Вінничанин Микола Бубело став бронзовим призером наймасовішого шахового фестивалю в Україні «Золота молодь»

Вінничанин Микола Бубело став бронзовим призером наймасовішого шахового фестивалю в Україні «Золота молодь»
Микола Бубело - праворуч

У Вінниці сьомого липня завершився перший міжнародний дитячий шаховий фестиваль «Золота молодь». Нагадаємо, він потрапив до Національного реєстру рекордів України в номінації «Наймасовіший міжнародний дитячий турнір з шахів» – 648 учасників! В змаганні взяли участь представники восьми країн, включаючи Ізраїль, Шотландію, Молдову, Білорусь тощо.  

В наймолодшій групі (до 6 років) зберіг своє лідерство киянин Михайло Неживенко. Він став чемпіоном із результатом 8 очок із 9 можливих. Тут виступало найменше учасників – 38. А єдина іноземна шахістка, Анастасія Севастьянчук (Білорусь) посіла непогане п’яте місце.

Відео дня

В категорії до 8 років грав 141 спортсмен. Тут першість утримав чемпіон Києва Кирило Нєжинцев – 8,5 очки.

– Думаю, з нагоди цієї перемоги батьки куплять мені подарунки. Розраховую на великий конструктор із ракетою. Шахи для мене цікаві тим, що після перемог отримуєш призи. Змагання у Вінниці дуже сподобалися, – каже Кирило Нєжинцев.  

А вінничанин Микола Бубело відстав на очко, поділив 2-4 місця, а за додатковим коефіцієнтом здобув бронзову нагороду. Наш гість, Дмитро Губін із Молдови, посів високе четверте місце. 

– Я задоволений своїм виступом. Хоча, зрозуміло, прагнув стати чемпіоном. Шахи – це інтелектуальна гра, яка мені дуже до вподоби. Люблю перемагати за рахунок власного розуму, – каже Микола Бубело.   

В групі до 10 років виступало найбільше учасників – аж 181. Тут лідерство захопив і утримав чинний чемпіон України Артем Дячук (Дніпро) – 8,5 очки. На пів-очки менше набрав чемпіон Європи Ігор Самуненков (Київ). Білорус Микита Каханський увійшов до п’ятірки найкращих.  

В категорії до 12 років лідерство зберіг чемпіон України Михайло Тобак (Одеська область) – 7,5 очки. Непогано виступив Маріус Кодріану (Молдова) – п’яте місце. Тут загалом виступали 178 спортсменів.

Нарешті, в найстаршій групі (до 14 років) по 7 очок набрало одразу п’ять спортсменів. Кращий коефіцієнт виявився у киянина Олександра Вакуленка. Серед іноземців непоганий результат показав рейтинг-фаворит Максим Царук (Білорусь) – 6,5 очки. Загалом за медалі в категорії боролися 112 учасників.   

За підсумками турніру були вручені 210 призів – це не лише Кубки і грамоти, а й грошові суми та шахова продукція. Загальний призовий фонд склав понад 0,5 млн. грн. Нагородження проводили організатор «Золотої молоді», міжнародний гросмейстер Аркадій Найдіч і головний суддя турніру, арбітр ФІДЕ Микола Боднар (Вінниця).

– Атмосфера турніру «Золота молодь» – класна. Коли я в дитячому віці виступав на чемпіонатах світу і Європи, спостерігав схожу атмосфера. Учасників там мало лише ненабагато більше. Участь в таких масштабних змаганнях – величезний досвід для кожної дитини, – каже пан Найдіч.  

Наступного року організатори планують збільшити призовий фонд в турнірі «Золота молодь», залучити на нього 800 – 1000 учасників, в тому числі й більше іноземців.

– Необхідно підіймати стандарти шахів в Україні. Водночас вважаю, що державна влада може зробити набагато більше для розвитку нашого виду спорту,  – сказав Аркадій Найдіч.    

– Маємо великі плани. Збираємося не лише розширити кількість і географію учасників турніру «Золота молодь», але й проводити інші масштабні змагання у Вінниці, – додав Микола Боднар.

Гості виявилися задоволеними організацією фестивалю. Вони називали це змагання відкритим неофіційним чемпіонатом України. Казали, що ніколи не грали в таких масштабних змаганнях, яке нагадує юнацькі чемпіонати Європи і світу.  

– Турнір у Вінниці – подія № 1 у дитячих шахах в Україні і, думаю, в усій Східній Європі. Це дуже масштабне змагання. Гарний і просторий турнірний зал, в якому збирається величезна кількість дітей – все це слугує чудовим відпочинком і допомагає здружитися юним шахістам, – коментує міжнародний гросмейстер, заступник президента Львівської обласної шахової федерації Назар Фірман. 

На думку львів’ян, Аркадій Найдіч високо підняв планку шахових змагань в Україні.

– Завжди Львів задавав тон у цьому, ми також проводимо сильні турніри. Але призовий фонд у нас менше навіть у серйозних дорослих змаганнях. Приміром, незабаром проводимо турнір за участі міжнародних гросмейстерів, де призовий фонд складає 300 тисяч гривень, – додав Назар Фірман.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up