Дебютантка стала чемпіонкою. 35-річна штангістка з Маріуполя виграла Кубок Вінниччини

Дебютантка стала чемпіонкою. 35-річна штангістка з Маріуполя виграла Кубок Вінниччини
Тетяна Іваненко стала чемпіонкою у категорії до 80 кг. В ривку підняла 55 кг, у поштовху – 69 кг.
  • Вимушені переселенці у Вінниці не лише мають можливість продовжувати займатися улюбленими видами спорту, але й відкривають для себе нові захоплення.
  • Гарним прикладом може слугувати 35-річна Тетяна Іваненко, яка разом із родиною перебралася до нашого обласного центру з Маріуполя (Донецька область).

Молода жінка в місті над Бугом вперше спробувала себе у важкій атлетиці. Швидко почала прогресувати і 28 січня перемогла на Кубку Вінниччини пам’яті відомого тренера почесного майстра спорту Івана Лозовського. За це Тетяна отримала грошову премію від керівництва обласної федерації важкої атлетики.    

Влилася у «важкоатлетичну родину»

Тетяна Іваненко розповіла, що разом із батьками 18 березня вибралася із рідного міста, після завалу її будинку. Переїхала разом із мамою та 13-річною дочкою. Тетяна у Маріуполі займалася кросфітом, а ось у важкій атлетиці себе раніше не пробувала. У Вінниці її тренує чемпіон світу серед молоді Костянтин Соцков.

Відео дня

— У Вінниці знайшла секцію для сильних людей, хорошого тренера і вирішила приєднатися. Коли президент обласної федерації Олександр Кошелєв дізнався, що я є переселенкою із Маріуполя, поставився із турботою, як до землячки. Бо сам він також є вихідцем із шахтарського регіону, — сказала Тетяна Іваненко.

Перед своїми першими змаганнями вона дуже хвилювалася. Втім, зробила все те, що і планувала. Каже, що хотілося більшого, але все ще попереду. Тетяна  стала чемпіонкою у ваговій категорії до 80 кг. В ривку підняла штангу вагою 55 кг, у поштовху – 69 кг. Тетяна планує залишатися у Вінниці і рухатися далі у спортивному напрямку.

— Хоча я почала займатися важкою атлетикою досить пізно, не думаю про свій вік. Для початку збираюся виконати норматив кандидата у майстри спорту України. Стабільно тренуюся тричі на тиждень, —наголосила Тетяна Іваненко.

Спортсменці приємно, що обласна федерація і тренер активно підтримують її.

— Ми виїхали із Маріуполя взагалі без речей. У Вінниці нам допомагали із одягом, продуктами тощо. Таким чином я швидко відчула, що влилася у місцеву «важкоатлетичну родину», — пояснила чемпіонка.      

          

Відбір на Кубок України

Меморіал Івана Лозовського мав статус відбору на Кубок України, що пройде в Ужгороді 1-— 5 березня. Тому він зібрав найсильніших штангістів нашого краю. Серед них – багато вихованців Івана Романовича. Це, приміром, майстри спорту Богдан Мойсєєв, Андрій Москаленко, кандидат у майстри Руслан Гут. Загалом на поміст виходили 40 силачів із Вінниці, Тульчинського, Вінницького і Жмеринського районів. Серед них  дюжина майстрів і десяток кандидатів у майстри спорту.  

—П’ять років тому, другого лютого, коли ми проводили Кубок області, помер Іван Лозовський. Тому відтепер саме ці змагання присвячуємо його пам’яті, — розповів головний суддя змагання Костянтин Соцков.     

В командному заліку перемогла збірна Вінниці, далі  команда спорттовариства «Колос» і села Городківка. В індивідуальному заліку було розіграно 15 комплектів нагород.   

Жіноча справа

Тренер команди Городківки Олександр Рябенький розповів, що на обласні змагання привіз сім спортсменів. Всі стали чемпіонами і призерами! 

11-класниці з Городківки Алла Вужейко і Каріна Маргелець навчаються в одному класі. Разом займаються штангою 2,5 роки. Кажуть, що це —  жіноча справа.  

