Одна з кращих шкіл з веслування в Україні: тренер розповідає про перемоги під час війни

Одна з кращих шкіл з веслування в Україні: тренер розповідає про перемоги під час війни
Роман Копистинський (ліворуч) з переможницею відкритого онлайн чемпіонату “Спортивний фронт” Ольгою Ільчук
  • Щорічно вихованці вінницької обласної школи з веслування ім.Ю. Рябчинської виборють медалі на всеукраїнському та міжнародному рівні, стають членами збірної України з веслування на байдарках і каное та виконують вищі спортивні звання.
  • Директор ДЮСШ Роман Копистинський розповідає про здобутки і проблеми школи під час війни.

Ввечері 8 лютого у Вінниці в крижаній воді Південного Бугу опинився чоловік. Витягнув рибалку у човен та фактично врятував від смерті директор ДЮСШ з веслування ім.Юлії Рябчинської Роман Копистинський. Директор спортивної бази був свідком і не розгубився.

Під час інтерв'ю журналісту «20 хвилин» директор школи, головний тренер а також керівник обласної федерації з веслування розповів, що неодноразово доводилось рятувати життя людей на воді. Адже, попри війну, Роман Копистинський разом зі своїми вихованцями продовжують тренування в будь-який сезон і за будь-якої погоди. Заважають лише повітряні тривоги. А Південний Буг, головний тренувальний майданчик, який виховав не одного олімпійського чемпіона з веслування, завжди готовий приймати спортсменів.

Відео дня

Попри важкі часи, Вінницька обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа з веслування імені Юлії Рябчинської, на чолі з керівником Романом Копистинським, продовжує підготовку спортсменів для збірних команд області та України, а також їх участі в обласних, державних і міжнародних змаганнях.

 — Змагань було мало в минулому році, — розповідає Роман Копистинський. — Після повномасштабного вторгнення нічого не проводили, багато хто поїхав за кордон. В нас діти три місяці були в Болгарії, там безкоштовно мешкали і тренувалися. Допоміг нам у цьому олімпійський чемпіон Юрій Чебан. Потім в міністерстві дозволили змагатися дорослим, в кінці року дітям. Перший чемпіонат з марафону ми провели в червні минулого року у Вінниці, в пам'ять про нашого спортсмена Юрія Присяжнюка, який загинув у 2014 році. Це був перший чемпіонат після початку великої війни. А в вересні провели чемпіонат України в Умані. Змагань було мало, але діти завжди тренувалися.

Нещодавно вінницькі веслувальники прийняли участь у відкритих онлайн змаганнях «Спортивний фронт», які організувала новостворена Федерація веслування Миколаївської області, яку очолив дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан.

У змаганнях взяли участь 173 спортсмени, серед яких чемпіони і медалісти Олімпійських ігор, чемпіони світу із самих різних видів спорту. В п’ятірку найкращих увійшли спортсмени від Вінницької області.

Зараз вихованці, разом з тренерами однієї з кращих шкіл з веслування в Україні, готуються до нових змагань.

— Першого квітня відбудеться кубок області, далі — кубок України, Європи і світу, — каже директор ДЮСШ з веслування ім.Юлії Рябчинської. — Є в нас юнак, перспективний спортсмен Павло Тарасюк. Він на олімпійські дистанції у двійці виграв перше місце. Ми пишаємося перемогою, адже брали участь у цих міжнародних змаганнях 45 країн світу. Спортсмену лише 16 років, на світову олімпіаду поки не потрапляє. А от після 18-ти, впевнений, підкорятиме олімпійські п'єдестали.

Зі спортивним потенціалом все добре, та от матеріально-технічна база школи веслування застаріла, дещо не відповідає сучасним вимогам.

— Звичайно, обладнання застаріле. Ми звертаємося до обласного керівництва, вони допомагають чим можуть, але розуміємо, що війна в країні, наразі це другорядне,— ділиться тренер. — Інвентаря не вистачає, весел і човнів, а діток багато ходить до нас на заняття, чимало переселенців, адже заняття у нас безкоштовні.

 Тренер-викладач вищої категорії з веслування на байдарках та каное «Вінницької обласної СДЮШОР з веслування ім. Ю.Рябчинської» Роман Копистинський також є випускником  цієї школи, яку очолює з 2015 року. У 2021 та 2022 році його було визнано кращим тренером — спортсмени Копистинського протягом значного періоду досягали високих результатів на Всеукраїнських змаганнях. Троє учнів тренера стали членами Національної збірної команди України з веслування на байдарках та каное.

Загалом, в Вінницькій обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі з веслування імені Юлії Рябчинської заняття здійснюють 16 висококваліфікованих тренерів — викладачів з веслування, з них п'ять Заслужені тренери України, дев'ять тренерів мають звання Майстер Спорту України. У школі займаються понад 200 веслувальників.

 

Читайте також:

Від затопленого острову «Спорт» до олімпійської слави. Як розвивалися водні види спорту у Вінниці

«На розвиток вплинула, і на результативність теж». Про спорт Вінниччини за часів війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up