Аптечні ціни на одужання або Як зекономити на простуді

Аптечні ціни на одужання або Як зекономити на простуді

Хворіти дуже дорого. Накупити ліків від болю в голі, кашлю, нежитю, температури і противірусний препарат обійдеться в кількасот гривень. Особливо, якщо ці баночки і блістери з написом «для дітей». Журналіст купила дешеві аналоги «іміджевих» ліків. У скільки обійшовся такий рятувальний набір?

Продуло на роботі, промерз на зупинці, хтось пчихнув у маршрутці чи кашлянув в тролейбусі у твій бік? Все, ти попав на кругленьку суму.

Сьогодні заходиш в аптеку - і очі на лоба вилазять від цін на звичні препарати. Менше року тому дитячий сироп від температури «Нурофен» та від кашлю «Лазолван» коштували гривень 35 кожний. Тепер – «Нурофен» в аптечному супермаркеті стоїть на прилавку з цінником 137,60. «Лазолван» в муніципальній аптеці на Соборній показують теж з більшою, але не такою страхітливою ціною - 91,50 гривень.

Журналіст обійшла з-десяток аптек різних мереж. Ціни в них на одні й ті препарати відрізняються. Намагаємося знайти найдешевші аналоги популярних ліків. І скрізь на прохання дати щось від застуди і вірусів пропонують так звані «іміджеві» препарати. Розрекламовані ліки називають популярними серед вінничан, хоча ціни на них тепер ой як кусаються.
 


Модне – значить дороге


Всілякі горляні стрепсілси, температурні панадоли, знеболюючі німесіли, протигрипозні гріпекси або анаферони для імунітету тепер коштують в кілька разів дорожче, ніж торік, коли так само з холодами приходили простуди і віруси.    

- Я собі беру ліки іноземного виробництва. Вони приємніші на смак і симптоми знімають швидше, ніж вітчизняні аналоги. Якщо горло болить, то я краще ментоловий льодяник посмокчу, ніж септифрілку, - каже 28-річна вінничанка, що працює секретарем на приватній фірмі. – Можу собі дозволити. Небагато заробляю, а хворію, на щастя, нечасто.

- Це люди старшого віку запитують щось наше, а не імпортне. Хочуть дешевше, - каже фармацевт з аптеки на Соборній. - «Бронхостоп» пенсіонери за 140 гривень не купують.

- А «Мукалтин» у вас є? – запитуємо дівчину про інші таблетки від кашлю.

- Так. 50 таблеток - 20 гривень.   

Мало хто, шмаркаючи, сьогодні купує краплі в ніс, коли поруч стоять модніші спреї. Тут усі вікові категорії особливо не прискіпуються до цін. Коли в носі заклало – беруть те, що зручніше в користуванні, бо “пробити” дихання треба інколи й серед сторонніх людей. Особливо якщо похворіти вдома не виходить. Приблизно так розповідали про популярність засобів від нежитю в кожній із шести аптек, де про це спитала журналіст.

Ціни на такі спреї зовсім різні. Є за 32 гривні «Нокспрей», за 49 «Називін» і за 130 «Делуфен». Останній переважно купують дітям. А звичайний судиннозвужуючий вітчизняний «Нафтизин» коштує лишень 9 гривень.

Морська водичка у краплях, для промивання носу коштує 9-10 гривень. Такі ліки купують лише немовлятам і, як з’ясувалось, рідко. Щоб знайти цей препарат та назвати на нього ціну, фармацевт виходила в підсобку, тоді як дорогі спреї стояли в неї під руками.      

- А який у вас найдорожчий спрей від нежитю? – цікавимось.

- Ну, є за 240 гривень. «Флікс», - неохоче відповідає жінка, бо знає, що говорить з журналістом.   

- А що самі берете, коли нежить? 

- Лазорін. Він коштує гривень 100. В мене алергічні бувають риніти, а не застудні.     
 


Ніколи хворіти 


- Найчастіше купують чаї типу «Фервекса» і противірусні - обов’язково, - розказує жінка за прилавком аптеки на Козицького. – «Амізон», «Гропринозін», «Аміксин», «Новірин». Їх багато теж є. Ви на яку суму розрахуєте?

- «Анаферон» скільки?

- 93 гривні.

- А чотири «чарівні» таблетки є? Їх колись забороняли, здається? - допитуємося про таблетки від грипу. Ті, які випиваєш за добу – і всі симптоми як рукою знімає.

- Є такі. Вони недорогі, але це на один день тільки. А симптоми застуди треба знімати не один день…З таких препаратів у нас є «Грипго». Чотири таблетки за 9 гривень.  

