Найкращий юнацький тренер області 2021 року Людмила Василюк виступає разом із вихованцями

Найкращий юнацький тренер області 2021 року Людмила Василюк виступає разом із вихованцями
  • Найкращими юнацькими тренерами 2021 року були визнані фахівець з легкої атлетики із Мурованих Курилівців Василь Мороз і вінничани Людмила Василюк (кульова стрільба), Роман Копистинський (веслування), Сергій Бакум (хокей на траві) та Ірина Харламова (веслувальний слалом). Такими виявилися підсумки конкурсу, який провело обласне відділення НОК України.
  • Серед найкращих тренерів 31-річна Людмила Василюк відрізняється тим, що виступає в змаганнях нарівні зі своїми вихованцями, причому демонструє результати світового рівня.

Чемпіонка світу і Європи поділилася спортивними планами і розповіла про свою роботу кореспонденту «20 хвилин».     

Людмила Василюк звернула увагу, що найкращим юнацьким тренером на Вінниччині була визнана вперше. Тому нагорода виявилася для неї несподіваною.

Відео дня

 — Маю певні досягнення за останній час. Моя вихованка Анастасія Жученко виграла чемпіонат Європи і виконала норматив майстра спорту України. Також майстром став мій учень Андрій Бондарчук, —  розповідає Людмила Василюк.

Водночас Людмила є не лише сильним тренером, але й діючою спортсменкою найвищого рівня, майстром спорту міжнародного класу. Вона є неодноразовою чемпіонкою світу і Європи з кульової стрільби по рухомій мішені. Тренером Людмили є директор ОДЮСШ стрільби Віктор Щерба. 

— Сьомого лютого разом із вихованцями візьму участь на чемпіонаті України зі стрільби по рухомій мішені. Успіхи учнів, напевно, цінує більші, ніж власні. Емоції тоді зовсім інші. За вихованців переживаєш набагато сильніше, ніж за себе, — наголошує Людмила Василюк.         

Чемпіонка світу і Європи

Людмила Василюк займається кульовою стрільбою із 12 років. Її першим тренером був нині покійний Костянтин Лядишев.

 — В групі початківців я була наймолодшою. Але поступово втягнулася, прийшли перші успіхи. В 2006 році вперше виступила на чемпіонаті Європи і виграла його. В 2008 році вперше стала чемпіонкою світу. За успіхи на міжнародних змаганнях отримувала премії. Також маю зарплатню, як член штатної збірної України. До неї увійшла у 18 років і залишаюся там й донині, — продовжує Людмила Василюк.

Дівчина почала тренувати дітей, ще навчаючись на 4-му курсі вишу. Отримала фах тренера і вчителя фізичного виховання у Вінницькому педуніверситеті.

— Треную у ОДЮСШ стрільби. Працює на базі школи № 22 у парі з іншим тренером, Валентиною Гончаровою.  Ми і нею – однолітки. Разом в одній команді виступаємо на чемпіонатах Європи і світу, хоча й робимо в різних спортшколах. Валентина Гончарова є тренером МКДЮСШ «Вінниця». Ми співпрацюємо, доповнюємо один одного. Багато учнів із непростим характером. І, буває, колега може допомогти в тій чи іншій складній ситуації, — інформує Людмила Василюк.

Займається стрільбою цілий день  

Мрія Людмили Василюк – стати заслуженим тренером України. Нині вона є тренером вищої категорії. Тобто є до чого прагнути.

На жаль, стрільба по рухомій мішені – неолімпійський вид програми. Тобто шансів потрапити на Олімпіаду ані в Людмили, ані в її учнів немає. Але вони прагнуть підтримувати високий рівень на міжнародних стартах.

— Анастасія Жученко, Данило Даниленко,  я і Валентина Гончарова відібралися на чемпіонат Європи зі стрільби по рухомій мішені. Хотілося б, щоб учні з часом перевершили мої результати. Прагну виховати якомога більше майстрів спорту міжнародного класу. Тобто більше реалізуватися, як тренер, а не спортсменка, — наголошує Людмила Василюк.  

Спорт займає у найкращого юнацького тренера Вінниччини цілий день. До обіду Людмила тренується самостійно, а в другій половині дня навчає школярів.  

— Самій тренуватися мені нескладно. Адже маю напрацьовану техніку. Хоча треба її підтримувати. Лише іноді прошу колегу Валентину Гончарову допомогти побачити свої помилки. 31 рік – далеко не межа для спортсмена-стрільця. В нашому виді спорту взагалі немає вікових обмежень, — пояснює Людмила Василюк.  

Серед стрільців багато дівчат

Людмила Василюк звернула увагу, що серед прихильників кульової стрільби у Вінниці багато дівчат.

— Подейкують, мовляв, що стрільба – чоловічий вид спорту. Але наші дівчата чомусь досягають значно більших успіхів, ніж юнаки. Зокрема, вони частіше виконують звання майстрів спорту,  —  наголошує Людмила Василюк.

Заняття стрільбою допомагають молодим людям стати дисциплінованішими, зберігати спокій у будь-якій ситуації. За словами наставниці, це обов’язково стане в нагоді у житті:

 —  Звичайну людину досить просто вивести із рівноваги, а стрільця – набагато важче!

Коли розпочати опановувати ази спортивної стрільби, сказати однозначно важко.

 — Все залежить від дитини. Буває, що четвертокласник за фізичними параметрами відповідає шестикласнику. Або навпаки, учень шостого класу не може тримати гвинтівку. Варто хоча б спробувати свої сили у нашому виді спорту: потримати зброю, постріляти на влучність,  —  пояснює Людмила Василюк.   

Особливо здібні новачки у Вінниці досягають значних успіхів досить швидко. Взагалі серед вінницьких стрільців є чимало чемпіонів світу, континенту і України.

Секрет перемог

Що потрібно для досягнення успіху у стрільбі?

— У нашому виді спорту багато чого залежить від психології. На відміну від багатьох інших єдиноборств, стрілець змагається не у складі команди, а в першу чергу веде поєдинок із самим собою. Тому важливо не допускати стресів і хвилювань та вміти заспокоюватися, —  пояснює Людмила Василюк.   

Важливо, що новачкам у Вінниці не потрібно купувати власним коштом зброю або набої.

— Наші секції – безкоштовні. Зброя та інше приладдя надається. Відрядження на чемпіонати України, Європи і світу стабільно оплачуються, —  каже Людмила Василюк.

Взагалі, на думку Людмили Василюк, останнім часом бажаючих займатися кульовою стрільбою помітно побільшало. Можливо, це через військові дії на Сході України.

Довідка

Тренування зі стрільби з пістолета і гвинтівки відбуваються у тирах спорттовариства «Динамо», школи № 27 і Палацу дітей та юнацтва (тел. 067-899-02-56 – Денис Мустафаєв). Зі стрільби з гвинтівки по рухомій мішені – у школі № 22 (тел. 063-10430-63 – Людмила Василюк). Всі види спортивної стрільби культивуються у обласній профільній спортшколі (тел. 61-16-00).    

Читайте також:

Вінницьку школу стрільби намагаються ліквідувати

«Нива» розпочала готуватися до сезону у Вінниці. Заключний збір проведе у Туреччині 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up