«Я залишився інвалідом і з мене ще знущаються». Продовження історії Андрія Добровольського

«Я залишився інвалідом і з мене ще знущаються». Продовження історії Андрія Добровольського
Дружина військового Андрія Добровольського розповіла про проблеми у війську. Чоловік досі не може отримати належного лікування та страждає від ставлення командира
  • Ні перевестися, ні повернути групу, ні отримати військовий квиток досі не може військовий Андрій Добровольський.
  • Дружина захисника зверталася до усіх можливих структур, щоб добитися справедливості для свого чоловіка.

Ще восени редакція «20 хвилин» розповідала історію військового Андрія Добровольського, що боронить нашу країну з 2014 року. В результаті отриманих травм під час виконання бойових дій в найгарячіших точках, у тому числі й під Іловайськом, захисник України був визнаний інвалідом війни. Однак з початком повномасштабного вторгнення він, як і у 2014 році, добровольцем пішов знову боронити нашу країну.

Не дають справедливий висновок ВЛК

Проте, коли чоловік отримав п'яту контузію при наступі на Сєверодонецькому напрямі, де, важливо, згоріли деякі документи, у тому числі й військовий квиток, то розумів, що вже немає того здоров'я, щоб бути у строю.

Після цього він потрапив на ВЛК, яку спочатку проходив у Вінниці, і тут його одразу визнали частково непридатним. Однак травму Андрія пов'язали не з захистом Батьківщини, а просто з проходженням військової служби, аргументуючи, що він сам звернувся до лікаря, а не його евакуювали з поля бою. Тоді родина вирішила все-таки оскаржити рішення щодо останньої травми, тому звернулися в Київ.

Відео дня

— Нам в Києві травму таки пов'язали із захистом Батьківщини, але сказали: «Руки ноги є, можете йти воювати», — пригадує Ірина. — Ніхто не дивився на стан здоров'я, на виписки з лікарень, листи, які у нього були.

Ірина Добровольська, дружина Андрія

Андрій, зі слів дружини, вже двічі потрапляв до психіатричної лікарні. Крім того у чоловіка знайшли ще три кісти у голові та пухлину в шлунку.

Коли почали ще раз вимагати проходження ВЛК, то чоловіка просто почали, як сказала дружина, відправляти по кабінетах, відмовлялися робити нормальний огляд.

Зважаючи на стан здоров'я, Андрій просто не витримав такого ставлення та повернувся додому. Звісно, частина його подала в СЗЧ (самовільне залишення частини).

Вдома військовий пробув два тижні, але через те, що мав сильні головні болі, як розповіла Ірина, по три рази на день доводилося викликати швидку. Проте, як тільки чоловікові стало трошки легше, він повернувся у частину.

По поверненню Ірина довго не могла вийти з ним на зв'язок.

Постійно ставлять палки в колеса

Коли зустрічалися останнього разу з Іриною, то розповідь завершилась на тому, що наразі родина намагатиметься шляхом написання звернень в різні структури, до президента, Міноборони тощо, добитися справедливого проходження ВЛК, відновлення документів та переведення Андрія в іншу частину.

Та пройшло більше трьох місяців, й нічого не змінилось. Військовий квиток видали лише вписавши дев'ять місяців служби, які були від початку повномасштабного. Хоча родина ще в грудні 2022 року подавала звернення на відновлення повноцінної інформації.

Андрій Добровольський зміг добитися, щоб його направили на нормальне обстеження. Там підтвердили всі попередні висновки лікарів, навіть знайшли ще проблеми зі слухом та зором, серйозні проблеми після війни й зі психікою.

— Вказували, що такій людині не можна давати автомат і взагалі виконувати ті бойові дії, які він виконував раніше, — зазначає дружина.

Після вирішили, що слід поновити групу, з якої чоловік «злетів», через те, що брав участь у бойових діях і не міг пройти щорічне обстеження.

— Нам дали у Вінницю направлення, ми швидко намагалися пройти всі аналізи та зібрати документи. На це, зазвичай, йде місяць, але нам щодня дзвонили з частини й питали: «Ви де?», — пригадує дружина військового. — Ну, коли ми зібрали усі потрібні документи, то пішли до нашого лікаря, а там вже запитали по місцю, чи є якісь інші скарги, а в Андрія були серйозні проблеми зі шлунком, він не міг їсти та постійно рвав, то лікар виписав направлення в лікарню, щоб пролікуватися.

Тоді чоловік повернувся до частини, щоб взяти таке ж направлення з частини, оскільки від звичайного лікаря неактуальне. Там йому знову почали відмовляти. З частини поїхати, щоб завершити всі огляди й аналізи для групи теж не може, а на це залишається всього тиждень, інакше доведеться починати усе з самого початку.

На особистому рахунку

Коли Ірина зателефонувала після цього начмеду, то запитала причину відмови, там їй сказали, що направлення вони дали, але його не підписав командир.

— У командира він на особистому рахунку, зарплату йому не дають, постійні порушення приписують, ні одягу, ні харчування немає, — каже дружина захисника. — І мій чоловік вже своєму командиру просто в лице сказав, що піде в СЗЧ свідомо, бо він просто не розуміє, навіщо його тут тримають. Каже: «Я залишився інвалідом нікому не потрібним, родину прогодувати не можу, і з мене ще знущаються».

Непорозуміння з командиром виникли в родині на самому початку. Сергій Дацун не раз грубив і самій Ірині, і мамі Андрія, і безпосередньо Андрію. Часто, як розповідала дружина, навіть дозволяв собі розпускати руки та погрожувати захиснику в'язницею.

Ні їжі, ні одягу, ні зарплати

І як дізналися з розповіді Ірини, нині нічого не змінилося. Крім того конфлікт існує навіть в питанні з їжею та одягом. Андрію нічого з цього не видавали.

