Благовіщення 2021: історія, традиції та заборони великого свята

Благовіщення 2021: історія, традиції та заборони великого свята
  • Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці є одним з 12 найбільш важливих свят у православ’ї.
  • Свято має сталу дату і цьогоріч випадає на середу, 7 квітня.

Історія

«Благовіщення» означає добру, радісну звістку. Свято присвячене спогаду про день, коли Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про прийдешнє народження Ісуса Христа – Сина Божого, який візьме на себе гріхи всього людства.

Подія, про яку йдеться, згідно із Писанням відбулася через чотири місяці після заручин Діви Марії з далеким родичем, вісімдесятирічним старцем Йосипом. Марія, як відомо, ще раніше оголосила про своє бажання залишитися Дівою і присвятити себе Богу, тому Йосипу було доручено піклуватися й оберігати її дівоцтво.

У день Благовіщення Марії явився архангел Гавриїл, привітавши її словами: «Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою!». Ангел приніс Діві Марії благу звістку – що їй судилося народити Сина Божого.

Відео дня

Марія зніяковіла від таких слів і поцікавилася, як може народитися син у тієї, яка не знала чоловіка. Архангел Гавриїл на це їй відповів: «Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього окриє тебе, тому й святе, що народиться, назветься Син Божий!». Почувши це, Марія та її чоловік праведний Йосип підкорилися волі Божій.

Церква вважає, що цим днем і починається Євангельська історія: разом із благою звісткою було покладено початок порятунку людського роду.

Що не можна робити на велике свято

  • 7 квітня заборонено займатися важкою фізичною працею.
  • Не можна шити та займатися будь-яким рукоділлям.
  • Заборонено стригтися, фарбувати волосся. Саме про це свято кажуть: «Птах гнізда не в'є, дівчина коси не заплітає».
  • Не можна давати в борг нічого, навіть сіль — вважалося, що це принесе невдачу.
  • Не вчиняються на Благовіщення заупокійні служби, поминки, вінчання.
  • Заборонено сперечатися, лихословити, обманювати, сердитися і дратуватися.

Головні прикмети на Благовіщення

  • Яка погода на Благовіщення, така буде погода на Великдень.
  • Пішов дощ — будуть гриби й врожай хлібних злаків.
  • Випав сніг — до неврожаю.
  • Гроза в цей день — до теплих літніх днів і до великої кількості горіхів.
  • Знайти пролісок у цей день незаміжній дівчині — восени вона вийде заміж.

 

Читайте також:

Сьогодні вітаємо Захара та Якова. Історія та прикмети 6 квітня

Іменини авторитета та пожежа на набережній: важливе за 5 квітня на 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up