В інших аптеках пропонували з чотирьохтаблеткових «Флюколд» або «Колдфлю» за 11,75. Але паралельно допитувалися про симптоми, цікавилися, скільки днів хворобі. Зрештою, радили придбати щось противірусне. Наприклад, пластинку «Гропринозину» за 73 гривні на п’ять днів лікування.  

Називали “Гріпекс” як ліки комплексної дії. За цей препарат треба було заплатити теж більше 70 гривень.

- Це таблетки на основі парацетамолу, правильно? – питаємо.

- Так. Тут ще кофеїн…

- А парацетамол скільки коштує?

- Гривень сім…

Але, щоб збити температуру, вінничани здебільшого беруть «Панадол». Найдешевший знайшли за 17 гривень 20 таблеток, найдорожчий – трохи більше 22 гривень. Ще запитують «Німесил» в порошках, «Німезид» чи «Найз» в таблетках, які знімають біль і діють як жарознижуюче. Один пакетик «Німезіду», наприклад, коштує 4,17 гривень.  

- «Фармацитрон» часто запитують, «Антикатарал», - розказує аптекарка про чайки з лимонним присмаком, що теж на основі парацетамолу. – «Фармацитрон» коштує 97,85 гривень за 10 пакетиків. «Антикатаралу» зараз немає, але приблизно така ж ціна.     
 

Відео дня


В рази дешевше


Коли болить горло, як розказали в аптеках, то мало хто купує такий собі на смак «Фарингосепт», коли очі розбігаються від льодяників з евкаліпом, апельсином, полуницею… Упаковка «Стрепсілс», наприклад, коштує від 60 до 85 гривень в залежності від сили дії, як написано на пачці. На вітринах, як правило, стоять такі дорогі препарати.

- А скільки коштує «Септифліл», - питаємо в аптекарки про пігулки, якими лікували горло ще за радянських часів.

- 3,45. Ще є з «содових» таблеток «Антитусін». Пластинка 7,80 коштує.

Полоскання горла водичкою з содою і сіллю колись рекомендували нам лікарні. Або ж є інший «сердитий» варіант полоскання – кілька крапель йоду у воді. Сьогодні в кращому випадку скажуть купити «Інгаліпт» за 30 гривень.

Майже 200-грамовий спрей «Орасепт» для лікування інфекції в горлі журналіст бачила на прилавку аптеки на Козицького з цінником 116 гривень. Інші «пшикалки» для дезінфекції ротової порожнини невеликої ємності і з йодом продаються від 70 до 130 гривень. Чим більше там компонентів і добавок для приємного смаку, тим дорожчий препарат.

- «Стрептоциду» в нас немає і його не купують, - розказує аптекар Валерія про найдешевші пігулки для горла, які в іншій аптеці журналіст купила за 2.40. А відкашлювальний «Пертусин» був. Ціна баночки сиропу зі смаком дитинства в
аптеці на Київській коштувала 13.30.

- А настоянка ехінацеї, яка покращує імунітет, є? – шукали дешевий варіант профілактики вірусних захворювань.  

- Так. Ціна 5 гривень за 40 мілілітрів. На курс треба кілька баночок.        
 

Ось цей набір дешевих препаратів від застуди обійшовся менш ніж у 40 гривень. Купили все в муніципальній аптеці   
 

Дешеві аналоги потрібних восени препаратів
 

Парацетамол
від температури
купили за 6.80 

(щоб не брати Гріпекс, Нурофен, Колдрекс, Колдфл, Гріпг, Панадол, Фармацитрон, Фервекс чи інші жарознижуючі)
 
Анальгін
від болю
купили за 4.40 

(щоб не брати Німесил, Німезид, Найз, Но-шпу чи інші знеболюючі)
 
Септефрил
для горла
купли за 3.45

(щоб не брати Стрепсілс, Стопангін, Септолете, Антиангін, Декатилен чи інші пастилки від болю в горлі)
 
Пертусин
відкашлювальний
купили за 13.40

(щоб не брати Лазолван, Флавамед, Гербінон, Доктор Мом чи інші солодкі сиропи)
 

 

 

 


Мукалтин
від кашлю
купили за 5.30

(щоб не брати АЦЦ, Бромгексин, Стоптусин, Бронхолітін чи інші засоби, що прискорюють виведення мокротиння)
 
Настоянка ехінацеї
для підвищення імунітету 
купили за 5.50

(якщо приймати зараз, то взимку не доведеться купувати Гропринозин, Анаферон, Амізон, Афлубін, Імунал чи інші імуностимулятори)


 


Всього 38.85 гривень
 
+
Якщо ліньки колотити воду з содою та сіллю, щоб прополоскати горло і промивати ніс, можна додати до цього рятівного набору від застуди та вірусів ще…
 
Стрептоцид
для дезінфекції рота й горла
купили за 2.40
(замість Орасепта, Йокса, Інгаліпта, Лісобакта та інших антисептиків)

«Носоль» для носа 
ціна від 9 гривень
(замість Делуфена, Накспрея, Лазорина, Називіна, Риназоліна та інших спреїв та крапель від нежитю)

____________________________
 Всього 50.25 гривень
 

 

Що сказав експерт про наш вибір?


