Тренер чемпіонів Європи із Херсону відкриватиме у Вінниці клуб бразильського джиу-джитсу

Тренер чемпіонів Європи із Херсону відкриватиме у Вінниці клуб бразильського джиу-джитсу
  • Єгор Лебідь — майстер спорту України, володар коричневого тренерського поясу (він одразу перед чорним) із бразильського джиу-джитсу.
  • До війни він був керівником херсонського спортивного клубу бойових мистецтв «Катран» та водночас головою Херсонської обласної федерації греплінгу і джиу-джитсу.
  • Тепер 30-річний вимушений переселенець розвиватиме єдиноборства у Вінниці.  

Із Херсона Єгор Лебідь евакуювався у середині травня. Дорога виявилася досить важкою.

— Ми з друзями автівкою добиралися близько двох діб на підконтрольну Україні територію. Доїхали до Берислава, де заночували, бо на блок-посту категорично відмовлялися пропускати далі. Казали, що в найближчий час цього не буде. Але надія, як відомо, вмирає останньою. Зранку ми знову були на блок-посту, чекали цілий день. Нарешті, дозволили проїхати першим 200 машинам, до переліку яких ми потрапили. В наступній групі їхав мій вихованець із батьками. На останньому блок-посту так званої ДНР (це вже була «сіра зона») він потрапив під обстріл із «градів». Родину посікло осколками, але всі залишилися живими, — розповів Єгор Лебідь.

За словами вимушеного переселенця, нині практично всі тренери з його клубу (і не тільки) виїхали із Херсона. Залишився тільки один наставник у солідному віці із кіокушин-карате, який продовжує вести тренування в окупованому місті.

Відео дня

Залишився у місті, бо сподобалося

У Вінниці Єгор опинився випадково. Наше місто просто було на шляху херсонців: дівчата їхали за кордон, а чоловіки залишалися в Україні у родичів.

 — Мені сподобалася Вінниці. Це затишне і світле місто. Я не люблю великих міст, хоча чотири роки й навчався в Харкові. Подобалося жити в Херсоні, він маленький і компактний. Вінниця схожа на нього, але водночас має достатньо розвинену інфраструктуру, як у великих містах, — пояснив Єгор Лебідь.

Тренер орендував житло у нашому місті і познайомився із прихильниками джиу-джитсу із місцевого клубу. Знайшов їх за допомогою Інтернету.

 — Тренер клубу Олександр Боков запитав, чи є в мене досвід занять БДД. Коли він дізнався про коричневий пояс, зацікавився. Після зустрічі ми вирішили спільно розвивати і популяризувати наш вид спорту у Вінниці. Адже поки що джиу-джитсу ще не дуже розвинений у вашому регіоні. Про вінницьку команду, яка виступає на змаганнях, я ніколи не чув, — сказав Єгор Лебідь.

Починають у чотири роки

Як спортсмен, Єгор Лебідь був призером чемпіонату України. Але останнім часом він сконцентрувався виключно на тренерській та адміністративній роботі. Підготував чотирьох чемпіонів Європи і призера чемпіонату світу із бразильського джиу-джитсу (БДД)!

Тепер вимушений переселенець із Херсону планує спільно із нашими фахівцями відкрити у Вінниці клуб БДД. Тренер повідомив, що для кожної вікової групи у джиу-джитсу розроблена спеціальна система тренувань без шкоди для здоров'я.

— Прагнемо познайомити вінничан із нашим видом спорту, який є доволі популярним у світі єдиноборством. Із середині червня починає працювати доросла група. Це спортсмени віком від 16 років і старше. Можливо, далі розділятимемо її на підгрупи — серед досвідчених спортсменів і початківців. Рівень фізичної підготовки дебютантів особливого значення не має. Адже у БДД використовується набагато менше фізичної  сили, ніж у багатьох інших видах боротьби. В першу чергу відпрацьовуємо техніку, а вже потім фізичні навички, — розповів Єгор Лебідь.

В подальших планах — активно набирати дітей, адже саме вони дають перспективу розвитку єдиноборства. БДД можна починати опановувати із чотирьох-п’яти років, наголошує тренер.

Єгор Лебідь мріє повернутися до рідного Херсону. Якщо ж залишиться у Вінниці надовго, також збирається готувати тут чемпіонів європейського і світового рівня. На це зазвичай уходить два-три роки.

— Я хочу розвиватися, як тренер. А не зупинятися на досягнутому. Якщо з часом повернуся до деокупованого Херсону, мої напрацювання розвиватимуть вже вінницькі тренери на чолі з Олександром Боковим. Водночас тоді все одно планую приїздити до Вінниці і запрошувати ваших спортсменів до Херсону, аби обмінюватися досвідом. У джиу-джитсу розповсюджена практика проведення семінарів, — каже тренер.

Особливості виду спорту

Окрім БДД (яке родом із Бразилії), існує японський і німецький різновиди цього виду спорту. Всюди є певні нюанси.

— БДД — це в першу чергу спортивний і сучасний різновид єдиноборств. Йому приблизно півсторіччя. Основна мета нашого виду — перемога больовим або задушливим прийомом чи виграш за балами. В меншій мірі БДД — система самооборони. Хоча деякі академії це практикують. — продовжує Єгор Лебідь.

Він пояснив, що його спорт відрізняється від самбо і дзюдо тим, що тут найважливішим є не виконання кидків, а дострокова перемога у партері. Хоча починається поєдинок у стійці.

— БДД у світі визнано найкращою базою для змішаних єдиноборств у плані формування борівських навичок. Як і будь-якому контактному виді спорту, травматизм тут не виключається. Зазвичай це мілкі травми пальців, забої. Але травм у нас набагато менше, ніж в багатьох інших видах боротьби. Бо в БДД немає акценту на амплітудні кидки, а виконання технічних дій у партері контрольоване. У більшості випадків спортсмен, який потенційно може отримати травму, стукає по підлозі, тобто визнає свою поразку у поєдинку, — наголошує тренер.

Єгор Лебідь розповів, що БДД в світі існує не лише на аматорському рівні, але й на професіональному. Останніми роками він почав розвиватися і в Україні. Хоча БДД в нашій  країні розвивається лише близько десяти років, деякі серйозні спортивні організатори вже сплачують борцям-профі гонорари за участь.

Довідка «20 хвилин»

Бразильське джиу-джитсу  — бойове мистецтво та система самозахисту, що сфокусована на боротьбі. Особливо в партері. Воно походить від японського бойового мистецтва кодокан дзюдо.

БДД навчає, що менша, слабша людина може успішно захищатися та перемагати більшого та міцнішого супротивника, застосовуючи фізичні принципи та правильну бойову техніку. Техніка БДД використовується на спортивних змаганнях з боротьби, змішаних бойових мистецтвах та для самозахисту. Головну роль у тренуваннях відіграє спаринг і тренування у парі з партнером. БДД має власну систему поясів/рангів.

На тренування із цього виду спорту у Вінниці можна записатися за телефоном: 099-004-94-10 (Єгор Лебідь). 


Читайте також:

П'ятирічний шаховий вундеркінд завершив сеанс одночасної гри зі стовідсотковим результатом

Юні нивівці виграли турнір у Болгарії. Розгромили суперників із п’яти країн

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up