Спортивні гуртки для вінничан з інвалідністю. Куди звертатися і який вид спорту обрати?

Спортивні гуртки для вінничан з інвалідністю. Куди звертатися і який вид спорту обрати?
Паралімпійська чемпіонка із Вінниці Мар’яна Шевчук
  •  На нещодавній Паралімпіаді одразу двоє вінничан здобули медалі. Чемпіонкою у жимі лежачи стала Мар’яна Шевчук, а бронзовим призером у кульовій стрільбі - Олексій Денисюк.
  • Отже, заняття спортом – це чудовий шанс для людей з інвалідністю розкрити свій потенціал і реалізуватися у житті.
  • Про це «20 хвилин» поспілкувалися із начальником Вінницького регіонального центру «Інваспорт» Дмитром Лукавим.

Дмитро Лукавий нагадав, що при Вінницькому регіональному центрі «Інваспорт» діє ДЮСШ для людей із інвалідністю. Вона є його структурним підрозділом. У спортшколі діє 18 навчальних груп. Там культивуються дев’ять видів спорту: плавання, легка атлетика, бадмінтон, біатлон, пауерліфтинг, греко-римська боротьба, дзюдо, волейбол, тхеквондо.

У спортивному комплексі «Здоров’я», який нині є головною базою вінницьких паралімпійців, відбуваються тренування з бадмінтону і боротьби. Решта секцій ДЮСШ розташовані на базах в інших районах Вінниці.

Відео дня

Щоправда, не всі ці види спортсмени із особливими потребами мають можливість опановувати спорт саме у місті над Бугом. Біатлоністи займаються в філії ДЮСШ «Інваспорт» у Барі, волейболісти – в школі-інтернаті Кислякської школи-інтернату Гайсинського району, тхеквондисти – у Ладижині.

 — Плануємо відкривати додаткові групи і започатковувати нові для нашого регіону види спорту. Приміром, для візочників та інших осіб із вадами опорно-рухового апарату – тренування із гри бочі. Для спортсменів із вадами зору – заняття із голболу (гри із м’ячем, де є дзвіночок). Цей вид спорту було представлено навіть на Паралімпійських іграх, — інформує Дмитро Лукавий.

Шукають небайдужих тренерів

Водночас у регіональному центрі «Інваспорт» шукають тренерів, які розвиватимуть нові та вже існуючі у ДЮСШ види спорту.

— Є проблема із фахівцями – далеко не всі хочуть працювати із людьми з інвалідністю. Деякі сильні і кваліфіковані наставники, які працюють зі здоровими атлетами, категорично не хочуть опікуватися вихованцями із вадами. Напевно, побоюються. Цей острах наставники мають подолати, і тоді все у них вийде! Причому існує доплата за роботу зі спортсменами з інвалідністю – до 20 %, —  наголошує  Дмитро Лукавий.

Останнім часом, після Паралімпіади-2020, заняттями у ДЮСШ «Інваспорт» почали цікавитися значно більше вінничан. Причому у кожному виді спорту спортсменів з вадами приймають з різного віку. У деяких - із шести років, в інших - із дев’яти чи 12-и років.

— Після звернення до нашого центру визначатимемося, якими видами спорту варто спробувати займатися і куди далі йти на тренування, —  інформує Дмитро Лукавий. — Для представників кожної із нозологій (опорників, із вадами слуху, зору і розумового розвитку) є свої види спорту.  Приміром, для спортсменів із вадами розумового розвитку дозволені заняття лише із трьох видів.  

Дорослих також приймають 

Як повідомив Дмитро Лукавий, у ДЮСШ «Інваспорт»  приймають й дорослих, які бажають займатися спортом. Нікого не «відфутболюють».

Деякі вінничани, які приходять у ДЮСШ «Іваспорт», раніше були повністю здоровими і успішно займалися тим чим іншим видом спорту. Через певний час вони отримали інвалідність. Але ж спортивні навички збереглися і з наявним класом і майстерністю  можна продовжувати успішно виступати на змаганнях!

