Заслужена вчителька України із фізвиховання Ніна Сердечна святкуватиме 100-річний ювілей

Заслужена вчителька України із фізвиховання Ніна Сердечна святкуватиме 100-річний ювілей
  • Ніна Сердечна навчала дітей легкій атлетиці і гімнастиці.
  • Зараз залишається палкою вболівальницею: виписує RIА і дізнається із газети про перемоги вінничан   

Ветеран вінницької спортивної гімнастики і фехтування, авторитетна вчителька фізкультури і тренерка Ніна Сердечна днями святкує 100-річний ювілей. Зокрема, це буде 25 березня.

Єдиний випадок в Україні 

Ніна Сердечна народилася у с. Яришівка (Тиврівський район). Вона мала успіхи у спортивній гімнастиці. Займалася ще й фехтуванням — зупинилася в кроці від звання майстра в цьому виді єдиноборств. У обох цих видах спорту Ніна Сердечна вигравала обласні і міські змагання.

Навчалася у Києві, в інституті фізичної культури і спорту. Третину століття Ніна Петрівна пропрацювала у Вінницькій  школі №1. Викладала там фізичну культуру понад 30 років. За наполегливу працю їй присвоїли звання заслуженого вчителя України. Це, до речі, єдиний випадок в нашій країні, коли викладачу фізкультури дали таке звання!

Відео дня

— Я була не лише вчителькою фізкультури, але й фактично спортивним тренером. З шостої ранку щодня знаходилася на стадіоні, займалася спортом із учнями. Мої вихованці посідали перші місця на легкоатлетичних естафетах. Також, окрім легкої атлетики, навчала їх художній гімнастиці. Возила школярів на республіканські змагання до Києва, — сказала Ніна Сердечна.

Тренувала майбутню учасницю Олімпіади

Вихованці Ніни Петрівни згодом демонстрували високі результати на змаганнях навіть найвищого рівня. Приміром, одна із колишніх учениць Ніни Петрівни дійшла аж до Олімпійських ігор! Це Альбіна Єлькіна, яка виступала в 1956 році у Мельбурні (Австралія) у метанні диску. Там посіла престижне п’яте місце.    

Ще одна колишня вихованка Ніни Сердечної Світлана Недбалюк в юності успішно виступала у спортивній акробатиці, а згодом стала викладати фізичну культуру.               

Спортивні новини шукає у RIA

Ветеран спорту завжди подавала гідний приклад землякам. Раніше періодично бувала на змаганнях. Особливо на стадіоні Центрального парку культури і відпочинку, де вболівала за вінницьких спортсменів.

Ніна Середечна й досі є палким вболівальником. По телевізору любить дивитися футбол та репортажі з інших змагань. Передплачує газету RIA, за допомогою якої слідкує за досягненнями вінничан.

— Нещодавно вінницькі акробати зайняли призові місця на міжнародних стартах. Я дуже за них рада. Боротьбою та важкою атлетикою особливо не цікавлюся. А ось легка атлетика, гімнастика, акробатика — до вподоби. Спостерігаю за спортивними подіями по ТБ. Але, на жаль, пам'ять вже не та, як раніше. Тому дещо із того, що бачила, забуваю, — каже ювілярка. 

Спортивна родина

У Ніни Петрівни дві дочки, три онуки і п’ять правнуків! Майже всі нащадки Ніни Сердечної дружать зі спортом, ходять до спортзали або облаштовують її вдома. Приміром, онук Леонід був одним із найкращих на чемпіонаті Ізраїлю із важкої атлетики. Правнуку Ярославу – шість років, але він уже отримав грамоту за перше місце у боротьбі.

Домашнє господарство Ніні Сердечній допомагає вести дочка Олена, з якою мешкає останні півтори роки . Вона в молодості трохи займалася кульовою стрільбою і гімнастикою, хоча працювала у галузі  культури. 

— Стандартні фізичні вправи мама зараз не робить, адже перенесла операцію. Зараз, після реабілітації, вона в непоганому стані. Слідкує за своїм харчуванням. Вживає лише дієтичні страви. Час від часу спускається і піднімається пішки на п’ятий поверх! Буває важко, але мама це робить. Після їжі ходить по кімнаті (човниковим способом), — каже Олена.    

Приклад для наслідування

Спільнота ветеранів вінницького спорту особливо шанує Ніну Сердечну, ставить її у приклад.   

 — Ніну Петрівну знаю дуже давно. З неї потрібно брати приклад всім нашим ветеранам спорту, вона —молодець. За роки моєї роботи у ветеранській Асоціації поки що не було жодної людини, якій виповнилося б 100 років,  — каже віце-президент обласної Асоціації ветеранів спорту і тренерів «XXI сторіччя» Георгій Самков.

Він згадав і покійного чоловіка Ніни Сердечної Володимира.

— Володимир працював вчителем фізичної культури у школі № 29. Був рекордсменом області у метанні спису і завжди відкривав масові змагання. Недарма мав гарний командний голос, —  додав Георгій Самков.

Поради читачам RIA/20 хвилин від Ніни Сердечної

— Бажаю всім займатися спортом і вести здоровий спосіб життя. Обов’язково треба робити зарядку. Бажано не лише зранку, але й щовечора! Скільки часу вона займає, залежіть від фізичної підготовленості і настрою людини. Це може бути 15 —30 хвилин, або набагато більше. Бо люди, які займаються руховою активністю і спортом, живуть значно довше інших.  Також бажаю швидкого завершення війни. І щоб в Україні незабаром все було гаразд, налагодилося мирне життя. 

Читайте також:

Футзалісти Немирова домінували на чемпіонаті області серед юнаків

Ветеран вінницького спорту Георгій Самков отримуватиме стипендію Кабміну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Лариса Смирнова

    Вітаю.Благословінь Вам! Це моя вчителька.
  • Лілія Старікова

    Найкращі, найщиріші вітання пані
  • Александр Логинов

    Здоровья и долгих лет,прекрасно помню ее мужа,он был моим учителем фискультуры
  • Halyna Hakh

    Щиро вітаю з Ювілеєм.Міцного здоров'я та Божої опіки.Многая літа!

keyboard_arrow_up