молодого воїна з Ладижина повернули до життя в реанімації лікарні Мечникова у Дніпрі play_circle_filled 17:22 Вінничани можуть безкоштовно вакцинуватися від дифтерії та правця 16:53 На Тяжилівському озері горів очерет. Винуватицю підпалу спіймали на гарячому play_circle_filled photo_camera 16:30 56 багатоповерхівок Вінниччини пройшли техобслуговування газових мереж (Новини компаній) 16:23 Махінації з землею на Вінниччині: держреєстраторка спричинила збитки державі на понад мільйон 15:41 На Вінниччині чоловік викачував нечистоти з вигрібної ями до водойми 15:15 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 15:10 До Дня антикваріату: що старого і незвичного продають вінничани photo_camera 14:23 Понад 10 вінницьких вулиць завтра на цілий день залишаться без води 13:21 Юнак «провчив» залицяльника знайомої, організувавши псевдозамінування торгового центру photo_camera 12:23 Владиславу Бойчуку з Вінниччини просять присвоїти звання Героя України photo_camera 12:13 У Вінниці пройде чемпіонат з фрі-файту пам'яті Дениса Бабія «Трейна» 11:25 Петрушенко та Власенко дебатували на різних майданчиках (прес-служба ГО “Моніторинговий центр”)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up