Команда з Вінниці 22-й раз виграла чемпіонат України з хокею на траві

Команда з Вінниці 22-й раз виграла чемпіонат України з хокею на траві
  • У Вінниці з 14 по 16 червня провели сьомий, заключний тур чемпіонату України з хокею на траві серед чоловічих команд.
  • Сенсації не сталося.

У 22-й раз золоті нагороди цього змагання виборола команда «Олімпія-Колос-Секвоя-Школа вищої спортивної майстерності» («ОКС-ШВСМ»). Її очолює головний тренер національної збірної України Павло Мазур. 

Пропустив три тури і лишився найкращим бомбардиром

— Наш клуб було сформовано у 1998 році. З того часу ми лише тричі поступилися «золотом» чемпіонату України. Дякую за підтримку керівникам і партнерам команди, вболівальникам, гравцям, а особливо — ЗСУ, завдяки яким ми можемо займатися спортом, — розповів Павло Мазур.        

Відео дня

В останньому турі чемпіонату України «колосівці» подужали бронзового призера «ШВСМ-Олімпію» (Вінниця) — 5:1 і збірну Черкаської області — 11:6. Срібні нагороди вперше виборола ще одна команда з міста над Бугом — ХК «Вінниця» - МДЮСШ № 1. Торік вона здобула бронзу. Загалом за перемогу в чемпіонаті країни боролися сім команд.   

Тренер чемпіонів в складі свого клубі виділив лідерів: центрального півзахисника Володимира Каплінського, правого захисника Олександра Солом’яного (отримав приз найкращого гравця чемпіонату), Михайла Ясіського (визнаний найкращим захисником змагань) і ветерана команди  Юрія Мороза. А також центрального нападника Максима Онофріюка. Він через травму пропустив три тури із семи і все одно став найкращим бомбардиром чемпіонату України із 25 голами!  

Кадрові проблеми «містян»

Головний тренер ХК «Вінниця» - МДЮСШ № 1.  Олександр Кулеша розповів, що його команда після несподіваної для багатьох перемоги на старті чемпіонату над «ОКС-ШВСМ» вирішила поборотися за золото. Втім, підопічні Павла Мазура пізніше двічі обіграли «містян» і посунули їх з гори турнірної таблиці. Серед іншого, далися взнаки кадрові проблеми колективу першої спортшколи.

— Один із ключових гравців, Олександр Франков, надовго випав із гри через травму. А Іван Яковенко перебрався до польського клубу. Це вплинуло на результати після зимової перерви. Рівень нашої команди зріс, бо це результат багаторічної праці і наполегливих тренувань. Взагалі мої вихованці грають за різні вінницькі команди, адже я паралельно працюю юнацьким тренером, — прокоментував Олександр Кулеша    

— В складі ХК «Вінниця» є два кандидати до національної  збірної України — Дмитро Грубий і Владислав Цимбалюк. Ця команда прогресує. Взагалі для Вінниці непогано, що місцеві команди домінують у чемпіонаті, а ось загалом для розвитку хокею на траві це не дуже добре, — додав Павло Мазур.

Унікально: вшанували вболівальника

Під час урочистої церемонії нагородили не лише гравців і тренерів команд-призерів, але й найкращих хокеїстів в індивідуальному заліку. На диво, також вшанували хокейного вболівальника із багаторічним стажем Віктора Воловика.

— Вболіваю за хокей на траві із 1980 року. Почав разом із появою хокейної команди у Вінниці. Тоді в колективі грали багато моїх друзів із фізкультурного факультету нашого педуніверситету — Павло Мазур, Микола Касянчук, Валерій Сергєєв, Фелікс Ковальський та інші. До сьогодні динамічний «зелений» хокей — мій улюблений вид спорту, разом із футболом і баскетболом, — розповів Віктор Воловик.       

Засновник вінницького хокею на траві, професор Віктор Костюкевич  висловив побажання змінити формулу чемпіонату України. Зокрема, повернути серію плей-офф за медалі, яка вже впроваджувалася кілька років тому. Тоді, на думку Віктора Костюкевича, вирішальні ігри стануть цікавішими для вболівальника.      

Ветеран війни і хокею

Нагородження проводили Віктор Костюкевич, Павло Мазур, голова міського спорткомітету Сергій Краєвський і 53-річний ветеран хокею на траві та ветеран війни Олексій Швець. У Вінниці він лікується після серйозного поранення руки, що було видно неозброєним оком.

— Я закінчив грати в хокей у 2013 році. Воюю із травня 2022 року. Служив у Вінниці. А на передову перевели три місяці тому. Отримав поранення на Покровському напрямку (Донецька область), — сказав Олексій Швець. — У хокейній команді провів майже все життя. Тому було приємно, коли мене запросили взяти участь у нагородженні. Хоча склад вінницької команди омолодився, але керівництво і стадіон ті ж самі.           

— Із трьох вінницьких клубів формується збірна України. Тому не так важливо, в якому порядку вони розташуються в турнірній таблиці. А ось внутрішня спортивна конкуренція йде лише на користь. Додам, що юних хокеїстів виховують у першій міській спортшколі, куди запрошуємо всіх охочих, — сказав голова міського спорткомітету Сергій Краєвський.   

Тепер — хокей-5

Наступну п’ятницю та суботу у Вінниці пройде заключний тур чемпіонату України із хокею-5. В цій грі змагаються на полі зменшених розмірів, а в складі команди виходять лише по п’ять спортсменів. Першого липня національна збірна України відправляється у Валч (Польща) на чемпіонат Європи (дивізіон «А») з хокею-5. 

— Окрім гравців в першу чергу вінницьких клубів, плануємо залучити до збірної чотирьох легіонерів: Богдана Коваленка («Пост», Відень, Австрія), Андрія Кошеленка («Бра», Італія), Дмитра Луппу («Турунь», Польща) і Володимира Жмеренюка («Дюссельдорф», Німеччина).       

А з 22 по 25 серпня у Відні (Австрія) пройде кваліфікаційний відбірковий турнір до чемпіонату Європи з хокею на траві. Для виходу до фінальної частини Євро-2025 українцям потрібно посісти перше місце в групі.

Нагадаємо, торік в другому за значенням дивізіоні чемпіонату Європи Україна здобула срібло. Але відтепер формула змагань змінена (за мотивами футболу) — замість дивізіонів різної сили впроваджено кваліфікацію і фінальний етап.  

Читайте також:

«Elite Cup» зібрав майже півтисячі гімнасток із різних регіонів

Кубок Вінницької територіальної громади зібрав рекордні дві тисячі юних футболістів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up