Сімейний лікар Віктор Чємєс сказав, що з придбаного нами набору ліків для невідкладної допомоги під час застудних захворювань підходить все. А от стрептоцид - неефективний. Ехінацею треба було приймати влітку, щоб імунітет виробився до осені. Почнете зараз пити - допоможе не захворіти вдруге, після Нового року.

"Я не прихильник «іміджевих» ліків, - каже лікар з 30-річним стажем. - В них навіть може бути трохи ефективності, це на один відсоток менше, але ціна в три рази вища. Якщо людина останні гроші викине на такі ліки, а можна купити дешевше, але менш красиве, не в такій упаковці гарній, не з таким смаком, то я не можу це рекомендувати. І якщо ви грипуєте, у вас температура, і коло вас хтось буде ходити, дасть таблеточку “Гропринозина” чи ще чогось такого й ще слово добре скаже, це допоможе… тільки в психологічному плані. В мене совість не дозволяє призначати препарати, які називаються комерційними. Шкоди від них не буде, користі теж не буде. Полегшать хіба що кишеню пацієнта від грошей.

Рекомендую у випадку вірусних захворювань в першу чергу жарознижуючі. Дорослим парацетамол. Він є в таблетках і навіть в сиропі. Дітям можна аспірин. Це дешевше. Якщо горло болить, раджу полоскати. А з ліків можна взяти найдешевший септифліл або фарингосепт. Якщо нежить – краплі в ніс судиннозвужуючі. Усі вони зараз дорогі… «Називін» рекомендую. Ну, і головне, хворобу треба вилежати і пити багато теплого, щоб вивести токсини, які виробляються від вірусу. Плюс – комфортні умови для хворого, і щоб не ходив по вулиці в кіно чи на роботу. Також раджу поменше їсти. Малими порціями. Балувати себе шоколадками, апельсинками, мандаринками.

Оце проти вірусів лікування. А препаратів противірусних немає! Був один, але в нього дуже великі побічні дії. Щоб вірус убити - це майже клітину треба вбити організму...
При грипі ефективні комплексні таблетки «Грипго», «Колдфлю», «Флюкольд». Всякі вони є. В них все входить – судинозвужуюче, для зняття головного болю і температури. Перший день три рази при температурі і ще на ніч одну таблетку – більше не треба пити.

Давати всі ці ліки чи не давати - так само перехворієте тиждень. Збиватимете постійно температуру, то хвороба буде більш затяжна. Препарати пригнічують протизапальні імунні процеси, і можна потім захворіти вдруге. Якщо ж просто перехворіти, з високою температурою вилежатися, через п’ять днів повністю виробляється імунітет, і людина вже другий раз не захворіє на цей вірус. Але коли лікар дасть таку «варварську» пораду, температуру не збивати три дні і тільки чай пити, матиме проблеми. Пацієнти скажуть: поганий доктор, не лічить."
 



Якщо досі ви й не здогадувалися, що сьогодні хворіти настільки дорого або вас з якихось причин засмутила ця стаття, ось декілька анекдотів на тему:

 

 - Ну що, зуб я вам вилікував, дві години не їжте.
- Та я, блін, після ваших цін пів місяця голодувати буду!
 
Із давніх давен лікарі всі ліки випробовували на собі. Саме тому настоянки й бальзами робляться на спирті :)
 
- У держбюджеті на лікування одного члена Кабміну виділяється стільки ж, як на лікування 4026 українців.
- Уявіть, скільки виділяється на лікування інших частин тіла міністрів.
 
Подорослішав - це коли боїшся стоматологів не тому, що лікувати зуби боляче, а тому, що дорого.
 
- Ти захворів? Коли підеш до лікаря?
- Потім ...
- Лікар «потім» - називається патологоанатом :)
 
Юнак на прийомі у лікаря-венеролога.
Лікар:
- Ну що ж, показуйте вашого путіна :)
 
- Гаманець або життя!
- Мені здається, це не кращий слоган для лікарні.
 
