Юні вінницькі греко-римські борці вдома випередили конкурентів із шести регіонів

Юні вінницькі греко-римські борці вдома випередили конкурентів із шести регіонів
  • У Вінниці в суботу, 2 грудня, провели всеукраїнське змагання із греко-римської боротьби. 
  • Це був відкритий чемпіонат міста серед юнаків.Його влаштував спорткомітет міської ради.
  • Боротьбу переривала повітряна тривога, але це не дуже засмутило юних учасників.

На килим виходили близько 220 спортсменів. Вони представляли 19-ти міст України із Вінницької, Харківської, Миколаївської, Житомирської, Хмельницької, Київської області і столиці.

Вінницю презентували три спортшколи: «Вінниця», «Колос» і комплексна ДЮСШ. Були також представлені Могилів-Подільський, Гайсин, Жмеринка, Теплик.  

Відео дня

Тренувалися у бомбосховищі

Найкращих визначали у двох вікових групах: 2010-2011 р.н і 2012-2013 р.н. Розігрувалося 14 комплектів нагород, в залежності від вікових і вагових категорій. Також всі чемпіони, окрім грамот і медалей, отримували подарунки від міського спорткомітету.      

— В зв’язку із військовим станом змагань із греко-римської боротьби було обмаль. Переважно — чемпіонати області. Відкритий чемпіонат Вінниці — перший і єдиний у 2023 році турнір, на який ми запрошували представників інших регіонів, — розповів головний суддя змагання В’ячеслав Орлюк.

Тренер з греко-римської команди Вознесенська (Миколаївська область) Володимир Матіїв привіз до Вінниці п’ятьох вихованців. А взагалі Миколаївщина представила 25 учасників, це чотири команди із різних міст.

— Турнір у Вінниці вийшов дуже потужним і цікавим. У деяких вагових категоріях за медалі боролися до 40 юних спортсменів. Діти демонструють якісну боротьбу, — сказав Володимир Матіїв.

Він повідомив, що тренування борців греко-римського стилю у Вознесенську тривалий час відбувалися у бомбосховищі. Адже у спорткомплекс із басейном, де перед цим займалися борці, влучила бомба.

— Міська влада відновила спорткомплекс. Тепер там маємо можливість тренуватися щодня, —додав Володимир Матіїв.

Змагання відвідав заслужений тренер України із Вінниці Олександр Кулібаба, який виховав цілу плеяду борців міжнародного рівня.

— Рівень розвитку греко-римської боротьби на Вінниччині є доволі високим. Недарма на всіх чемпіонатах України вінничани здобувають медалі. А Ігор Бичков нещодавно став чемпіоном України серед чоловіків. Він візьме участь у чемпіонаті Європи. Якщо здобуде там медаль, отримає право поборотися за олімпійську путівку на ліцензійному змаганні, — сказав Олександр Кулібаба. 

Воля до перемоги

Командного заліку на турнірі не було. Але найбільше індивідуальних нагород здобули саме «господарі килима», представники споршколи «Вінниця» і клубу «Лідер». Серед них — Кирило Савельченко. Він був одним із наймолодших учасників у групі борців 2012-2013 р.н. Але впевнено провів п’ять поєдинків і виграв золото у ваговій категорії до 24 кг. За словами тренера-представника спортшколи «Вінниця» Артема Петрика, Кирило показав неабияку волю до перемоги, адже він неодноразово опинявся на килимі після вдалих кидків у виконанні його опонентів.

А ось у групі борців 2010-2011 р.н. чемпіоном впевнено став Артур Шабанов. Він виступав у найменшій ваговій категорії (до 30 кг), де виграв всі чотири сутички. За словами наставників, Артур показав гарну тактичну підготовку та майстерність, за рахунок чого незмінно перемагав достроково.        

13-річний Денис Вітковський раніше був призером Кубку України. Спортсмен займається боротьбою чотири роки. На відкритому чемпіонаті міста виступав у вазі до 41 кг, де здобув бронзу. 

 — Перемагати почав лише в цьому році. До цього їздив багато на змагання і поступався, але набирався досвіду. Почав тренуватися щодня, чого не робив раніше. Це й принесло результат. Мрію стати олімпійським чемпіоном! — поділився Денис Вітковський.

11-річий бронзовий призер Ілля Орлюк — син тренера. Бореться із п’яти років. Був учасником престижного всесвітнього турніру «Таллінн опен», де посів високе четверте місце. Призер багатьох всеукраїнських і міжнародних змагань.

— Греко-римська боротьба подобається цікавими кидками. Вона розвиває силу, швидкість мислення. А також кругозір. Адже ми часто буваємо на турнірах в інших містах та навіть країнах, — прокоментував Ілля Орлюк.    

Довідка

Тренування з греко-римської боротьби у Вінниці відбуваються на базах МКДЮСШ «Вінниця» (у залі Центрального міського стадіону, в залах по вул. О. Антонова, 46 і Василенка, 16). Довідки за телефоном: 063-765-09-37 (тренер В’ячеслав Орлюк).

Також на тренування борців запрошують спортшкола «Колос» (тел. (0432) 35-14-53) і обласна комплексна ДЮСШ (096) 949-69-62).
 

Читайте також:

Лідерку «ЕМС-Поділля» Діану Боровську визнали кращою серед футболістів цього року на Вінниччині

Визначили найрозумніших шахістів серед студентів коледжів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Поліщук

    Spider-Man якесь призове місце зайняв, чи виступав поза конкурсом, як іноземець?

    Роман Мирошник reply Сергій Поліщук

    Сергій Поліщук це талісман SC Lider
    😂😂😂

keyboard_arrow_up