Трійця – 2023: коли припадає свято цьогоріч. Історія та традиції

Трійця – 2023: коли припадає свято цьогоріч. Історія та традиції
  • Свята Пасха і Трійця 2023 нерозривно пов'язані між собою. Трійця настає рівно через 50 днів після Воскресіння Христового. Тому у християн свято має ще одну назву, П'ятидесятниця.

У цьому році Свята Трійця припадає на неділю, 4 червня.

Це церковне свято в Україні є офіційним вихідним днем. Згідно з українським законодавством, якщо святковий день припадає на неділю, він автоматично переноситься на наступний за ним понеділок. Втім, в Україні все ще діє воєнний стан, який було подовжено від 19 лютого до 20 травня 2023 року, наказом президента. Тому згідно з Законом України Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану, на період дії воєнного стану в країні скасовуються всі додаткові вихідні дні.

Історія свята 

Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса.

Відео дня

Згідно з однією з книг Нового завіту — Діяннями апостолів — через 50 днів після воскресіння Христа і через 10 днів після його вознесіння на небо, 11 апостолів і матір Ісуса Марія зібралися разом в одному з будинків Єрусалима.

І раптом зчинився шум із неба і переповнився весь той дім, а потім на всіх присутніх опустилися вогненні язики і почили по одному на кожному з них. Так сталося сходження Святого Духа.

Апостоли в одну мить почали говорити різними мовами, яких раніше не знали. Так їх учитель, Христос, виконав обіцянку, дану при земному житті: дати учням «Утішителя», «Духа істини», «якого я пошлю вам від Отця, який від Отця походить».

Знання мов було необхідно апостолам для проповідування вчення Христа різним народам. «Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів», — сказав їм Ісус напередодні свого вознесіння на небо.

Таким чином це свято нагадує про св. Трійцю, три відомі прояви, лики (іпостасі) Всевишнього — у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.

Традиції свята                             

Православні в цей день підлогу храму устеляють татарським зіллям та віжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими гілками.

Наступного дня, у понеділок, святкують День Святого Духа.  Власну оселю також прийнято прикрашати зеленню. Найпопулярнішими рослинами для оздоблення будинку є татарське зілля, любисток, чебрець, м’ята та меліса. Саме ці запашні трави уособлюють душу, яка розквітає та прокидається після зимового сну. 

 

Читайте також:

Церковний календар на квітень 2023 року: перелік свят та постів

Митрополит Симеон освятив купол і хрест для храму князя Володимира в Десні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Стецюк

    ВЕЛИКДЕНЬ ‼️✔️

keyboard_arrow_up