— Його годували просто чужі люди, і навіть вони підходили до командира та питали: «Чому людина більш як два тижні тут сидить без харчування?». На що командир просто розвів руки й сказав, що він не знає, а пайок видається, — розповідає жінка.

Також ще, коли чоловіка подали в СЗЧ, то в якості покарання йому два місяці не давали зарплатню. Однак, вже зараз Андрій знову не має зарплати, аргументують це тим, що в нього були порушення.

— Всі роки, які мій чоловік був у війську, то не мав порушень, лише у цій частині в нього постійно якісь проблеми, вони весь час йому щось приписують, — каже Ірина. — Єдине, поки ми проходили цей МСЕК, то одного разу чоловіка не відмітили в системі, то він в той же день про це повідомив. Але це навіть не його помилка. І забирати усю зарплату через це? Зараз ми просто не можемо прогодуватись, я не працюю поки, в нас є діти, й до цього ми жили лише на зарплатню чоловіка.

Ірина зауважує, що подібне ставлення там до усіх, а тих, хто не мовчить, як Андрій, одразу відправляють якомога далі в посадки та ліси, де вони в бліндажах перебувають.

Родина чудово розуміє, що це буде довга боротьба, але вони не планують відступати, єдине, як каже Ірина, інших просять теж не мовчати і не боятися говорити правду.

— Якщо всі разом будемо говорити, то такого нахабного ставлення до військових тих, що на нулі, чи в тилу не буде, — наголошує дружина захисника України.


Читайте також:

Нова інформація про корупційний скандал у Гніванській міській раді. Дізналися іншу версію подій

Колишній військовий з Запоріжжя, втративши все, опинився на вулиці нашого міста. Чи допомогли йому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Кеша Винницкий

    А чому не вказати номер частини?

    Хай знають люди цих 3,14 дарів😡
  • Vasiliy

    Буде дуже несправедливо, коли простий люд подолає кацапів, повернеться додому, а корупціонери як були при владі, так і залишились. І як з цим жити хлопцям, які відстояли країну?
  • G.A.I.

    А я хіба щось сказав проти цієї людини?
    Я лише констатував факт, як цим героєм, наша недо влада скористалася та забула.
    Звісно, для нас звичайних українців він герой.

    Вадим reply G.A.I.

    Так ви спершу пишете що він йшов воювати за країну... А тут я нічого не сказав...

    Люди йшли воювати за рідних, за друзів, за землю яка їм від діда дісталася від діда до тата від тата до сина... Ніхто не йшов воювати за владу ....

    G.A.I. reply Вадим

    Послухай друже, зніми каструлю з голови, та почни трохи думати.
    Українці завжди воюють, як ти кажеш, за родини та землі.
    А в кінці, завжди чомусь виходить все таки за олігархів, за шалену корупцію, за розбиті дороги та за жебрацьку пенсію.
    Чи я не правий?
    Це по-перше.
    А по-друге.
    Якщо ви воюєте за родини та землі, то чого ви тоді всі нарікаєте та скнирте, що щось вам не так, що ця корумпована до зубів влада, чогось вам не дала, та не підтримали вас.
    Що вона кинула вас на призволяще, та посадила вас, безрукого, безногого на жебрацьких 500 грн на місяць.
    Зціпивши зуби терпіть. Ви ж не за гроші воювали, чи військову велику пенсію (як скажімо у Норвегії - 3000 євро), ви воювали за родини.
    Бувай здоровий. Та не пиши більше всякої дурні. Бо вже трохи смішно виглядаєш☝️

    Вадим reply G.A.I.

    В мене каструля знята. А у вас в раба вона походу до п'ят дістає.
    Так як чекаєте що за вас хтось щось зробить і дасть вам на кусок хліба більше ніж 2 тис. пенсії.
    Тому ми і живемо в корупції.
    Під час будь якої війни гинуть кращі а залишаються гниляки які потім нанівець спускають старання перших. Так було з майданом коли революцію зробили одні а голодний люд проголосував за пана... Так було з зелен... За якого голосували люди які дивляться низькоякісний контент з телевізора... І так зараз одні загинули в надії зберегти те що є а інші в цей час думають як наїстися...

    Щодо вимагання дотримання законів і зобов'язань які держава на себе взяла називаєте скигленням. То мені вас безправного раба шкода.
  • G.A.I.

    А він що не знав за яку країну йде воювати?
    Він що не знав, що йде воювати за країну срачу та безладу, шаленої корупції та розбитих доріг, жебрацької пенсії та ненажерливих олігархів? За країну в якій всім на всьо насрати. ☝️🙄

    Вадим reply G.A.I.

    Якби не такі як той чоловік то вас би заставляли бекати кадировці шпокаючи в жопу.... Але ви напевно цього і чекали....


    Щодо корупції... ви особисто що зробили щоб її не було?

    G.A.I. reply Вадим

    А на рахунок корупції, що я роблю? То я тобі відповім - роблю усе можливе, щоб її не було. Але щось погано получається, видно ти ще не підключився☝️🙄

    Вадим reply G.A.I.

    Я подивився за ці 2 роки що у нам що влада гнила що люди гнилі тому і не спішу. Призвуть то піду ні то ні. На початку війни я ходив у воєнкомат мене тоді не взяли... А тепер і не дуже хочеться...

    G.A.I. reply Вадим

    За що воювати?
    За те що тебе ця країна пограбувала та згвалтувала?
    Воювати за те, щоб далі їздити по розбитим дорогам та жити на жебрацьку пенсію?
    Нехай шукають дурнів.
    Нехай їхні діточки-мажорчики йдуть та воюють, їм по крайній мірі є що захищати, захищати награбоване.☝️

keyboard_arrow_up