З червоною доріжкою і хітами The Prodigy: у Вінниці пройшла прем’єра нової «Матриці». Чим дивує фільм?

З червоною доріжкою і хітами The Prodigy: у Вінниці пройшла прем’єра нової «Матриці». Чим дивує фільм?
  • Повернення улюблених героїв культової кіберпанк-трилогії фани чекали 18 років.
  • За цей час режисери — брати Вачовскі — змінили стать і стали сестрами, а наймолодші вінницькі фани стрічки так підросли, що на прем’єру четвертої «Матриці» прийшли вже зі своїми дітьми.

Звання однієї з найбільш очікуваних кіноподій року «Матриця 4: Воскресіння» отримала одразу ж, як тільки творці оголосили, що фільм у 2021-му точно вийде.

Продовження культової трилогії так чекали, що у «день Х» — початок прокату — у Вінниці у кінотеатрі «Сінема Сіті» влаштували спеціальну прем’єрну вечірку, на якій фани згадували події перших трьох фільмів, підтанцьовували під фірмові «матричні» саундтреки Marilyn Manson, Chemical Brothers, Rammstein, Meat Beat Manifesto, Rob D й The Prodigy. І, з відсилкою до фільму, мали можливість зробити власний символічний вибір — покуштувати синій або червоний коктейлі.

— Вінничани більше червоні обирають, — посміхається бармен.

Відео дня

Неозброєним оком видно ще один цікавий тренд: якщо на перші три «Матриці» у кінотеатри здебільшого йшли парами або компаніями друзів, то тепер, як показала вінницька прем’єра — багато хто ходять із дітьми.

— «Матриця» для мене легендарний фільм. Коли він вийшов у 1999 році, це був розрив шаблонів, вибух мозку, новий світ і філософія — дивилися, обговорювали всі. Мені тоді було 15 років і я добре пам’ятаю, як тижні два шукав по всім магазинам такі самі окуляри, як у Нео, — ділиться 35-річний вінничанин Олександр Швець. — Як тільки у Інтернеті почали писати, що нарешті вийде четверта «Матриця», одразу знав: фільм буду дивитися у день прем’єри. Сьогодні прийшов зі своїм 10-річним сином Максом, щоб і він відкрив для себе світ «Матриці».

— Очікувань від четвертої частини, звісно, дуже багато. І хоч більшість продовжень зазвичай не можуть перевершити перші фільми, все одно відчуваю, що враження будуть класні. Це ж «Матриця» з нашими улюбленими героями Нео і Трініті! — говорить 40-річна вінничанка Наталя Слободянюк.

Боти-бомби і нова обрана. Про що кіно?

Найперша «Матриця» наприкінці 90-х завоювала чотири «Оскари» і ще 28 різноманітних кінонагород, зібрала у прокаті 460 мільйонів доларів і скорила серця мільярдів шанувальників завдяки новаторській подачі, цікавим спецефектам і сюжету, що розривав шаблони. Майбутнє, де реальність насправді є симуляцією, сконструйованою комп’ютером, буквально звела з розуму світ, бо ніби була адресована кожному — ми всі застрягли у своїй матриці. Наче увесь світ несправжній і нам у ньому некомфортно саме тому, що це частина програми.

Нових загадок і підтекстів чекали глядачі й від четвертої частини.

Щоб не переповідати весь сюжет, відзначимо, події «Матриці 4» відбуваються через десятки років після першого фільму. Нео і Трініті вижили, але не пам’ятають подій минулого. Вони зустрічаються в кафе, але не впізнають один одного. Паралельно показано, що герой Кіану Рівза ходить до психотерапевта, який дає Нео сині таблетки. Герої знову замкнені в Матриці й невільні у своїх думках, а також позбулися спогадів — виходить, через 20 років Матриця стала ще небезпечнішою…

Після перегляду опитуємо кількох глядачів і разом резюмуємо: витрачені 2 години 28 хвилин марними точно не були. Тож всім, кого захоплювала «Матриця», фільм подивитися варто. Але готуйтесь дещо до інших відчуттів, ніж були від першої частини.

У новій стрічці більше крупних планів, самоіронії у діалогах, є нові герої, але менше фірмових екшн-сцен.

Одна з найбільш вражаючих сцен — падіння ботів-бомб, головна новина — Трініті теж може бути обраною, а весь сюжет здебільшого побудований на любовній лінії.

Для режисерки фільм став порятунком

Чутки про повернення «Матриці» ходили п’ять років. Відомо, що студія Warners Bros. кілька разів зверталася до сестер Вачовскі з пропозицією зняти стрічку, але ті постійно відмовляли.

Як каже у своїх інтерв’ю Лана Вачовскі, ідея «Воскресіння» прийшла до неї після смерті батьків і близького друга.

— Я більше ніколи не хотіла знімати ще одну «Матрицю». Вісімнадцять років я повторювала всім, що не хочу цим займатися. Ліллі повторювала всім про це. А потім у моєму житті відбулася трагедія. Померли мої батьки і я справді не знала, як впоратися з таким горем. Я не відчувала його так близько ніколи... Мені потрібно було щось, що допомогло б мені впоратися із втратою. Історія, у якій дві людини повертаються до життя, стала для мене ліками, заспокоєнням. Я не намагалася судити цих героїв, а просто написала сценарій. Поняття не мала, що мені робити із цим сюжетом далі, але потім прочитала його колезі і та сказала: «Боже мій, ти повинна розказати цю історію!»

