ВІН І ВОНА. Службовий роман: ознаки, плюси та мінуси і чи є майбутнє?

ВІН І ВОНА. Службовий роман: ознаки, плюси та мінуси і чи є майбутнє?
  •  На роботі людина проводить більшу частину свого життя, а останнім часом працівники ледь не ночують в офісі, не залишаючи собі простору для особистого життя. Тому часто трапляється так, що професійні стосунки між колегами переростають у щось більш романтичне. Психолог розповів плюси і мінуси службового роману.

Кожен з нас шукає в житті ту половинку, що буде близька за інтересами, життєвими цінностями, принципами та ін. Це відбувається підсвідомо, і нікуди від цього не дінешся. Тому романи на роботі — цілком поширене явище. Адже саме там ми найчастіше зустрічаємо близьких по духу людей.

Не будемо брати в розрахунок службові романи з одруженими чоловіками — йдеться про роман двох колег, які не обтяжені обручками. Як визначити, що колега проявляє до вас симпатію, і чи є майбутнє у таких відносин?

Ознаки закоханості колеги

Відео дня

Спільні проекти. Займаючись спільною справою з колегою, ви завжди зможете проводити разом трохи більше часу, а головне — ставитися один до одного не тільки як до знайомого, а й як до партнера, захопленого однією метою та стратегією розвитку. Недаремно кажуть, що загальні захоплення лежать в основі міцних стосунків. Тому не дивуйтеся, що одна й та сама людина щоразу вибирає саме вас для вас спільний проект.

Інтерес до вашого життя. У робочому просторі обговорити ділові питання чи іншого колегу — найпростіший спосіб для того, щоб розпочати розмову. При цьому людині, яка відчуває до вас симпатію, буде набагато цікавіше дізнатися не тільки вашу думку про минулу планерку, а й почути історію про день народження подруги, поїздку на море або банальний перегляд нового фільму. Питання та щирий інтерес у вашому житті поза роботою — вірна ознака того, що співрозмовнику важливі не лише ваш професійний погляд.

Стає на ваш бік. Швидше за все, неможливо знайти людину, яку жодного разу не вичитував чи не критикував начальник, і не тільки в розмові тет-а-тет. Оскільки розбір ваших польотів перед колективом — не найприємніше заняття, колега зробить усе, щоб згладити кути, а потім підбадьорити. Так само і під час загального обговорення будь-яка ваша ідея (навіть найневдаліша) буде сприйнята якнайкраще. Якщо ж ви подобаєтеся людині, яка займає вищу позицію, будьте впевнені: заступитися за вас, а можливо, і взяти провину —  не коштуватиме зусиль.

Помічає деталі та робить компліменти. Вважається, що якщо чоловік запам'ятовує кожен озвучений факт з вашого минулого і звертає увагу на аксесуари, а тим більше робить компліменти, то ви йому симпатичні. Незалежно від середовища, де ви спілкуєтеся. Але погодьтеся, під час робочого процесу з набагато більшою ймовірністю ви думатимете про новий проект, а не перераховувати переваги іншої людини. За винятком того, хто вам справді симпатичний.

Активність у соціальних мережах. Найпростіший спосіб зазирнути у світ іншої людини — зайти на його сторінку до Інстаграма або Фейсбука. Підписатися, поставити лайк, прокоментувати пост — навіть найменший онлайн-крок може стати початком спілкування, чого, природно, і досягає ваш колега. Навіть якщо ви прихильниця приватних облікових записів, часом вести діалог у чаті буває простіше (особливо сором'язливій людині), ніж зробити це наживо.

Запрошує на корпоративні заходи. В будь-якій компанії час від часу проводяться спільні заходи, корпоративи чи тренінги. Імовірність вашої присутності там, безумовно, окрилює його, а якщо ви не захочете приєднатися, колега всіляко схилятиме вас прийняти запрошення, адже де, як не на спільному святі, ви зможете поспілкуватися в неформальній обстановці? Саме корпоративи стають точкою відліку багатьох романів та серйозних стосунків.

