Базова аптечка: чи потрібно мати зеленку, перекис водню та йод

Базова аптечка: чи потрібно мати зеленку, перекис водню та йод
  • Кожен складає власну аптечку, покладаючись на власний досвід та проблеми зі здоров'ям. Але часто у ній можуть з'являтись далеко не ефективні препарати, які чомусь раніше вважались необхідними для кожного. Тому фахівці пояснили, яка користь від антисептиків, популярних ще у радянські часи.

Далеко не всі методи лікування досі залишаються актуальними та стають пережитком минулого. Це стосується і радянських міфів про здоров'я та медицину, які були далекими від доказовості. Тож експерти з проєкту Бережи себе вирішили провести перевірку аптечок та назвали зовсім недієві або малодієві антисептики, які були популярними в радянські часи і часто досі є в українців.

 

Виявилось що ефективність фукорцину та зеленки не перевірена, йод дійсно допомагає, але є гуманніші варіанти в сучасній медицині. Тим часом перекис водню перевершує у своїх властивостях навіть звичайна чиста вода.

Відео дня

— А от те, що варто покласти в аптечку, — хлоргексидин. Цей антисептик прозорий, не завдає додаткового болю. Проте важливо звертати увагу на концентрацію: вона повинна бути хоча б 0.5-2%, залежно від лікувальної мети, — наголошують медики.

Детальніше про антисептики з радянських часів дізнавайтесь в інфографіці:

 

Читайте також:

За скільки часу до вінничан має приїхати швидка: відповідь медиків

«Легких операцій не буває»: вінницький хірург Олег Гончаренко уже 27 років рятує людей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up