У вінницькій веслувальній спортшколі, де готують олімпійців, немає туалету для спортсменів

У вінницькій веслувальній спортшколі, де готують олімпійців, немає туалету для спортсменів
  • Веслування на байдарках і каное – один із пріоритетних видів спорту на Вінниччині. Достатньо пригадати місцевих олімпійських чемпіонок Юлію Рябчинську та Інну Осипенко-Радомську.  
  • Вінницькі веслувальники восени і взимку не відпочивають!
  • Чим саме вони займаються і чому досі у ОСДЮСШОР імені Юлії Рябчинської немає туалету для спортсменів, «20 хвилинам» розповів старший тренер-викладач цієї спортшколи, заслужений тренер України Сергій Бутенко.

У останні роки вінницька веслувальна школа стабільно утримує високий рівень. Приміром, її вихованка Світлана Римкевич посіла четверте місце на попередніх Олімпійських іграх. Тренуватися у обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву із веслування імені Юлії Рябчинської (ОСДЮСШОР) можна лише до 23-х років. Далі провідні спортсмени переходять до обласної Школи вищої спортивної майстерності. Там, приміром, навчається найсильніший на сьогодні вінницький веслувальник Данило Даниленко, призер низки європейських і світових чемпіонатів.  

На навчання до ОСДЮСШОР приймаються юнаки і дівчата 10-11 років. Бажано, щоб вони вже вміли плавати.

Відео дня

— Є ще додаткова вимога. Початківці мають піднімати і самостійно доносити до ріки 12-кілограмовий човен. Саме тому дітей молодшого шкільного віку ми майже не приймаємо. Хоча, буває, все ж беремо дитину меншу за десять років, якщо вона є добре фізично розвиненою, — повідомив Сергій Бутенко.        

Тренування у ОСДЮСШОР імені Юлії Рябчинської — безкоштовні! Батьки можуть за бажання придбати дитині власний спортивний інвентар — весло, човен тощо. В іншому випадку все це надається юним спортсменам у безоплатне користування.      

Закрили сезон, але на воду виходять

Нещодавно на базі ОСДЮСШОР імені Юлії Рябчинської провели змагання «Закриття сезону». Це був відкритий чемпіонат області пам’яті заслуженого тренера України Анатолія Іванова. Саме він тренував Юлію Рябчинську. В змаганні взяли участь понад ста спортсменів із Хмельницького, Львова, Новодністровська тощо.

Хоча сезон офіційно закрили, все ж тренування веслувальників у Вінниці відбуваються цілорічно. Щоправда, найменших спортсменів у холодну пору року на ріку не випускають. Це дозволено тільки розрядникам, які добре тримаються на воді. А майстри спорту взимку займаються на динамівській базі у Сабарові — на тій ділянці Південного Бугу, яка ніколи не замерзає.

— У холодну пору року вихованці не втрачають даремно час, а займаються загальнофізичною підготовкою. Наприклад, катаються на лижах у Сабарові. Також грають у футбол, тренуються у залі штанги тощо, — інформує Сергій Бутенко.   

Також на базі ОСДЮСШОР є два сучасних веслувальних тренажери, які придбала обласна влада. Але вони недешеві. Тому їх використовують тільки майстри спорту, наші зірки веслування.

Мрія про … туалет

Наразі веслувальники ОСДЮСШОР тренуються в саморобному спортзалі, який облаштували в адмінбудівлі школи. Там об’єднали чоловічу та жіночу роздягальню, а у спільному приміщенні (площею 8 на 4 метри) зробили власними силами спортзал. Зрозуміло, це замала територія для таких занять, зважаючи на те, що у ОСДЮСШОР регулярно займаються близько 300 спортсменів.

 — Наша основна мета — готувати олімпійців. Але багато що залежить від рівня фінансування. На голому ентузіазмі до світових вершин дістатися неможливо. Серед іншого, чекаємо побудови на території ОСДЮСШОР будівництва чи хоча б сучасної реконструкції спортивної бази. Нам потрібен власний комплекс для тренувань взимку! —  наголошує Сергій Бутенко.

В закритому спорткомплексі, який кілька років тому планували побудувати на території ОСДЮСШОР, збиралися облаштувати зали тренажерів і штанги, дві роздягальні, тренерську кімнату і найголовніше для спортсменів… — туалет.

— Наразі загального туалету на нашій базі не існує. Вбиральня є лише біля кабінету директора спорт школи. Але туди пускають лише дівчат і найменших спортсменів. Інші самостійно шукають місце, де справити нужду. Бігають «по кущам» тощо. На нашій базі, разом із моїми вихованцями, нещодавно тренувалася олімпійська чемпіонка Інна Осипенко-Радомська. Їй також доводилося стикатися із цією проблемою, — скаржиться Сергій Бутенко.          

Де займатися?

Тренування із веслування на байдарках і каное у Вінниці відбуваються на базі ОСДЮСШОР імені Юлії Рябчинської (вулиця Князів Коріатовичів, 123), тел. 098-554-21-97 — старший тренер-викладач Сергій Бутенко) і МДЮСШ № 2 (узвіз Бузький, 33, тел. 0432-673-686). Також філія ОСДЮСШОР діє у Джулинці, що біля Бершаді.  

 

Читайте також:

На відкритому Кубку області з UFMMA вінницькі «січовики» випередили одеських «воїнів»

Де у Вінниці готують майбутніх Ломаченків, Усиків та Богачуків. Перелік клубів з боксу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Брига

    А Буг?

keyboard_arrow_up