Вінницький боксер із деформацією кінцівок нокаутував суперника на чемпіонаті України

Вінницький боксер із деформацією кінцівок нокаутував суперника на чемпіонаті України
Боксер із вадами кінцівок Назар Штурма (праворуч) спарингує із призером чемпіонату України Кирилом Мальцевим
  • Вінницькі боксери успішно виступили у двох всеукраїнських стартах, які фінішували одночасно. Загалом вони здобули сім нагород різного ґатунку, одна із яких – золота. 
  • Відзначився там і 18-річний вінничанин Назар Штурма, який народився із деформацією кінцівок ­руки і ступні.

Назар Штурма, незважаючи на фізичні вади, захопився боксом, причому вже має певні досягнення. Вже вдруге юнак взяв участь в чемпіонаті України. В Харкові посів високе п’яте місце серед молоді. В першому бою Назар Штурма переміг суперника із Миколаївщини, в другому зазнав поразки.

— Я здобув перемогу в стартовому раунді сильним ударом по печінці. Після першого нокдауну вже за кілька секунд я завершив поєдинок нокаутом! — розповів Назар Штурма.

Ударна рука у юного боксера – ліва, бо саме права деформована. Хоча Назар Штурма може стискати кулак й правої, але наносить удар тими кістками, які залишилися неушкодженими. Інакше він міг би зламати свої пальці.  

Відео дня

— Я обрав бокс, адже хотів навчитися постояти за себе. Спочатку займався боротьбою, але без наявності усіх пальців у мене не було сильного хвату. А ось в боксі все сподобалося. Це цікавий вид спорту, для справжніх чоловіків,  — додав Назар Штурма.

Важковик здобув Кубок

В Маріуполі розіграли Кубок України серед чоловіків.  Чемпіоном у вазі до 86 кг став Андрій Ісаков. А бронзовим медалістом у категорії до 57 кг – Максим Власюк.   

Андрій Ісаков цього року також став віце-чемпіоном України серед чоловіків до 22 років. Також він провів низку професіональних поєдинків, і всі виграв. Раніше Андрій боксував у категорії до 81 кг, але вирішив спробувати себе в іншій вазі. Адже нещодавно в аматорських змаганнях було десять вагових категорій, а тепер – 13.

— На початку вересня в Одесі пройде чемпіонат України серед чоловіків. Там відбиратимуть кандидатів на участь на жовтневий чемпіонат світу у Сербії. Сподіваємося, що там Андрій Ісаков проявить себе якнайкраще, — прокоментував старший збірної України з боксу серед чоловіків до 22 років вінничанин Сергій Глущенко.   

До золота не дотягнули

Тим часом в Харкові відбувся чемпіонат України серед молоді (до 18 років). Там вінничани вибороли п’ять нагород різного ґатунку. Срібним призером став Олександр Яровий (вагова категорія до 63,5 кг), бронзовими – Федір Фріз (51 кг), Ілля Суслов (57 кг), Матвій Шамалюк (до 63,5 кг) і Кирило Мальцев (до 71 кг).    

— Завжди цінується золота медаль. Кілька років тому вінницька «молодіжка» на аналогічних змаганнях посіла чотири перших місця. На жаль, цього разу нашим боксерам не вдалося сягнути вершини. Хоча конкурентні бої за місця на п’єдесталі пошани провели Олександр Яровий, Федір Фріз і Матвій Шамалюк. Вони були близькими до перемоги, але не судилося, —   сказав Сергій Глущенко. 

Призери обох змагань представляли Школу вищої спортивної майстерності, обласну комплексну ДЮСШ і спортшколу «Вінниця».  

   

Олімпійські перспективи

На Олімпіаді-2020 наших земляків-боксерів не було. Хоча раніше олімпійцями були вінницькі бійці Максим Третяк і Денис Солоненко.

 — Із місцевих молодих боксерів можуть вирости учасники Олімпіад, якщо вони будуть багато працювати.  Все в руках наших спортсменів, — вважає Сергій Глущенко. 

Погоджується із наставником і 17-річний кандидат у майстри спорту України Кирило Мальцев. Перспективний боксер навчається у Вінницькому технічному коледжі.

–Прагну стати майстром спорту і чемпіоном України. А взагалі мрію потрапити на Олімпійські ігри. Для плідної підготовки у Вінниці створені всі необхідні умови і є кваліфіковані тренери, – наголосив Кирило Мальцев.

На чемпіонаті України Кирило переміг в двох боях – нокаутом і по очкам. А ось третій бій програв, також по балам.

 — Поступився досвідченому харків’янину. Бій був непростим, але програв я справедливо, — каже він. 

«На лапах» із чотирьох років

Кандидат у майстри спорту Федір Фріз, 18 років, вперше став призером України. Раніше він був чемпіоном міжнародного турніру у Будві (Чорногорія), чемпіоном і срібним призером Всеукраїнського спортивного товариства «Динамо». Юнак прагне стати майстром спорту, здобути путівку на чемпіонат Європи. Поступив на перший курс Вінницького педуніверситету, навчатиметься на тренера.      

Федір Фріз боксує вже вісім років. До цього виду спорту його залучив батько-тренер.

 — Тато постійно дивився бокс по телевізору. Я спочатку не дуже цікавився, а потім звернув увагу на феноменального Майка Тайсона. Згодом зацікавився виступами братів Кличків і Василя Ломаченка. Із чотирьох років стояв із батьком «на лапах» (знаряддя, яке тренер вдягає собі на руки – авт.), бив по «мішку». Так і зацікавився, прийшов до боксерської зали,  — згадав Федір Фріз.

Матвій Шамалюк, 16 років, два роки тому також був бронзовим призером, а торік – віце-чемпіоном України серед молоді.

— Мрію про путівку на Олімпійські ігри. Для цього роблю максимум можливого, живу боксом. Тренуюся п’ять-шість разів на тиждень, віддаю всі сили на заняттях. Також додатково бігаю, виконую зарядку та інші фізичні вправи, переглядаю бої видатних бійців,  — розповів Матвій Шамалюк.    

 Читайте також: 

Тричі обійшов Земну кулю: про перемоги і спортивну ходьбу олімпійця Андрій Ковенко

Граючий президент «Ниви» Артур Загорулько: «Зінченко разом із нами не ходив на дискотеки»

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up