Спортсмен серпня на Вінниччині Олег Царьков Токіо не підкорив, але мріє про наступні Ігри

Спортсмен серпня на Вінниччині Олег Царьков Токіо не підкорив, але мріє про наступні Ігри
  • Виконком обласного відділення НОК України визначив кращого спортсмена серпня на Вінниччині.
  • Ним став багаторазовий чемпіон і призер міжнародних змагань, рекордсмен Європи, заслужений майстер спорту України, учасник Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) і Токіо (Японія) Олег Царьков.
  • Знаний олімпієць розповів «20 хвилинам» про участь на Олімпіаді, себе і свої подальші спортивні плани.

Саме за участь в Іграх XXXII Олімпіади в Токіо спортсмен отримав звання «Кращого спортсмена місяця» на Вінниччині. У складі збірної області він представляє регіон на Всеукраїнських змаганнях. Також з 2017 року є членом національної збірної команди України, за яку виступає на міжнародних чемпіонатах.

— На Олімпіаді я виступав в стрільбі на десять метрів і пневматичної гвинтівки і на 50 метрів із малокаліберної гвинтівки. Прагнув здобути медаль в Токіо, але не судилося вийти до фіналів. Напевно, забагато виконав тренувального навантаження перед Іграми. І на пік форми, на жаль, вийшов вже після цих змагань, — згадує Олег Царьков.  

Спортсмен побував в Токіо вперше. Його вразив технічний прогрес Японії, впровадження нових технологій.

Відео дня

— Сама столиця досить цікава. Але через пандемію ми бачили її лише через вікно автобуса. Виходити із олімпійського містечка було заборонено. Запам’яталися багаторівневі дороги, облаштовані на висоті дев’ятого поверху. Будинки переважно 50-поверхові. Взагалі міська інфраструктура Токіо є досить розвиненою, — продовжує олімпієць.

Незабаром після Олімпіади-2020 Олег Царьков виступив на чемпіонаті України з кульової стрільби. І виборов там дві срібні нагороди.

— Поки близько місяця зборів і змагань немає, прагну трохи підлікуватися і поправити здоров’я. Адже під час безпосереднього циклу олімпійської підготовки часу на це бракує. Тоді змагання і збори йдуть без перерв, і вільного часу немає зовсім. Далі планую готуватися до наступних Олімпійських ігор. Мрію і буду намагатися робити все можливе, аби туди знову потрапити! — інформує стрілець.    

Умова переїзду до Вінниці 

Олег Царьков із родиною мешкає у Львові, хоча його й запрошують переїхати до Вінниці. Але існує житлова проблема.

— Житло нині коштує дорого, а з нашими зарплатами придбати його нереально. Я маю родину, і для переїзду нам потрібна квартира. Якщо у Вінниці мені нададуть житло, я б погодився на переїзд. Адже у цьому місті є непогані умови для моєї підготовки. Зокрема, єдиний в Україні відкритий тир діє саме у Вінниці. База мені подобається. Якщо б вінницький тир був би великим, це було б просто супер. В Україні існує ще аналогічне стрільбищі в Рогатині, але там є певні нюанси, — пояснює Олег Царьков.

Саме під час виступів за Вінниччину Олег отримав звання заслуженого майстра спорту України. Весь олімпійський цикл виступав за цей регіон. Наскільки перехід до Вінниці позитивно вплинув на його спортивну кар’єру?

— У Вінниці мене повністю забезпечують. За це я можу лише подякувати місцевим організаторам на чолі із директором обласної спортшколи стрільби Віктором Щербою. Підтримують мене у Вінницькій школі вищої спортивної майстерності, спортуправлінні обласного Департаменту гуманітарної політики. Гарно та із розумінням ставляться, як до спортсмена. Тому сподіваюся на продовження цієї співпраці. Зі свого боку, намагаюся виправдати довіру високими результатами. За останні роки кілька разів здобував медалі на чемпіонатах Європи і отримав ліцензію на Олімпіаду в Токіо, — прокоментував спортсмен.

«Із наставниками ми партнери»

Олег Царьков є військовослужбовцем (лейтенантом), входить до штатної армійської команди України.

— Армія забезпечує мене спортивною зброєю і набоями. Інвентар не дарують, зброя є службовою. Із цим не виникає жодних проблем. Це важливо, адже спортивну зброю у звичайному магазині не придбаєш, — сказав він.    

У Олега є два тренери — вінничани Леся Леськів і Віктор Щерба.

— Я не новачок в кульовій стрільбі, щоб кожне тренування проводити під керівництвом наставника. В моєму віці деякі спортсмени навіть  вже завершують свою кар’єру. Із тренерами існує повне взаєморозуміння. Якщо виникають якісь питання, ми спілкуємося й ділимося інформацією. Це може бути або дистанційно, або на місці. Фактично із наставниками ми – партнери. Спільними зусиллями прагнемо покращувати результати,  — сказав  Олег Царьков.        

Стрілець каже, що має спортивний характер і амбіції. Але заздалегідь ділитися планами, на його думку, це неправильно.

— Зрозуміло, в спорті ще хочеться багато чого досягти – по максимуму! Сподіваюся, що все вийде. Бо, як відомо, поганий той солдат, який не мріє стати генералом,  — зауважив Олег Царьков.  

Дружина олімпійця Леся – не спортсменка. Вона закінчила Академію друкарства, за фахом «книгознавець». Але працювала на фірмі, пов’язаною із логістикою та перевезеннями. Донька Вікторія ще дошкільного віку, а ось  сину-школяр Андрій вже у спорті.

— Поки він займається спортивним плаванням. Хочу, щоб Андрій зміцнився фізично, став витривалішим. Із кульовою стрільбою я вже його ознайомив, але поки що водити його на тренування немає можливості. Тир далеко від нашого дому, а я часто буваю у відрядженнях, на змаганнях. А дитині часто пропускати тренування — це неправильно, — сказав олімпієць.  

Довідка

Олег Царьков народився 22 березня 1988 року. Займатись стрільбою розпочав у десятирічному віці.

В 2014 році в Москві (Росія) виборов «золото» чемпіонату Європи зі стрільби з пневматичної гвинтівки з десяти метрів, встановивши рекорд Європи. Багаторазовий призер чемпіонатів Європи та етапів Кубку світу. Багаторазовий чемпіон та призер міжнародних змагань, чемпіонатів України, член національної збірної, учасник двох Олімпіад. Заслужений майстер спорту України. Військовослужбовець Збройних Сил України, лейтенант.

 

Читайте також:

«Дзюдо як фітнес»? Призер світових змагань почав тренувати у Вінницькому техуніверситеті

Забили 32 голи, нічого не пропустили. Нивівці виграли турнір із рекордними показниками

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up