Шахова Вінниця йде на рекорд: організацією наймасовішого турніру в країні зайнявся елітний іноземний гросмейстер

Шахова Вінниця йде на рекорд:  організацією наймасовішого турніру в країні зайнявся елітний іноземний гросмейстер
Аркадій Найдіч, як елітний гросмейстер і функціонер європейських і світових шахів, за рік робить близько ста перельотів, буває в десятках країн світу. Але саме у Вінниці він знайшов свою «тиху гавань»

Восени минулого року Вінницьку обласну шахову федерацію несподівано очолив Аркадій Найдіч - іноземний міжнародний гросмейстер. На 2019 рік він запланував провести в нашому місті низку масштабних проектів, в тому числі перший чемпіонат України серед аматорів і наймасовіший в країні міжнародний юнацький турнір. Функціонер збирається запросити для офіційної реєстрації досягнення представника Книги рекордів України!

Що рухає Аркадієм Найдічом у його прагненні розвивати вінницькі шахи, він розповів в інтерв'ю RIA.

«Скальпи» чемпіонів світу

Аркадій Найдіч - елітний «грос», що входить до двадцятки кращих за рейтингом на планеті. На його рахунку є перемоги над чемпіонами світу різних років. В тому числі й над чинним королем шахового світу Магнусом Карлсеном із Норвегії!

Відео дня

Аркадій був призером багатьох супертурнірів, завоював золото командного чемпіонату Європи (в складі бундестім). Його добре знають любителі спорту на всіх континентах.

Аркадій Найдіч народився в Латвії, є громадянином Німеччини, виступає за збірну Азербайджану і найсильніший німецький клуб «Баден-Баден». Його молода дружина, гросмейстер Юлія Швайгер, грає за збірну Ізраїлю і продовжує вчитися в країні Обітованій. Аркадій входить до керівних органів Всесвітньої шахової федерації (ФІДЕ) і шахового Європейського союзу. Фірма Найдіча, пов'язана із виробництвом шахового інвентарю, зареєстрована в Угорщині, а її виробничі потужності знаходяться в Китаї. Загалом, як то кажуть, Аркадій Найдіч, це людина світу.

У Вінниці завдяки дружині

- Аркадій, як сталося, що Ви стали «біля керма» вінницьких шахів?

- Почну із того, що я дуже люблю шахи. Вважаю їх чудовим видом спорту і гідною професією. В шахах ваші фізичні дані, матеріальний і соціальний статус, місце народження не мають значення. У кожного є можливість стати професійним гравцем і непогано заробляти, якщо багато працювати над самовдосконаленням.

Я, хоча і народився в Ризі (Латвія), але більшу частину свого життя провів у Німеччині, в Баден-Бадені. Приблизно два роки тому вперше опинився в Вінниці. Це не дивно, адже моя дружина Юлія, громадянка Ізраїлю, родом із вашого міста, тут живуть її батьки.

Вінниця мені дуже сподобалася, відчуваю себе тут комфортно. Тому я почав більше часу проводити в місті над Бугом. Спочатку із Юлею, а потім і без неї, адже дружина продовжує навчання в Ізраїлі. Коли дізнався, що у Вінниці шукають кандидата на посаду президента обласної шахової федерації, подав своє резюме. Мене вибрали, і тепер я докладаю всіх зусиль для розвитку вінницьких шахів.

- Чим конкретно привабило наше місто?

- Вперше я побував у Вінниці влітку. Звернув увагу на те, що таких смачних фруктів і овочів, як тут, більше немає в жодній країні світу. Я більше трьох років тому змінив федерацію – нині граю за національну збірну Азербайджану. І навіть у тій сонячній країні немає таких смачних плодів, як в Україні.

В Європі, буває, відгукуються не дуже добре про вашу країну. Але після приїзду до Вінниці у мене склалося зовсім інше враження. Це місто дуже комфортне для життя і спокійне - я жодного разу не бачив тут вуличних бійок. За 10-15 хвилин можна доїхати у будь-який район. Вінничани, схоже, не знають, що таке «пробки» на дорогах. Для порівняння: в німецькому Франкфурті нерідко в заторах стоїш годин п'ять. Ще приємно, що у вашому місті без проблем можна виїхати на природу - на шашлики або половити рибку.

Міжнародний фестиваль стане традиційним

- У 2019 рік Ви, так би мовити, «з місця в кар'єр» йдете на організаційний рекорд. Для цього є всі передумови?

- В червні за сприяння місцевої влади ми проведемо перший міжнародний дитячий фестиваль, який стане традиційним. Сподіваємося, він увійде до Книги рекордів України. Планується участь мінімум 500-600 дітей із близько десятка країн. Ми запрошуємо шахістів, починаючи від дошкільнят і до 14 років. Призи окремо розігруватимуться у п’яти вікових категоріях.

Розраховуємо, що турнір підтримають меценати і спонсори. Адже він збере близько тисячі людей - дітей, тренерів і батьків.

- Яким чином залучатимуться учасники із інших країн, адже фестиваль є дебютним?

- Я є фінансовим директором Європейського шахового союзу, тому маю контакти із усіма національними федераціями. У мене багато друзів по всьому світу, адже я в шахах з п'яти років. Тому проблем із запрошенням гостей не буде.

На жаль, до Вінниці трохи незручно добиратися. Доводиться летіти через Київ. А шахісти люблять, коли готель - за півгодини від аеропорту. Але ми будемо виходити із цього положення: організуємо для учасників фестивалю автобуси зі столиці України.

Півмільйона на призи дітям

- Як збираєтеся зацікавити потенційних учасників міжнародного турніру?

- Гостей має зацікавити призовий фонд, досить великий за українськими мірками. Він складе понад півмільйона гривень. Ми готуємо понад 250 основних призів. Дітям молодшого шкільного віку важливо щось виграти, це мотивує далі грати і займатися. В дитинстві я радів будь-якій нагороді, – наприклад, книжці. Тому у нас будуть не тільки грошові призи, а й речові - шаховий інвентар. Постараємося нагородити кожного, щоб турнір запам'ятався всім без винятку.

Крім того, умови гри будуть гарними. Торгово-розважальний центр «Мегамолл» безкоштовно виділяє на п'ять днів для проведення нашого змагання ролікову арену із трибунами, що дуже зручно для батьків і взагалі для глядачів. Поруч із ігровим приміщенням - кафе і ресторани, магазини, боулінг та інші розваги, де можна відпочити після напружених шахових партій із класичним контролем часу.

Тому, думаємо, турнір стане значною шаховою подією не тільки для Вінниці, а й для всієї України.

- Також Ви започатковуєте відкритий клубний чемпіонат області і чемпіонат України серед аматорів. Тобто шахістів, які не мають звання майстра або гросмейстера. В чому сенс організовувати такі змагання?

- Чемпіонат Німеччини серед аматорів - одне з найпопулярніших змагань у країні. Він складається із багатьох етапів. У шахах не так багато професіоналів, а ось любителів гри - величезна кількість. І вони теж хочуть щось виграти!

Тому чемпіонат України серед аматорів має бути в щорічному плані змагань. Я дуже здивувався, дізнавшись, що його раніше не існувало. На аматорський чемпіонат гарантуємо призовий фонд на рівні 100 тисяч гривень. Розраховуємо залучити близько 200 учасників.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up