—  Можна привести гарний приклад стрільця Олексія Денисюка. До отримання травми опорно-рухового апарату  він займався в стрілецькій секції. Коли отримав інвалідність, продовжив спортивну кар’єру і став бронзовим призером вже двох Паралімпійських ігор, — пишається  Дмитро Лукавий.             

А ще деякі спортсмени із вадами можуть займатися разом зі здоровими. Приміром, відділення кульової стрільби у Вінницькій ДЮСШ «Інваспорт» немає. Але тренери стрілецьких шкіл Вінниці залюбки займається із такими спортсменами, що дозволено законодавством.     

Куди звертатися?

Вінницький регіональний центр «Інваспорт» знаходиться у спортивному комплексі «Здоров’я», що на Старому місті (вул. Шепеля, 23, тел. 0432-531-667).

Категорії інвалідності

Спортсмени, які беруть участь в Паралімпійських спорту, згруповані у десять основних категорій, в залежності від їх типу інвалідності.

Є вісім різних видів фізичних вад для цілей паралімпійського руху:

Порушена м'язова сила. Сила, створена м'язами, такими як м'язи однієї кінцівки однієї сторони тіла і нижньої половини тіла, знижена, наприклад, через травму спинного мозку або поліомієліт.

Порушений пасивний діапазон руху. Діапазон руху в одному або декількох суглобах систематично зменшений. Гострі стани, такі як артрит, сюди не входять.

Втрата кінцівки або її частини. Повна або часткова відсутність кісток або суглобів через часткову або повну ампутацію внаслідок хвороби, травми або вроджена недостатність кінцівки.

Різниця в довжині ніг. Значне вкорочення кістки в одній нозі через вроджену недостатність або травму.

Короткий зріст. Зріст зменшений за рахунок укорочених ніг, рук і тулуба, які є наслідком дефіциту кісткової або хрящової структури опорно-рухового апарату.

Гіпертонія. Відзначається аномальним збільшенням м'язової напруги та зменшенням здатності м'язів розтягуватися. Гіпертонія може виникнути в результаті травми, хвороби або синдромів, які пов'язані з пошкодженням центральної нервової системи (наприклад, ДЦП).

Атаксія. Це порушення, яке полягає у відсутності координації м'язових рухів (наприклад, ДЦП, атаксія Фрідрейха).

Атетоз. В цілому характеризується незбалансованими, мимовільними рухами і складністю підтримки симетричної пози (наприклад, ДЦП, хореоатетоз).

 

Також є категорія спортсменів з порушенням зору. Це починаючи від часткового зору, достатньо слабкого, щоб бути визнаним юридично сліпим, до повної сліпоти. Включає в себе порушення одного або кількох компонентів зорової системи. Зрячі гіди для спортсменів з порушенням зору є такою тісною і істотною частиною змагання, що спортсмен з порушенням зору і його гід розглядаються як команда. Починаючи з 2012 року, ці гіди (разом зі зрячими воротарями в міні-футболі з командами по 5) стали отримувати власні медалі.

Інша категорія - із вадами розумового розвитку. Спортсмени з істотним порушенням інтелектуального функціонування і пов'язаними обмеженнями в адаптивній поведінці. МПК насамперед опікується спортсменами з фізичними вадами, але групи інвалідності «Вади розумового розвитку»  була додана до деяких Паралімпійських ігор. Вона включає в себе тільки елітних спортсменів з інтелектуальними порушеннями, діагностованими у віці до 18 років. А от визнана МОКом Спеціальна Олімпіада відкрита для всіх людей з обмеженими інтелектуальними можливостями.

Читайте також: 

«Нива» розгромила власну «молодіжку». Матч з ЛНЗ скасували через коронавірус у гравців

Визначили найкращих спортивних фотографів Вінниччини. Дітей і аматорів окремо від профі

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up