— Я перемогла у вазі до 55 кг. У ривку показала результат 40 кг, у поштовху – 50 кг. Раніше мала й кращі результати, — каже 17-річна Алла Вужейко. —Завдяки зайняттям важкою атлетикою я стала сильнішою, покращила здоров’я. Тепер можу побороти на руках хлопців.    

— Здобула золото у категорії до 64 кг. «Вирвала» штангу вагою 50 кг, «штовхнула» 77 кг. Стала займатися важкою атлетикою на запрошення друзів-хлопців. Тепер маю 15 медалей за перемоги у змаганнях. Мрію стати кандидатом у майстри і майстром спорту. Поки маю перший дорослий розряд, — розповіла 16-річна Каріна Маргелець. 

Вшанували пам'ять легендарного тренера

Нагородження провели новий президент обласної федерації важкої атлетики Олександр Кошелєв, віце-президент федерації і народний депутат України Анатолій Драбовський та екс-головний тренер національної збірної України з боксу Леонід Лоївський. Із проведенням Кубку за традицією також допомогла компанія "Епіцентр" (Олександр і Галина Гереги). Вона надала спортивну вітамінну продукцію для чемпіонів і призерів змагань.    

— Наші боксери займалися в одному залі зі штангістами, тому у цій спільноті маю багато друзів. Взагалі для боксу силова підготовка є обов’язковою. А Іван Лозовський — легендарна постать у вінницькому спорту, пам'ять якого я прийшов вшанувати, — сказав Леонід Лоївський.      

Анатолій Драбовський є почесним ректором Вінницького кооперативного інституту, у залі якого багато років виховав чемпіонів Іван Лозовський.

— Спортивні традиції, закладені легендарним Іваном Романовичем, підтримуються у нас і зараз. Зберігаємо секцію важкої атлетики, де працює кваліфікований тренер, — розповів Анатолій Драбовський.

Призери отримували не лише медалі і грамоти, але й цінні подарунки. А найкращим учасникам вручали й грошові премії.

Спеціальними Кубками вшанували двох штангістів, які показали найвищі результати. Ними стали майстер спорту Олександр Драч (вагова категорія 102 кг) і тендітна Тетяна Вітвіцька (до 45 кг), яка вперше виконала норматив майстра спорту України! Дівчина не очікувала такого результату (ривок — 50 кг, поштовх — 63 кг), хоча й наполегливо готувалася до Кубку та добре психологічно налаштувалася.

Зміцнили матеріальну базу         

Олександр Кошелєв вперше побував на обласних змаганнях в якості президента федерації. За кілька місяців роботи він встиг зробити чимало. 

— Першим моїм завданням було поновлення інвентарю, бо спортсмени тренувалися на штангах 80-х років. Відтепер в залі вінницького «Колосу» всі грифи — олімпійського зразку. Туди ж закуплені диски для штанг, додатковий інвентар. Тобто все необхідне для професіональних занять молоді і дорослих,  — розповів Олександр Кошелєв.

Також новий інвентар обласна федерація передала до важкоатлетичного залу на Центральному міському стадіоні Вінниці. Подарували штанги і диски у спортшколу Городківки.

— Продовжимо й надалі поповнювати матеріальну базу осередків в районах. Водночас підтримуємо найбільш перспективних штангістів. Приміром, взяли на повне забезпечення чемпіона Європи і призера чемпіонату світу серед кадетів, сироту Сергія Колесника, який переїхав до Вінниці із Шепетівки і виступатиме за наш регіон, — додав Олександр Кошелєв.


Читайте також:

Юні нивівці виграли Всеукраїнський меморіал Олега Серьогіна

На 2023 рік до збірної України включили 29 стрільців Вінниччини. Це рекордний показник

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Volodymyr Voychyshyn

    чисто жіночий вид спорту...

    Олег Каськов reply Volodymyr Voychyshyn

    Volodymyr Voychyshyn думаєте,вони це роблять з великого розуму?

    Valerii Rudkov reply Volodymyr Voychyshyn

    Volodymyr Voychyshyn чисто чоловічий коментар

keyboard_arrow_up