Здолали «Ювентус» і «Бенфіку». Футболісти спортшколи «ЯСКО» у Литві виграли Ateitis Cup

Здолали «Ювентус» і «Бенфіку». Футболісти спортшколи «ЯСКО» у Литві виграли Ateitis Cup
  • Вінницька футбольна команда «ЯСКО» 2015 р.н. блискуче виступила у Вільнюсі (Литва) на престижному міжнародному турнірі Ateitis Cup.
  • Це змагання вважається найбільш топовим у Східній Європі.
  • Воно щорічно збирає від трьох тисяч команд у різних вікових категоріях.

Цього разу на Ateitis Cup були представлені країни Прибалтики, Фінляндія, Італія, Португалія, Велика Британія і Україна. Нашу країну представляли лише «ясківці».   

Серед 36 команд

Футбольна школа «ЯСКО» існує лише пару місяців. Але діти восьми-дев’яти років встигли швидко зігратися у команді і спромоглися виступити на Ateitis Cup якнайкраще.

Відео дня

Безкоштовна для юних спортсменів поїздка до Вільнюсу відбулася за сприяння президента дитячого клубу «ЯСКО» Ігоря Скоромного і його сина Ярослава. Також допомогли спортшкола «Нива» і організатори «Utmost Cup» Олександр Гайдаржи і Андрій Панчук, які рекомендували «ясківців» на Ateitis Cup.

Колектив готувався на стадіоні Вінницької школи № 33. До Вільнюсу вирушили 13 найкращих футболістів «ЯСКО» 2015 р.н. Їх відібрали із 28 вихованців цієї вікової групи. Адже до школи (заради зростання конкуренції) регулярно запрошуються й новачки.

В турнірі юнаків 2015 р.н. за медалі на Ateitis Cup змагалися 36 команд, розбитих на шість груп. Переможці групового етапу виходили до плей-офф. Діти грали на чверті традиційного футбольного поля.

«Індивідуально сильні гравці»

Вінничани на груповому етапі перемогли команди із Фінляндії і Литви, після чого вийшли до плей-офф. В матчі за вихід до фіналу вони подужали португальську «Бенфіку» — 4:2. Причому по ходу гри «ясківці» двічі вели із різницею у три м’ячі.      

В фіналі Кубку наша команда зустрілася зі славетним «Ювентусом» (Турін, Італія). Вінничани відкрили рахунок (після автоголу) і виграли перший тайм — 2:1. А наприкінці матчу нападник Дмитро Пудзирей провів ще один м’яч, який остаточно визначив володаря золотих медалей. До речі, Дмитра згодом нагородили, як найкращого гравця турніру.   

Це дебютний міжнародний успіх новоствореної футбольної школи «ЯСКО». До турніру команду в першу чергу готував старший тренер дитячого клубу Юрій Коваль. Команди цього авторитетного фахівця раніше регулярно здобували медалі на всеукраїнській і міжнародній аренах. Юрію допомагав вимушений переселенець із Запоріжжя Михайло Зайцев. Це тренер із загальнофізичної підготовки, який працював у чоловічих професіональних клубах. Зокрема, у запорізькому «Металурзі», Азербайджані і Казахстані.     

 — Дитячі «Бенфіка» і «Ювентус»  — колективи високого рівня. Але ми прагнули їх подужати, і це вдалося. В команді «ЯСКО» 2015 р.н. зараз зібрані індивідуально сильні гравці; раніше вони вигравали інші круті турніри. Тому результати у Вільнюсі нас не здивували, — прокоментував Юрій Коваль.

Вболівали навіть іноземці

Ставлення до вінницьких футболістів та їхніх батьків у Литві було чудовим. Адже місцеві мешканці активно підтримують Україну у війні проти російських окупантів.  

— У Вільнюсі майже на кожному тролейбусі, автобусі і маршрутці написано «Слава Україні», а на будинках майорять прапори нашої держави. На самому турнірі за нас вболівали і іноземці, бо «ЯСКО» показував цікавий і результативний футбол. Також ми із першого матчу найкраще за суперників контролювали м’яч, — продовжує Юрій Коваль.           

Тепер команда «ЯСКО» 2015 р.н. готується підкорювати нові спортивні висоти. Зокрема, 18 квітня стартує на «Leo Cup» у Львові. В травні гратиме на найкращому в Україні юнацькому Кубку «Utmost Cup» у Вінниці. А також  на найкрутішому дитячому турнірі в Європі у Кельні (Німеччина). Влітку їде на змагання до Болгарії. Тренери незмінно ставитимуть перед юними «ясківцями» завдання увійти до призової трійки!      

— Наша школа діє в інтересах розвитку всього вінницького футболу. Зокрема, співпрацюємо із обласною футбольною школою «Нива». Згідно із нашою угодою, вихованців віком від 12 років передаватимемо, аби вони могли брати участь в складі «нивівських» команд у Дитячо-юнацькій футбольній лізі України, — завершує Юрій Коваль.

Читайте також:

Турнір Central Bowl з флаг-футболу після війни стане міжнародним

У Вінниці пройде чемпіонат з фрі-файту пам'яті Дениса Бабія «Трейна»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталия Григорук

    💎💛💪
  • Roman Zataidukh

    Дуже перспективні футболісти🤩 одного з них знаю дуже близько😄
  • Світлана Ковальчук

    Молодці!

keyboard_arrow_up