Найстрашніший момент в житті пацієнта - коли лікар починає гуглити в інтернеті :)
 
- Лікарю, у мене щось болить.
- Ось вам якась таблетка :)
 
Пацієнт - лікарю:
- Знайдіть в мене якусь іншу хворобу. Ця мені не по кишені.
 
Може, на упаковках лікарських засобів варто писати: "Ми дбаємо про свій прибуток на вашому здоров'ї"?
 
- Лікарю, хіба гелій усуне біль?
- Ні, але кричати ви будете смішно! :)
 
Поламайте мозок аптекарю: попросіть Contex, Kotex, Coldrex, Cornex и Sorbex :)
 
- Я, таки, заболел, когда был в Одессе. Лечился целый месяц. Мне это обошлось в тысячу долларов
- У нас в Виннице за эти деньги вы могли бы целый год лечиться! Еще бы и на похороны осталось...
 
З рецептів народної медицини:
Найкращий засіб від усіх хворіб – це проста вода!
Дві каплі на склянку спирту і все як рукою зняло! :)

 


 
На ліках від інших недугів теж можна зекономити
Далі вказані спрешу дорогі ліки – потім їх дешеві аналоги. не забудьте, що самолікування шкідливе для вашого здоровя. 
 
Серцеві і гіпотензивні засоби

  • Арифон — Індап, Індапамід
  • Амлотоп — Амлодипін
  • Адалат СЛ — Ніфедипін
  • Індапамід — Іонік
  • Вазокардін, Беталок ЗОК — метапролол
  • Валокордин — Корвалдин
  • Верогаліду ЕР — Верапамил
  • Нормодипін — Амлодипін
  • Кордіпін — Кордафлекс
  • Панангин — Аспаркам
  • Ендіт — Еналаприл
  • Енап — Еналаприл
  • Ескорд Кор — Амлодипін

 
Антибактеріальні, протизапальні, противірусні засоби

  • Сумамед — Азитроміцин
  • Азівок — Азитроміцин
  • Зітролід — Азитроміцин
  • Рулид — Роксігестал
  • Ацикловір-Акрі Ацикловір
  • Зовіракс — Ацикловір
  • 5-НОК — Нітроксолін
  • Рібаміділ — Рибавірин
  • Тіберал — Метронідазол
  • Трихопол — Метронідазол
  • Форкан, Флюкостат — Дифлюкан
  • Флемоксин солютаб — Амоксицилін

 
Протидіарейні засоби

  • Імодіум — Лоперамід

 
Противиразкові засоби

  • Омез — Омепразол
  • Зантак - Ранитидин
  • Гастрозол — Омепразол
  • Ультоп — Омепразол

 
Протиалергічні засоби

  • Аллертек — Цетиризин

 
Заспокійливі засоби, препарати, що покращують мозковий кровообіг і інтегративні функції мозку

  • Фенотропіл — Пірацетам
  • Ноотропил — Пірацетам
  • Лепонекс — Азалептин
  • Кавінтон Вінпоцетин
  • Нотта — Ново-пассит

 
Гелі, мазі та креми для зовнішнього застосування

  • Віролекс — Ацикловір
  • Фастум — Кетопрофен-Врамед
  • Биструм гель — Кетопрофен-Врамед
  • Диклак, Вольтарен — Диклофенак
  • Фунготербін — Тербінафін

 
Інші лікарські та медикаментозні засоби

  • Віагра – Динаміко, Ергус 
  • Бепантен - Декспантенол 
  • Тимолол — Окумед
  • Актрапід НМ — Хумулін НПХ
  • Троксевазин — Троксерутин
  • Калію і магнію аспарагинат — Аспаркам, Панангин
  • Вінбластин-Тева — Вінбластин-Ленс
  • Йодомарин — Калій йодид
  • Серміон — Ніцерголін
  • Офтан дексаметазон — Дексаметазон
  • Гипотиазид — Гідрохлородіазід
  • Вермокс — Мебендазол
  • Фінлепсин — Карбамазепін
     

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Аврора Цезарук

    Українські ліки бувать навіть якісніші, наприклад, від фірми Ратіофарм
  • Яна

    Якщо купувати ліки українського виробництва - можна суттєво зекономити кошти.
  • Дарья

    Взагалі стаття хороша, корисна, але хотілося б більше знати які ліки краще купувати дітям, адже діти більше хворіють ніж дорослі.

    Анонім reply Дарья

    Аспирин детям не покупайте.
  • Анонім

    Хм, обычно дешевые таблетки действуют хуже брендовых. Во всяком случае антибиотики и гипотензивные. "Дітям можна аспірин" при вирусных инфекциях вопиющая безграмотность! Нельзя детям аспирин. Умереть могут. Наталья, вам бы редактора по мед. темам нужно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up