Антибіотики лише за електронним рецептом: все, що треба про це знати

Антибіотики лише за електронним рецептом: все, що треба про це знати
  • З початку цього року в стаціонарах почали вести облік вживання антибіотиків, а вже з весни вінничани не зможуть без рецепта купити собі антибіотики. 
  • Для чого таке нововведення і що про це думають лікарі? Як це працюватиме і чому це необхідно? Пояснюємо. 

Призначати антибіотики — справа лікаря, однак люди часто нехтують цим важливим правилом, і це може призвести до критичних ситуацій. Якщо людина без потреби приймає антибіотики, то поступово бактерія мутуватиме та «звикне» до препарату. А це своєю чергою призведе до того, що у ситуації, коли людині потрібно буде вилікувати бактеріальну хворобу, то антибіотики вже не працюватимуть. 

Від цього щороку у світі 700 000 людей помирає від хвороб, які спричинені бактеріями стійкими до наявних антибіотиків. 

«Лікування бактеріальних інфекційних захворювань  (пневмонії, туберкульозу тощо) стає важчим: період госпіталізації стає довшим, зростають медичні витрати та показники смертності від інфекційних хвороб», — кажуть у МОЗ. 

Відео дня

Ось ТОП-5 випадків, коли ми найчастіше даремно приймаємо антибіотики без призначення лікаря: 

  • Застуда та ГРИП.
  • Запалення очей.
  • Порізи. 
  • Бронхіт.
  • Для профілактики хвороб. 

Самолікування часта ситуація у нашій країни, тож з 2022 з цим почали боротися, починаючи з антибіотиків. 

Спершу — облік

Як повідомляє Центр громадського здоров'я, з 1 січня 2022 року стаціонари розпочали ведення обліку загального споживання антибіотиків впродовж року.

Рахуватимуть дві групи антибіотиків: 

Як пояснюють у Центрі, це нововведення потрібне для того, щоб відмовитися від нераціонального використання антибіотиків. 

— Некоректне вживання антибіотиків призводить до резистентності та проявів дисбактеріозу, — каже вінницька сімейна лікарка, завідувачка Амбулаторії № 3 Людмила Бойко. 

Далі — видача лише за рецептом

А вже з 1 квітня цього року в аптеках продаватимуть антибіотики виключно за електронними рецептами. Як це працюватиме? Після огляду, сімейний лікар виписує вам е-рецепт (для цього лікар вносить дані в електронну систему охорони здоров'я). Далі — вам просто надійде код в СМС-повідомленні, і вас мають попросити показати його в аптеці. 

«Відтак кожне призначення вашого сімейного лікаря чи педіатра буде зваженим та контрольованим, а шкідливій практиці самолікування буде покладено край», — кажуть у МОЗ.

— Це важливо, і я вважаю, що давно вже мали ввести рецептурний продаж антибіотиків. Вінницькі лікарі до цього готові, просто нам ще до кінця не відомий механізм, — говорить Людмила Бойко. 

За словами лікарки, часто буває таке, що люди самостійно «виписують» антибіотики для лікування. 

— Буває, що ми приходимо на виклик, і нам говорять: «Ось, ми купили вже на 500 гривень вітамінів, і ще на 500 антибіотиків». Ми боремося з самолікування, і думаю, що це нововведення допоможе лікувати згідно з протоколами, — каже завідувачка амбулаторії. — Антибіотики виписують тільки тоді, коли захворювання викликано бактеріальною флорою. Лікар має бути в цьому впевнений. Медики знають клініку хвороб, але це не виявляється з першого дня недуги. Є також лабораторне підтвердження для призначення антибіотиків. 

За словами лікарки, категорично не можна з першого дня підвищення температури приймати антибіотики, це може зашкодити. 

Наголосимо, що антибіотики не лікують коронавірус, адже це вірусна хвороба, що зрозуміло навіть з назви. А антибіотики потрібні для лікування бактеріальних хвороб. 

Детальніше про антибіотики ТУТ

Як працюють е-довідки?

Електронні рецепти запрацювали в Україні з 1 жовтня. Тоді ми писали публікацію, де детально про це пояснювали. 

— Повністю всі медзаклади Вінниці вже перейшли на е-лікарняні. Їх видають вінничанам. Працюють у такому режимі вони вже два місяці, — коментував у жовтні директор департаменту охорони здоров'я міської ради Олександр Шиш. — Всі сервіси електронного формату мають на меті спрощення роботи лікарів. І так, на перспективу вони мають полегшити роботу. 

Пояснимо, що паперові лікарняні вже не мають бути доступні, лише у вийняткових випадках. Аналогічно видаватимуть е-рецепти.

— У нас вже все працює, робота налагоджена і комп'ютерами забезпечені, — пояснює завідувачка вінницької амбулаторії №3. — Єдина проблема — це «зависання» програми та слабкий інтернет. Про справну роботу програмного забезпечення мріють всі лікарі. 

Додамо, якщо у вас виникатимуть якісь неполадки чи нерозуміння, як оформити е-лікарняний, то діють такі гарячі лінії.  

Читайте також:

Жодних бланків. Пояснюємо, чи працюють е-лікарняні у Вінниці та інші деталі їх впровадження

Як працюватимуть лікарні на Новий рік та Різдво. Адреси та графік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Anna Butrowska

    І правильно👏🏼👏🏼 дуже часто люди лікуються самі, а ще частіше- антибіотиками. І так само і дітей своїх лікують. В інших країнах це норма, і тут ніхто антибіотики відразу не пхає. Бо в Україні, антибіотик це панацея на усі хвороби.
    І люди самі того не розуміючи, роблять лише гірше. А так хоч до лікаря навчаться звертатись
  • Маша Матяс

    А якщо сімейний лікар як не на лікарняному,то в відпустці і так безкінечно.....?В тебе температура 41,дозвонитись важко,йти неможна та й немає сил,потрапити в ізольовану лікарню нехочеться й приймати що попало продиктоване по телефону теж не викликає довіри....Рентген нетреба,антибіотик нетреба ---тільки німесил і вітаміни....(назначення лікаря по телефону).Від жаропонижаючого температура на хв.20 паде до 39,6 й знову повертається до 41.Це називається лікування?!Ще правильно потрібно підібрати групу антибіотика, щоб давало результат.Нажаль не всі лікарі на сьогодні є лікарями!
  • Руслана Кравченко

    Деб.. ли з турботою про населення. Зато укольчик всім примусово та даром😡
  • Таиса Пионкевич

    Зараз так до лікаря не можна попасти а потім зразу бери і вмирай

keyboard_arrow_up