«Ментальне тренування» юних баскетболістів: як психологічна підготовка допомагає перемагати

«Ментальне тренування» юних баскетболістів: як психологічна підготовка допомагає перемагати
Сергій Дусь проводить «Ментальне тренування»

До Калинівської спортшколи «Авангард» завітала «Olimpik Lub» («Олімпійська лабораторія»), що є проектом Національного олімпійського комітету України. Один із її модулів, «Ментальне тренування», провели голова обласної федерації баскетболу відомий суддя із цього виду спорту Сергій Дусь разом зі срібним призером Олімпійських ігор Павлом Хникіним.

Школа ігровиків

Директор «Авангарду» Сергій Грепечук розповів, що в його спортшколі діє чотири відділення: баскетболу, волейболу (дівчата), хокею на траві і футболу.

– Наші хокеїсти були переможцями чемпіонатів України, міжнародних змагань у Польщі. Волейболістки виграли Дитячу лігу волейболу України і в складі збірної області стали чемпіонками країни серед школярів. Відділення баскетболу функціонує лише другий рік, там працюють два тренери. За це короткий час наші баскетболісти двічі здобували медалі чемпіонату області, – повідомив Сергій Грепечук.

Тренер Дмитро Копачевський провів показову розминку юних баскетболістів. Діти виконували спеціальні вправи. В парах демонстрували елементи дриблінгу і захисту, кидали м’ячі у кошик.

Відео дня

– Наші вихованці успішно конкурують навіть з однолітками з Вінниці. Бажаючих займатися баскетболом у Калинівці вдосталь. Але приймаємо обмежену кількість дітей, адже вимушені ділити ігрову залу із представниками інших видів спорту, – прокоментував Дмитро Копачевський.

Чотири аспекти підготовки

Під час «Ментального тренування» Павло Хникін показав юним баскетболістам простий спосіб психологічного налаштування.

– Треба підняти два пальця догори. Зверніться до одного із них: я тебе люблю, ти найкращий. Відчуваєте, що, цей палець став особливим?! Аналогічним чином можна психологічно налаштувати самого себе перед важливими стартами, – запропонував Павло Хникін.   

Розповідь Сергія Дуся супроводжувалася відеослайдами. Йшлося, що задля досягнення спортивного результату необхідно одночасно вести підготовку у чотирьох аспектах: фізичному, технічному, тактичному і психологічному. Важливу роль відіграє й відеотренінг – перегляд запису своїх виступів. 

Сергій Дусь зачепив тему спортивної конкуренції. І не лише із представниками інших міст і районів, а у й власній команді. Бо, як відомо, в ігрових видах гравці борються за місце в стартовому складі. Голова обласної федерації баскетболу радив юнакам бути дружніми та єдиним цілим в складі команди. Незалежно від того, виходять вони на заміну чи стабільно грають у «старті». 

Приклад Бориса Беккера

Сергій Дусь порадив молоді гарний психологічний прийом, запозичений у знаменитого в минулому тенісиста Бориса Беккера. Той в юності уявляв свої поєдинки із зірковими суперниками, водночас наполегливо тренувався. І його мрія згодом стала реальністю!    

Дмитро Копачевський визнав, що на своїх тренуваннях ще не торкався психологічної підготовки.

– Тепер будемо враховувати цей аспект. Наші вихованці ще маленькі. Тому навряд чим вони спроможні опанувати самонавіювання. Але вже можуть, приміром, уявити свої майбутні зустрічі із зірковими баскетболістами сучасності, – пояснює тренер.     

Діти залишилися задоволеними.

– Мені сподобався тренінг. Було цікаво дізнатися, що підготовка до змагань складається із різних частин. І всі вони важливі, – каже десятирічний Назар Шевчук. – Я прагну потрапити до збірної України. Подобається, що у баскетболі ти граєш не сам за себе, а в команді. І навіть на тренуваннях у тебе багато можливостей для спілкування.  

Гени мають значення

Сергій Дусь нагадав, що краще розпочинати займатися баскетболом у молодшому шкільному віці. Особливу роль у початківців відіграють комплекція, координація, великий зріст. А також гени батьків. Недарма під час прийому на тренування наставники зазвичай запитують, чи високі у дитини батьки.     

– Баскетбол розвиває дисциплінованість, адже це командний вид. А також інтелект, адже наш спорт за розумовим навантаженням займає місце одразу після шахів,  – наголошує Сергій Дусь.

Голова обласної федерації звернув увагу, що у кращих юних баскетболістів Вінниччини є перспективи розпочати професійну кар’єру. Бо у нашому обласному центрі існує жіноча команда суперліги «Вінницькі блискавки» і чоловічий клуб першої ліги «Вінницькі зубри».

Також у Вінниці діє ліга студентського баскетболу за участі дев’яти команд. На аматорський чемпіонат міста заявилося сім колективів. Всі вони – чоловічі.

– Студенти грають у залах університетів і коледжів. Аматори змагаються у приміщенні спеціалізованої спортшколи, – повідомив Сергій Дусь. 

     

Де займатися?

Тренування юних баскетболістів у Вінниці відбуваються на базі міської спеціалізованої спортшколи (вул. Пирогова, 4, тел. 69-79-68). Аматори тренуються щонеділі у цьому ж приміщенні, а також у залі медичного університету (097-44-88-593 - голова обласної федерації баскетболу Сергій Дусь).

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up