Антибіотик не цукерка: коли варто приймати та як не нашкодити здоров'ю

Антибіотик не цукерка: коли варто приймати та як не нашкодити здоров'ю
  • Центр громадського здоров'я України підготував добірку, присвячену антибіотикам.
  • Вони розповіли, коли потрібно приймати ліки, яка їх дія та як правильно вживати, щоб не ускладнити ситуацію.
  • Також медики зазначають, що грип, ГРВІ чи ангіну антибіотики не лікують. Антибіотик впливає на бактерії, а не на віруси.

— «Прийми антибіотик і все буде добре»! Вам доводилось чути такі слова від знайомих чи рідних? В Україні — рай для тих, хто хоче займатись самолікуванням. Антибіотики можна придбати без рецепта і багато людей навіть не здогадуються, як сильно вони шкодять собі та тим, хто навколо. Навіть більше! Вони можуть нашкодити майбутнім поколінням, — пише у фейсбук Центр громадського здоров'я. — Сумні реалії минулих століть, коли смерть дитини від ангіни або породіллі від інфекції були звичайною справою, знову можуть стати нашою буденністю.

Правила відповідального прийому антибіотиків

Антибіотики має призначати лікар. Пити їх треба відповідно до призначення, не перериваючи курсу.

Що найважливіше варто знати про антибіотики:

Відео дня
  • Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях.
  • Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.
  •  Не переривайте курс антибіотиків самостійно.
  • Вакцинуйтесь, стежте за гігієною, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.  

Антибіотики не рятуватимуть у майбутньому

Стійкість бактерій до антибактеріальних препаратів набирає обертів. Через 10 років антибіотики не рятуватимуть від уже вилікуваних хвороб.

Що буде якщо антибіотики перестануть діяти?

  • бактеріальна пневмонія стане смертельною хворобою;
  • в пологах частіше вмиратимуть жінки;
  • лікування раку стане ще складнішим, адже часто під час хіміотерапії пацієнтам профілактично дають антибіотики;
  • багато захворювань, які передаються статевим шляхом, знову стануть невиліковними;
  • люди частіше помиратимуть після операцій від ускладнень;
  • туберкульоз знову стане вироком.

Можемо побачити, як вмирають від пневмонії онуки

— Хтось приймає антибіотики без призначення лікаря. Хтось не дотримується рекомендацій та припиняє приймати препарат на свій розсуд.Це прискорює таке явище як антибіотикорезистентність, — зазначають у Центрі. — Антибіотикорезистентність — це стійкість бактерій до  антибактеріального препарату, який має їх знищити. Чим частіше ми вживаємо антибіотики, тим швидше виникає цей процес.

Чим більше людство зловживає антибіотиками, тим швидше з'являються антибіотикорезистентні штами бактерій.

В якийсь момент, антибіотики, які є у нас в арсеналі, просто перестануть бути ефективними.

Чим це загрожує людству:

  • За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), якщо нічого не вдіяти вже зараз, то до 2025 року більша частина протимікробних препаратів втратить свою ефективність. Лікування отиту, циститу більше не обмежаться прийомом ліків. А акушерам варто буде згадати, як приймати важкі пологи без кесаревого розтину. Бо операція загрожуватиме породіллі смертельною інфекцією.
  • Вже у 2050 році антибіотикорезистентність може забрати до 10 мільйонів життів щороку. Це означає, що ми можемо побачити як помирають від пневмонії наші онуки.

Що робити, щоб уповільнити антиботикорезистентність:

  •  Не приймати антибіотики часто та без причини. Дотримуйтесь правил гігієни, не лікуйте антибіотиками вірусні інфекції та вакцинуйтесь, щоб захиститися від деяких бактеріальних хвороб.
  • Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря. Лише він зрозуміє, чи потребує ваше захворювання антибіотиків.
  •  Не переривайте курс антибактеріальних препаратів раніше, ніж необхідно.

За матеріалами Центру громадського здоров'я України

 

Читайте також:

Одна смерть та 111 нових випадків. Дані про COVID-19 по Вінниці та районах

Яка ситуація з COVID-19 в Україні та на Вінниччині станом на 6 грудня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Артур Ткаченко

    Я б взагалі за закон який забороняє продаж антибіотиків без рецепту.
    Тому що їх приймають від всього, ГРВІ - АНТИБІОТИКИ, болить коліно - АНТИБІОТИКИ (а вдруг у меня артрит ???), грип - АНТИБІОТИКИ ... і далі можна продовжувати при яких обставинах відразу антибіотики приймають ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up