Зі спортом по життю. Вінничани з особливими потребами змагалися у фрізбі, серсо і петанку

Зі спортом по життю. Вінничани з особливими потребами змагалися у фрізбі, серсо і петанку
Анатолій Павлик, 50-річний вінничанин на візку, незмінно перемагає у змаганнях із шашок
  • Анатолій Павлик, 50-річний вінничанин на візку, завжди чекає Спартакіади серед людей із інвалідністю «Зі спортом по життю».
  • Він незмінно перемагає у змаганнях із шашок.
  • Не стали виключенням і нинішні ігри, які пройшли за гарної сонячної погоди на стадіоні Центрального парку.

Упродовж двох годин клієнти Центру реабілітації «Гармонія», громадської організації «Паросток» та інші охочі змагалися у різних видах спорту в Центральному парку. Це були 57 спортсменів з особливими потребами, із різними видами інвалідності.   

Вони грали в шашки, настільний теніс, дартс, баскетбол, флорбол (із м’ячиком і ключиком), серсо (метання кілець), фрізбі (кидок літаючої тарілки на влучність) та вперше у петанк (кидати металічні кулі). Також організатори підготували для учасників напої і смаколики, аби вони могли відпочити і перекусити між іграми.

Відео дня

Виступають для задоволення

Серед спортсменів були як школярі, так і дорослі.  

— Я тричі потрапила у кільце баскетбольним м’ячем. Дуже цим задоволена. Такі змагання додають мені сил. Буду брати у них участь і надалі, — сказала 39-річна  Олена. 

Спортсмен на візку, 41-річний Сергій Юденко,  залюбки змагався у петанку. 

— В Спартакіадах беру участь щорічно. Виступаю для задоволення, а не задля перемоги, — прокоментував Сергій Юденко.      

Юлій Горбач на Спартакіаді взяв участь вперше. Особливо 30-річному учаснику сподобався настільний теніс. Він є вимушеним переселенцем із Донецька, у Вінниці —  із 2015 року.

— Такі спортивні заходи допомагають комунікації людей з інвалідністю. Маємо й іншу мотивацію – гарні призи від організаторів. У нашій громадській організації «Гармонія» є тренажерний зал. А взагалі можливостей займатися спортом регулярно у нас небагато, — сказав Юлій Горбач.  

Річна перерва через війну

Всіх учасників нагородили грамотами та подарунками від організатора — комітету по фізичній культурі і спорту міської ради. Цього року призерів в окремих видах програми не визначали. 

— Спартакіаду для осіб з інвалідністю проводять понад два десятки років. Із 2006 року цей напрямок розширили. Тепер щороку проводимо дві Спартакіади: одну — навесні, іншу — восени. Перерва була лише минулого року у зв'язку з повномасштабним вторгненням, — розповів голова міського спорткомітету Сергій Краєвський.

Він наголосив, що всі учасники були налаштовані на перемогу - у війні і у змаганні. Сергій Краєвський розповів, що спортсменам із вадами не відмовляють у прийомі до міських спортшкіл. Водночас у Вінниці працює обласна ДЮСШ «Інваспорт», куди варто звертатися у першу чергу.  

Соціалізація і розвиток моторики

Соціальний працівник  Оксана Щербацька громадської організації «Паросток» розповіла, що її клієнти дуже довго чекали проведення Спартакіади через  війну і пандемію. Бо на їхній базі можливості займатися спортом немає.

— На змагання завітали 23 наших вихованці. Серед них і спортсмени із ДЦП. Всі вони розбилися на різні локації. Приміром, Сергій Малясов проявив себе в шашках, Оксана Тебекіна — у дартсі. Добре, що всі учасники отримують призи, інакше було розчарування у деяких учасників, — розповіла Оксана Щербацька.

Як пояснила соціальна вихователька центру реабілітації «Гармонія» Тетяна Тетер, такі заходи допомагають людям з інвалідністю соціалізуватися та розвинути моторику.

Перемагає і звичайних шашкістів

Результати кожного учасника оцінювало професійне журі. До його складу увійшли тренери-викладачі та інструктори-методисти міських дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Тренер МДЮСШ № 1 із легкої атлетики Володимир Прошин зараз був суддею змагання із настільного тенісу. Звернув увагу, що вітер дещо заважає проведенню тенісних ігор.

— Інтерес для спортивних ігор у вінничан з особливими потребами дуже великий, адже такі змагання проводяться нечасто. Учасники отримують багато позитивних емоцій, —зауважив  Володимир Прошин.     

— Учасникам не треба нагадувати шашкові правила. Вони їх добре знають. Анатолій Павлик грає в турнірах не лише зі спортсменами із особливими потребами, але й зі звичайними. Раніше він займався у заслуженого тренера України Дмитра Мариненка, — розповів суддя із шашок Олександр Ющук.   

Читайте також:

Юні вінницькі футболістки вийшли до фінального етапу чемпіонату України

Вінницькі дзюдоїсти бойкотуватимуть міжнародні чемпіонати через допуск росіян і білорусів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up