Тричі обійшов Земну кулю: про перемоги і спортивну ходьбу олімпійця Андрій Ковенко

Тричі обійшов Земну кулю: про перемоги і спортивну ходьбу олімпійця Андрій Ковенко
  • 47-річний Андрій Ковенко – один із найвідоміших вінницьких олімпійців.
  • І не лише тому, що він майже два десятиріччя демонстрував результати міжнародного рівня. Також Андрій добре показав себе в якості тренера і спортивного функціонера.

Побив рекорд країни

Андрій обрав спортивну ходьбу випадково. Навчався у Вінницькій загальноосвітній школі № 2. Там створили спортивний клас, який спеціалізувався на легкій атлетиці. Тренери Аркадій Семенович Скляр і Олена Володимирівна Бех відбирали серед третьокласників здібних дітей і взяли його.

— Я не мав спринтерських здібностей, але саме тоді була відкрита група спортивної ходьби. Мене залучили до неї. Вже на перших змаганнях я виступив добре. Тоді почав готуватися більш наполегливо і усвідомлено. З того часу спортивна ходьба – це моє! – каже Андрій Ковенко.

Він почав займати призові місця на чемпіонатах України зі спортивної ходьби серед однолітків. А ось справжній, пам'ятний успіх - це виступ в 1988 році у Кишиневі, на першості Радянського Союзу серед молодших юнаків. Там Андрій Ковенко несподівано для всіх і, можливо, навіть для самого себе переміг. Молодші юнаки ще не виїздили на міжнародні змагання. Але в нього вже з'явився перспективний план подальшого розвитку.

Відео дня

-В спортивній ходьбі дистанції із переходом до нової вікової категорії збільшуються. Існують класичні, олімпійські та ті, на яких проводяться змагання серед юнаків і юніорів. До речі, тоді мені належав юнацький рекорд України на стадіоні. Його вдалося встановити у Свердловську, на Спартакіаді школярів СРСР, – продовжує Андрій.

В 2005 році Андрій Ковенко виконав норматив майстра спорту України міжнародного класу, він перевищує олімпійський. А до цього, в 2004 році, до олімпійського нормативу йому не вистачило кількох секунд. Вже тоді мав шанси, аби потрапити на Олімпіаду до Афін (Греція).

Не спав перед олімпійським стартом

В 2006 році Андрій наполегливо тренувався, і наступного року його результати покращилися. Вдало виступив на Кубку Європи в Лівінгстоні (Великобританія) і на чемпіонаті світу в Осаці (Японія), потрапив до першої двадцятки. Тоді керівництво збірної України ухвалило рішення щодо включення Андрія Ковенка у підготовчу групу до Олімпійських ігор 2008 року.

До речі, в Осаці вінничанин міг виступити й значно краще. Готувався до виступу на 50 км. Про те, що буде там виступати лише на дистанції 20 км, дізнався лише за три дні до старту. Підготовка на різні дистанції, зрозуміло, є різною.  

-На Олімпійських іграх-2008 виступав на дистанції 20 км. Посів 24-е місце, залишившись в середині таблиці. Згідно із своїми попередніми результатами, міг потрапити до першої десятки спортсменів на Олімпіаді. Я перебував у гарній спортивній формі. Але, напевно, перехвилювався, – каже Андрій Ковенко.  

Змагання починалися о 8.00. Але вінничанин заснув лише о 3-й ночі, а піднявся о 5-й. Тобто фактично не спав. Під час проходження дистанції очі просто злипалися. Також треба враховувати різні часові пояси – 6 годин різниці.

До 45 років у збірній країни

Андрій Ковенко мав успіхи на європейському рівні. На Кубку Європи в 2014 році збірна України посіла друге місце, в 2015 році – третє місце. Вінничанин був тоді в її складі. В 2010 році на чемпіонаті Європи посів десяте місце в особистому заліку, а в 2014 році був шостим.

Взагалі на міжнародному рівні конкуренція дуже велика. На командному чемпіонаті світу на старт 20-кілометрової дистанції може вийти 120 спортсменів.

-Справа у тому, що спортивна ходьба - це вид легкої атлетики, який вимагає багато праці. Але водночас не потребує особливих знарядь чи технічних засобів. Тому наш вид активно розвивається в країнах Латинської Америки та Азії. Не відстає і Європа. На європейських чемпіонатах може бути представлено понад 40 країн, – пояснює Андрій Ковенко.