Зрештою, над четвертою частиною фільму Лана Вачовскі працювала самостійно, без участі сестри Ліллі.

— Сила технологій, які обмежують нашу суб’єктивну реальність — ще одна важлива складова сюжету нової «Матриці». Нео і Трініті здаються живими й здоровими, але їхній розум замкнений всередині Матриці, яка стала ще більш небезпечною, — звертає увагу режисерка. — Технології в парадоксальний спосіб зблизили нас, одночасно ізолюючи одне від одного.

Джедайский рівень контролю Лани Вачовскі

Зйомки фільму розпочалися 4 лютого 2020 року у Сан-Франциско під робочою назвою «Проект «Морозиво». Пізніше знімальна група перемістилася в Німеччину, але через пандемію коронавірусу виробництво тимчасово припинили. Відновити зйомки вдалося наприкінці червня, а для того, щоб остаточно не збитися з графіку і працювати у безпеці, всі члени команди щодня здавали ПЛР-тести.

— Не залежить від того, чи бачив глядач попередні «Матриці». Новий фільм більш ніж добре дивитися й сам по собі. Я думаю, що глядачі відзначать, що стрічка — візуально значима й захоплююча. Хоча це й продовження історії, але воно дуже відрізняється по стилю того, що вони бачили раніше. І я думаю, Лана Вачовскі так зробила спеціально. Так цікаво: щось зовсім інакше, але в тому ж світі, — переконаний виконавець ролі психіатра Ніл Патрік Харріс. — Лана Вачовскі — візіонерка. Її бачення відчувається у всьому: від добору кадрів до вибору костюмів або того, як світло падає крізь вікна. Вона була повністю занурена в усі процеси. І це все — бачення людини, яка пройшла шлях неймовірної трансформації, тому цей матеріал уже представлений через іншу «лінзу». Під час зйомок Лана не сиділа спокійно в затіненому приміщенні, подалі від екшну, говорячи акторам, що робити. Вона нависала над камерою й корегувала кадри прямо у процесі зйомок. І при цьому встигала приділити увагу всій команді. Такий підхід до роботи не дивний під час зйомки сцени за участю двох акторів. Але для неї це норма навіть під час гігантських сцен з юрбою людей. Це майже джедайський рівень контролю. І я не думаю, що хоча б одна людина з команди не погодилася б піти за нею на край світу. Вона заслужила шалену повагу своїх колег.

Стрибати з будівель тренувалися на ящиках

Виконавці головних ролей — 57-річний Кіану Рівз і 54-річна Керрі Енн-Мосс у своїх інтерв’ю відзначають: навіть не замислювалися, чи варто їм зніматися у продовженні «Матриці».

— У нас була режисерка, якій ми хотіли сказати «так». І у нас був неймовірний матеріал, якому ми хотіли присвятити себе до останку, щоб точно дати цій історії все, що ми могли, — каже Кіану Рівз. — У цій історії є щось значиме, із чого кожен може отримати «їжу для роздумів». У фільмі цілий ряд серйозних тем, і на першому місці, мені здається, кохання.

— Мені сподобалося, як Лана Вачовскі повертає глядачів у світ «Матриці» — вона не намагалася відтворити минуле, а змінила його, зробила іншим. І це важливо! Адже глядачі, які будуть дивитися цю історію, теж змінилися, — додає Керрі Енн-Мосс.

Як і раніше, більшість трюків Кіану Рівз і Керрі Енн-Мосс виконували самостійно, без дублерів. Тож, за словами акторів, саме виконання трюків, якими завжди славилася «Матриця», стало для них справжнім викликом. У новій частині вони були набагато складніші, ніж у перших фільмах. Наприклад, в одній зі сцен Нео й Трініті треба стрибнути з даху будівлі заввишки у 40 поверхів.

— У мене немає такого багажу навичок, які є в Кіану. Він розуміє екшн на рівні майстра. І я бачила, як він виріс за ці 20 років. Те, як він все робив, викликає трепет, — говорить Керрі Енн-Мосс. — Я багато працювала разом з персональним тренером і кілька місяців приводила себе у форму — займалася пілатесом, кардіотренуваннями. Потім почалися важкі щоденні заняття, де я вивчала бойове мистецтво. Але найцікавішою частиною було те, як ми з Кіану відпрацьовували стрибки. За сюжетом фільму, нам треба було стрибати з будівель. Тож ми тренувалися на ящиках. Спочатку ми стрибали з одного ящика... Але потім на кожному тренуванні ящиків ставало більше, конструкція росла вгору. Це було забавно!

У прокаті «Матриця: Воскресіння» буде, як мінімум, найближчі два—три тижні. Так що поспішайте подивитися.

Оскільки кінотеатри включені до державної програми «єПідтримка», придбати квитки можна за кошти, які ви отримали за вакцинацію.

 

Читайте також:

У січні Вінницю чекає містика Гоголя і вистава-свято від одного із найстаріших театрів України

Не знаєте, що подарувати близьким на Новий рік? Зібрали ТОП-5 книг від вінницьких авторів

«Цю пісню знайшов батько». Як приспали Париж колисковою з Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег Каськов

    Матриця? Тьху,фігня.
  • Artem Snic

    мусор а не фильм, три части я смотрел с отвисшей челюстью, на четвёртой я половину фильма проспал..
    Желание забыться и не вспоминать что я на него вообще решил пойти
  • Антон Булгаков

    матриця - кіберпанк? шо ви там курили?
  • Ols Kat

    Фотки винницкого бомонда прекрасны. Н - Национальность

keyboard_arrow_up