Вінницькі гандболісти дебютують у вищій лізі чоловічого чемпіонату України

Вінницькі гандболісти дебютують у вищій лізі чоловічого чемпіонату України
На воротах - Олександр Павлюк
  • Цього тижня стартує чоловіча вища ліга чемпіонату України з гандболу.
  • Сім клубів гратимуть з п’ятниці по неділю у Хмельницькому.
  • Серед них є дебютант «вишки» ГК «Вінниця» (ВДПУ- МДЮСШ № 3), який до цього грав у першій лізі.  

Чому під час війни вінницькі гандболісти підвищилися в класі і які плани нашої команди на сезон, розповіла головний тренер ГК «Вінниця» Наталія Свірщук.

— В цьому сезоні через війну змагання в першій лізі скасовані. Збережені лише суперліга і вищій дивізіон. Федерація гандболу України запропонували виступити у вищій лізі, і ми пристали на цю пропозицію, —  пояснила Наталія Свірщук.       

Тренерка вважає, що новий чемпіонат буде цікавим та інтригуючим. Причому більшість опонентів добре знайомі вінницьким гандболістам.

Відео дня

— Ми раніше постійно боролися із командами Харкова, Хмельницького, Броварів. Грали «м’яч у м’яч», тобто на-рівних. Взагалі суперники у вищій лізі більш-менш однакового рівня. Всі доволі високого класу —  в  технічному і тактичному планах. Тобто прохідних матчів навряд чи можна очікувати,  —  підкреслила  Наталія Свірщук.

Без кадрових втрат

Вона розповіла, що під час війни склад гандбольного клубу «Вінниця» (ВДПУ-МДЮСШ № 3) не зазнав кадрових втрат. Також колектив підсилив Вадим Янов, який раніше грав за команду вищої ліги із Дніпра, що цього сезону не братиме участі у чемпіонаті України.

Наразі в заявці вінницького клубу — 23 гравці. Це студенти і випускники вінницького державного педагогічного університету. А також кілька випускників місцевої спортшколи № 3, які вже стали студентами цього вишу.

 — Серед лідерів нашої команди – досвідчений голкіпер Олександр Павлюк, голова обласної федерації гандболу. Він вважався одним із найсильніших воротарів першої ліги. Іншим лідером є Віталій Мусієнко, який щорічно входив до чільної трійки найкращих снайперів дивізіону. Він забиває м’ячів найбільше серед наших гандболістів, — повідомила тренерка.     

 

Боротимуться за медалі

В цілому вінницька гандбольна команда готова до чемпіонату України, незважаючи на військовий стан. Тому можна очікувати гарних результатів у «вишці».   

— Наша команда готувалася до чемпіонату України, тренувалася. Хоча, зрозуміло, не з такою періодичністю, як зазвичай. Завдання на сезон є. Мета – потрапити до призової трійки. Але наперед загадувати не хочеться. Головним конкурентом можна вважати команду Хмельницкого, чемпіона вищої ліги. А також клуб із Харкова, — сказала Наталія Свірщук.   

Аби ставити перед собою високі задачі в ігрових видах спорту, потрібно мати фінансове «плече». ГК «Вінниця» підтримує Комітет по фізичній культурі і спорту Вінницької міської ради на чолі із Сергієм Краєвським. Також фінансові питання закриває   президент клубу Михайло Паньків.  

Старожили проти дебютантів

Нагадаємо, минулого сезону чемпіоном чоловічої вищої ліги став хмельницький «ХНУ-ДЮСШ № 1», срібло завоював «ХАІ-ФГХО» (Харків), бронза у «RGM Group-СумДУ» (Суми). Всі чинні призери змагатимуться і в новому чемпіонаті. Як і полтавське «Динамо-Академія», що посіло четверте місце.

До цієї четвірки у новому сезоні приєднались три новачки вищого дивізіону. Це КОР «БСФК» (Бровари) — срібний призер першої ліги минулого сезону, ГК «Вінниця» (ВДПУ-МДЮСШ № 3), що посів четверте місце в першій лізі. А також новий клуб в українському гандболі  —  «Ізмаїл» з Одеської області.  

Формула чемпіонату

Учасники вищої ліги розбиті на два дивізіони. В  групі «А» виступатимуть «ХНУ-ДЮСШ № 1», ГК «Вінниця» (ВДПУ-МДЮСШ № 3) та «Ізмаїл». В групі «Б»: «RGM GROUP-СумДУ», «ХАІ-ФГХО», «Динамо-Академія» і КОР «БСФК»

У календарі чемпіонату передбачені шість турів. У 1-му, 3-му та 5-му турах команди гратимуть усередині своїх груп. А у 2-му 4-му та 6-му турах «стінка на стінку», тобто колективи групи «А» проти команд групи «Б». Таким чином, упродовж чемпіонату всі клуби зіграють між собою по три рази. Кожна команда проведе за сезон чемпіонату 15 ігор. Розподіл місць відбуватиметься згідно загальної турнірної таблиці за підсумками шести турів.

Чемпіонат України з гандболу. Вища ліга. 1-й тур. Групи «А» і «Б»

18 листопада

11.00 «ХАІ-ФГХО» — «БСФК»

13.00 «RGM GROUP СумДУ»  —  «Динамо-Академія»

15.00 «ХНУ-ДЮСШ № 1» —  «Ізмаїл»

19 листопада

10.00 «БСФК»  —  «RGM GROUP СумДУ»

12.00 «Динамо-Академія» — «ХАІ-ФГХО»

14.00 «Ізмаїл»  —  ГК «Вінниця (ВДПУ-МДЮСШ №3)

20 листопада

09.00 «Динамо-Академія» — «БСФК»

11.00 «RGM GROUP СумДУ» —  «ХАІ-ФГХО»

13.00 «ХНУ-ДЮСШ № 1» —  ГК «Вінниця (ВДПУ-МДЮСШ № 3)

Читайте також: 

Вінничанин Максим Восковцев на Всеукраїнському фестивалі отримав титул найкращого данкера

Вінницькому футбольному клубу «ЯСКО» вручили відзнаку Міністерства молоді та спорту України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up