«Перші крила» юних моделістів. У Вінниці провели обласні змагання з авіамоделізму

«Перші крила» юних моделістів. У Вінниці провели обласні змагання з авіамоделізму
  • У спортзалі Палацу дітей та юнацтва Вінниці фінішували відкриті змагання серед учнівської молоді з авіамоделізму «Перші крила».
  • Медалі розігрувалися в трьох класах моделей: метальні планери, метальні моделі-копії, експериментальні моделі.
  • Учасники влаштували показові польоти — випробування кордових інерційних моделей.

Загалом змагалися 67 учасників різного віку, переважно початківців у авіамоделюванні. Вони представляли команди з Тульчина, Хмільника, вінницького підліткового клубу «VinSmart» і три колективи Палацу дітей та юнацтва.

— Це змагання із запуску найпростіших моделей. Тому вони й отримали назву «Перші крила». Хоча деякі учасники й займаються авіамоделізмом кілька років. Всі авіамоделі запускаються рукою, тобто це метальні конструкції. Кожну діти робили мінімум два-три заняття, а деякі й більше часу, —  сказав суддя змагання керівник гуртка «Повітряні змії» Палацу дітей та юнацтва Валерій Францев.

Відео дня

На урочистому відкритті юним спортсменам нагадали, що наше місто по праву вважають столицею авіації, а область — колискою повітряного флоту України. Саме у Вінниці тривалий час жив і працював Ігор Сікорський — всесвітньовідомий авіаконструктор і творець гелікоптерів.

У садибі Можайських, що у Вороновиці, створено музей авіації та космонавтики. Саме там, наприкінці ХІХ століття, видатний учений Олександр Можайський побудував свій перший планер, а згодом розробив та випробував перший в світі літак з двома паровими двигунами. А сьогодні ми пишаємось відважними льотчиками-вінничанами, які боронять нашу Батьківщину.

За допомогою комп’ютерних програм 

Перед учасниками виступила директор Палацу дітей та юнацтва Ірина Матусяк. Вона наголосила на тому, що її позашкільний навчальний заклад є одним із центрів авіамодельного спорту Вінниччини. У Палаці успішно працюють авіамодельні гуртки та гурток «Повітряних зміїв». Водночас відкриті змагання «Перші крила» тут раніше не проводилися.

— Раніше наші гуртківці змагалися виключно між собою. Тепер ми вирішили об’єднати під своїм дахом всіх наймолодших любителів авіамодельного спорту регіону. Ці діти не лише самотужки виготовили моделі літаків і планерів, але й мають можливість позмагатися з іншими учасниками, — сказала Ірина Матусяк.

Вона додала, що у останні роки через пандемію і війну аналогічні всеукраїнські змагання моделістів не проходили.  Але вінницькі моделісти Палацу ніколи не припиняли своєї діяльності. Основною їхньою базою є філія ВМПДЮ — авіамодельний клуб «Політ» (проспект Космонавтів, 63). Заняття там є безкоштовними.             

— У клубі «Політ», серед іншого, можна скористатися комп’ютерними програмами, які повністю відтворюють рух летальних апаратів. На комп’ютері діти вчаться їх піднімати у повітря і приземлювати. А в спортзалі Палацу вони щонеділі відпрацьовують практичні тестування моделей. Сьогодні це є дуже актуальним, — додала Ірина Матусяк.

Планер «Слава ЗСУ»

Діти із нетерпінням чекали своєї черги, аби запустити модель. Журі записувало дальність польоту літаків, що враховувалося для визначення призерів. Кожен учасник мав три спроби.

— Я представляю планерну модель «Сікорський». Перша спроба не дуже вдалася, але буду пробувати ще. Авіамоделізм обрав тому, що люблю літаки. Займаюся цим видом спорту другий рік, а ось на змаганнях виступаю вперше. Це допоможе оцінити свій рівень підготовки, — сказав 11-річний вінничанин Роман Кателян.

Дев’ятирічний Юрій Перепелиця із Вінниці розповів, що на змаганнях презентує свій планер із напису «Слава ЗСУ».

— Я підтримую Збройні Сили України. Створив вже 12 різних моделей. Ту, що представляю на змаганні сьогодні, зробив за один день, — сказав Юрій Перепелиця.       

Загалом було розіграно три комплекти медалей і дипломів. Водночас всі учасники отримали заохочувальні грамоти і солодкі подарунки.

В командному заліку в усіх трьох класах моделей перемогла команда із Тульчина, яка й виборола престижний Кубок.


Читайте також: 

Дебютантка стала чемпіонкою. 35-річна штангістка з Маріуполя виграла Кубок Вінниччини

На 2023 рік до збірної України включили 29 стрільців Вінниччини. Це рекордний показник

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up