Пам'ять Федора Новіка вшанували хокейним турніром. Спогади про видатну людину

Пам'ять Федора Новіка вшанували хокейним турніром. Спогади про видатну людину
  • Торік 30 березня пішов із життя видатний вінницький спортивний організатор Федір Новік.
  • Щоб вшанувати його пам'ять, у Вінниці започаткували відкритий обласний турнір із хокею на траві.

Змагання пройшло за підтримки обласного відділення НОК України, облспортуправління і спорткомітету міської ради. Переможцем турніру став вінницький клуб «ОКС-ШВСМ», чинний чемпіон України. Він були нагороджений перехідним Кубком. Срібло — у ХК «Вінниця 1981 - МДЮСШ №1», бронза — у «Фенікса» (Житомирська область). Загалом змагалися чотири колективи.

За словами тренерів, турнір слугував підготовкою до чемпіонатів України і Європи. Після завершення війни його хочуть зробити міжнародним.       

Подарунками від міського спорткомітету відзначили найсильніших гравців у різних категоріях. Найкращим воротарем став Дмитро Кухрівський (ХК «Вінниця»), найкращим захисником — Денис Байдик («Фенікс»), найкращим молодим гравцем — Олександр Коваль (ХК «Олімпія»), найкращим гравцем — Михайло Ясінський («ОКС-ШВСМ»).

Відео дня

Спогади про видатну людину

Колеги і друзі Федора Новіка поділилися спогадами про нього.  

— Федір Новік для мене, як другий батько (у спорті). За яку б він справу не брався, завжди доводив її до кінця. Федір Петрович був простою і доброю людиною і водночас справжнім  професіоналом. У нього в кабінеті завжди були відкриті двері для відвідувачів. Хокейна спільнота вдячна Федору Новіку за красень-стадіон у Центральному парку і за піднесення хокею на траві в Україні і у Вінниці. Ми завжди будемо його пам’ятати, — сказав головний тренер національної збірної України і команди «ОКС-ШВСМ» Павло Мазур.

Засновник вінницького «зеленого» хокею, професор Віктор Костюкевич назвав Федора Новіка легендарною особистістю для всього вінницького спорту.               

— Федір Петрович — відомий борець, майстер спорту. Також він був чудовим тренером і спортивним організатором. Зокрема, працював начальником облспортуправління і головою міського спорткомітету. Федір Петрович допомагав усім, хто до нього звертався. Такі непересічні люди народжуються один раз у століття, — сказав Віктор Костюкевич.

Він також нагадав, що планується створення меморіальної дошки на честь видатного спортивного організатора, а стадіону у парку планують присвоїти ім’я Федора Новіка. Також Віктор Костюкевич пропонує на його честь започаткувати й борцівські змагання, адже Федір Новік був майстром і тренером із греко-римської боротьби.

Довідка

Федір Петрович Новік народився другого листопада 1941 року. У 1972 році очолив комітет по фізичній культурі і спорту Вінницького міськвиконкому. З 1987 по 1990 роки працював заступником голови — директором спортклубу Вінницької облради ВДФСТ профспілок. З 1990 по 1993 роки — голова спорткомітету Вінницького міськвиконкому. А з 1993 по 2005 роки — начальник управління молоді і спорту Вінницької облдержадміністрації.

Створив та очолював з 1998 до 2014 року обласне відділення Національного олімпійського комітету України. Був почесним членом Національного олімпійського комітету України, віце-президентом Федерації хокею на траві України, суддею міжнародної категорії з греко-римської боротьби, майстром спорту СРСР з греко-римської боротьби.

Завдяки наполегливості Федора Новіка в області збережена і примножена матеріально-спортивна база, мережа дитячо-юнацьких спортивних шкіл. З 1993 року в області збудовано три стадіони, понад 30 спортивних залів, 270 спортивних майданчиків, відкрито 16 нових дитячо-юнацьких спортивних шкіл. У 2012 році завершено будівництво найкращого в Україні хокейно-легкоатлетичного стадіону зі штучним покриттям та спортивно-побутового корпусу стадіону.

Упродовж роботи на керівних посадах галузі фізичної культури та спорту, Федір Новік вирішив питання для поліпшення житлово-побутових умов понад як 100 видатним спортсменам Вінниччини.


Читайте також:

ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу

Вінницький штангіст зробив золотий «хет-трик» на чемпіонаті України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up