У службових романах є плюси

Психологи стверджують, що службові романи, як ніщо інше, позитивно впливають на продуктивність працівників. Так, на початковому етапі стосунків двоє людей відчувають емоційне піднесення та заряд енергії, вони готові буквально гори звернути та продукують оригінальні ідеї.

Учасники службового роману поспішають на роботу та пізно залишають офіс, а праця над спільними проектами викликає захоплення у колег та керівництва. Французькі психологи визначили, що найбільш інноваційними компаніями виявилися ті, в яких було найбільше службових романів.

Є мінуси

Дуже важко буде зберігати спокій та залишатися професіоналом, коли працюєте поруч з колишнім/колишньою, особливо якщо між вами залишилося чимало недомовок. 

Статистика свідчить, що лише 13 зі 100 службових романів закінчуються у РАЦСі. Решта стосунків руйнуються, і це не може не впливати на вашу трудову діяльність. Є люди, які настільки сильно переживають розрив, що можуть пропускати роботу, аби тільки не бачити там минуле кохання, або ж бурхливо  з'ясовують стосунки в офісі. Начальник навряд чи буде переживати за ваше розбите серце і швидше вкаже на двері за невиконання службових обов’язків.

Як бути?

Якщо ваші почуття виявилися сильнішими, то психологи вважають найкращим виходом, який допоможе уникнути негативних наслідків і на роботі, і в стосунках, — звільнення когось одного. За таких умов ваш роман буде розвиватися у природному середовищі, без втручання третіх осіб, у вигляді ваших співробітників.

Існують також випадки, коли одного з пари переводять в інший відділ. Тоді у вас є можливість залишитися на улюбленій роботі і разом з тим ділові шляхи романтичних партнерів не перетинаються. Якщо ж пара продуктивна на роботі, а особисте закохані залишають поза офісом — то й питань ніяких немає.

Яскравий роман і партнерство

Наталія Козак, психолог, психотерапевт:

— Ми проводимо на роботі більшу частину свого часу, будуємо кар‘єру, реалізуємо проєкти і в певний момент трапляється так, що наш колега починає розуміти нас краще, ніж, наприклад, дівчина чи дружина, яка сидить вдома, чи чоловік, який не розуміється у вашому професійному напрямку.

І на цьому фоні з’являються відчуття близькості та порозуміння з іншою людиною, колегою. І інколи це переростає в службовий роман. 

Серед недоліків такого роману слід зазначити:

  • сімейний стан (частіше хоча б один із них є у шлюбі або стосунках); 
  • особисті стосунки починають впливати на роботу та кар’єру; 
  •  бажання тієї сторони, що займає нижчу посаду, поблажок на роботі;
  • підозри колег в необ’єктивності та лобіюванні;
  • необхідність приховувати стосунки від колег;
  • перенесення робочих проблем до особистих стосунків.
  •  24 години на добу разом (а таке випробування витримає не кожна пара) і т.д. 

Проте є й позитивні моменти:

  •  спільність професійних інтересів;
  •  взаємопідтримка;
  •  можливість проводити час разом на роботі.

І, якщо все починається як бурхливий та яскравий роман, то згодом він може перерости в глибоке партнерство. І, якщо обоє готові, то це чудовий момент для переходу до серйозних стосунків. Але, якщо ні, то такий роман може просто зруйнувати ваш авторитет та вашу кар’єру.

 

Читайте також:

ВІН І ВОНА. Лібідо в 20, 40, 60 років: як змінюється жіноча сексуальність у різному віці
ВІН І ВОНА. Ранок добрим буває або Чому вранішній секс корисніший?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Daily

    все сводится к порнухе если у вас работают  только в офисах больше нигде народ не работает и сексом не занимается

    Лариса Олийник reply Daily

    Секс в офісах- виключно ваша фантазія. В статті про це не йдеться

keyboard_arrow_up