У Андрія закінчився контракт зі збірною України в 2018 році. Тоді йому було 45 років. Зазвичай до такого віку займатися спортивною ходьбою можна, а ось виступати в національній збірній - це рідкість.

-В солідному для спортсмена віці треба дозувати навантаження. Після 40 років загальна база навичок у мене вже була, адже я подолав багато-багато кілометрів. За всю свою спортивну кар'єру (під час тренувань і змагань) тричі обійшов Земну кулю! Я проходив близько п'яти тисяч кілометрів на рік, – наголошує він.   

Підготував учасницю Олімпіади

У Житомирській області є місто Коростень, легкоатлети із якого тяжіють до отримання вищої освіти у Вінниці. Коли у нашому місті з'явилися ці перспективні студенти, що займаються спортивною ходьбою, Андрій Ковенко взяв над ними шефство. Також займався із перспективними вінничанами.

-Коли до мене перейшла Ольга Яковенко, її талант було видно одразу. Вона - корінна вінничанка. У Ольги було все, щоб показувати високі результати. Дуже велику базу заклав її попередній тренер Андрій Москвин. Ольга Яковенко була готова для виходу на міжнародний рівень. В 2011 році вона стала бронзовою призеркою командного Кубку Європи. А в особистому заліку посіла високе четверте місце, трошки не досягнувши до п'єдесталу пошани, – продовжує Андрій Ковенко.    

Ольга була одним із лідерів збірної України зі спортивної ходьби в 2012 році. На Олімпійських іграх у Лондоні (Велика Британія) вона виступила, покращивши свій особистий результат.  Програла тренеру одне місце, посівши 25-ту позицію.  

–Але її піковий результат в спортивній кар'єрі був пізніше. В 2013 році у спортивній ходьбі на 20 км Ольга встановила рекорд Вінницької області. Зараз, після підйому всіх нормативів в легкій атлетиці (не лише в ходьбі) цей показник перевищує чинний олімпійський норматив. Нині Ольга Яковенко мешкає у Франції. Коли вона вийшла заміж, перестала виступати на високому міжнародному рівні, але продовжує вести здоровий спосіб життя, – інформує Андрій Ковенко.  

Із березня 2018 року Андрій Ковенко працює директором Вінницького спорткомплексу «Здоров'я», але продовжує тренувати прихильників спортивної ходьби вже на громадських засадах. Має учнів, які демонструють високі результати. Приміром, за Вінницьку область виступав майстер спорту міжнародного класу Олексій Казанін. В 2018 році він став чемпіоном України та брав участь у чемпіонаті Європи у Берліні (Німеччина).

Довідка

Андрій Віталійович Ковенко народився 25 листопада 1973 року у Вінниці. 14-разовий (!) чемпіон України зі спортивної ходьби на дистанції 20 км. Майстер спорту України міжнародного класу.

Є срібним призером командного чемпіонату світу-2012 у місті Саранську в складі національної збірної України в спортивній ходьбі на 20 км. Тричі був призером Кубку Європи (2005, 2013, 2015 роки).

У 34 роки Андрій дебютував на літніх Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні, де змагався у чоловічій гонці на 20 км. Завершив її на 24-у місці із часом 1:22:59. В 2014 році на чемпіонаті України в Алушті встановив особистий рекорд, що є найвищим світовим досягненням у спортивній ходьбі на 20 км у віковій категорії понад 40 років.

Андрій довгі 17 років перебував у складі національної збірної України. До того виступав за юнацьку і юніорську збірну Радянського Союзу. Завершив свої виступи у спорті в кінці 2018 року. Нині працює директором вінницького спорткомплексу «Здоров’я». Займає посаду віце-президента Федерації легкої атлетики Вінницької області.

Водночас Андрій Ковенко - тренер вищої категорії. Підготував низку спортсменів міжнародного класу, в тому числі учасницю Олімпійських ігор-2012 в Лондоні Ольгу Яковенко.

Читайте також: 

Граючий президент «Ниви» Артур Загорулько: «Зінченко разом із нами не ходив на дискотеки»
Малюк, який переміг гросмейстера. Про наймолодшого віце-чемпіона України з шахів Юрія Перепелицю
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up