Кастинг для черлідерок. Одного бажання займатися черліденгом у Вінниці недостатньо

Кастинг для черлідерок. Одного бажання займатися черліденгом у Вінниці недостатньо
  • Практично всім подобаються яскраві виступи черлідерок під час змагань з американського футболу та інших видів спорту.
  • Але мало хто здогадується, що за цією легкістю і шармом стоїть важка тренувальна праця спортсменок та їхніх тренерок.
  • Про закулісся черліденгу журналісту «20 хвилин» розповідає тренерка молодіжних команд «Vinwolves Cheerleades» Ірина Паламарчук.

Регулярні заняття спортом необхідні для здоров'я. Особливо для дітей та підлітків, на організм яких малорухливий спосіб життя має негативний вплив. А черліденг ― це не просто спорт, а ще командна підтримка, позитивні емоції, творчий розвиток особистості.

Черліденгом можна займатися в будь-якому віці і не залежно від фізичних даних. При цьому заняття допоможуть нормалізувати фізичні і психологічні якості. Рухова активність, спілкування з однолітками, позитивна атмосфера допомагають виробити творчі задатки і лідерські якості, подолати комплекси та навчитися досягати цілей.

Загалом у спортклубі «Вінницькі Вовки» діє чотири танцювальні групи підтримки. Аматорська шкільна команда черлідерів тренується на базі загальноосвітнього навчального закладу № 33. Там займаються дівчата від 9 до 11 років. Тренування двох молодіжних команд (від 10 до 17 років) відбувається у «Планеті фітнес» та в спорткомплексі «Термінал». Дорослі спортсменки (віком від 17 років) тренуються в клубі «Сенсей».

Відео дня

— Тренування взимку не припиняються. Вони проходять два-три рази на тиждень у вечірній час. Кожне заняття триває по 1,5 години. У мене в двох молодіжних командах займається загалом близько 45 дівчат. Дорослу команду тренують два фахівці ― Людмила Адамчук і Ольга Черкевич. Також Людмила Адамчук веде черліденг у школі №33, — розповіла Ірина Паламарчук.  

Всі групи підтримки «Вовків» мають високий рівень підготовки. Це красномовно засвідчують їхні успіхи на чемпіонаті України.

— Наприкінці минулого року всі чотири наші команди вдало виступили на чемпіонаті України. Найстарші дівчата виграли срібло, молодіжні команди ― золото і бронзу, а шкільна збірна ― золото, — нагадала Ірина Паламарчук.  

Як триває відбір

Переважно набір новачків йде у вересні. А під час навчального року відбувається добір початківців.

До шкільної команди приймають усіх охочих. А ось перед вступом до молодіжного або дорослого колективу необхідно пройти відбір. Одного бажання займатися черліденгом недостатньо!

— Протягом місяця після набору триває випробувальний термін. Початківці вивчають якусь програму (один-два танці). Під час показу вони демонструють те, що вивчили на заняттях. Тоді ми й обираємо тих, хто має поповнити команду. У ній має бути не більше 20 дівчат, — наголошує Ірина Паламарчук.  

В чому складність занять черліденгом для початківців?

— Необхідно в першу чергу вивчити танцювальну програму. Деякі діти не встигають цього зробити. Бо на сезон ми готуємо близько 15-20 танців. Також потрібно правильно робити розстановки, підтримки, піраміди та інші елементи, — пояснює тренерка. 

У деяких дівчат бувають проблеми зі здоров'я. Тому вони не можуть зробити, приміром, підтримку чи підняти партнерку по команді. А ще в черліденгу багато акробатичних елементів, які потрібно виконувати для створення потрібного яскравого ефекту.

— Це нерідко стає нездоланною перешкодою для початківців. Деякі дівчата мають гарну розтяжку, а ось акробатичні елементи їм не даються. Взагалі для тренувань із черліденгу необхідно мати силу, гарну фізичну підготовку і витривалість. Адже наш вид спорту ― доволі складний, — наголошує Ірина Паламарчук.  

Рівняння на Штати

Як відомо, на змаганнях з черліденгу учасники виступають в яскравих костюмах .

— Якщо дівчину затвердили в команді і вона вивчила велику програму, тоді вже ми шиємо для неї костюм. Форма може бути однаковою у всіх спортсменок. Або ми замовляємо додаткові костюми для новачків. Їх нерідко придумаємо самі. Іноді беремо ідеї у американських черлідерок. Рівняємося на заокеанських колег. Адже, як відомо, черліденг зародився саме у Штатах. Він там і зараз має велику популярність. Тому ми й деякі яскраві елементи виступів запозичуємо у американських черлідерок. Хоча переважну частину програми придумуємо самі, — продовжує Ірина Паламарчук.

Команди «Vinwolves Cheerleades» не лише виступають на змаганнях із суто черліденгу, але й підтримують одноклубників, які виступають в чемпіонатах України з американського футболу і флаг-футболу (безконтактного різновиду заокеанської гри). Зокрема, дорослих «Вовків» і збірні юнаків U-13 і U-17.  

Останнім часом популярність черліденгу в усіх регіонах України неухильно зростає. Аналогічна ситуація і в районах Вінниччини. Приміром, нещодавно створили команду у Жмеринці. Там працює одна із колишніх учасниць команди «Vinwolves Cheerleades».

Вплив на здоров’я і фізичну форму

Кілька років тому на базі однієї із шкіл Харкова науковці здійснили чотирирічне дослідження впливу занять черліденгом на показники здоров’я підлітків.

Ось які висновки зробили вчені:

  1. Заняття сприяють швидкому схудненню і формуванню гармонійної фігури. Не спричиняють появи гіпертрофії м’язів.
  2. Профілактика захворювань серцево-судинної системи. Фізична активність зміцнює серце та нормалізує тиск.
  3. Профілактика захворювань опорно-рухового апарату. Є зафіксовані випадки позбавлення початкових стадій сколіозу завдяки заняттям черліденгом.
  4. Помітне покращення пам’яті та концентрації уваги.
  5. Нормалізація психоемоційного стану, подолання депресії. Спортсменки вчаться комунікувати в команді, правильно сприймати перемоги та поразки.
  6. Ріст загальної витривалості організму до фізичних навантажень. Мінімальний «набір» умінь черлідера ― колеса, шпагати, стрибки. Заняття містять елементи гімнастики, акробатики, танцювальні па, загальнорозвиваючі вправи, елементи художньої гімнастики та вправи на синхронність рухів. 

Довідка

Черліденг від «cheer» — схвальний, закличний вигук і «leading» — «ведення», «спрямовування»). Вид спорту, який поєднує в собі елементи шоу і видовищних видів спорту (танці, гімнастика та акробатика). Черліденг зародився в США в 1870-і роки і набув найбільш широкого поширення до середини XX століття.

Зайняття дівчат «Vinwolves Cheerleades» 9-11 років відбуваються у школі №33, від 10 до 17 років — у СК «Термінал» і СК «Планета фітнес», старше 17 років — у СК «Сенсей».

Тренери шукають яскравих та харизматичних дівчат, які вміють та люблять танцювати. Гімнастична підготовка вітається. Довідки за телефонами: 093-970-54-72 (Ірина Паламарчук) і 093-926-59-75 (Людмила Адамчук).    

 

Читайте також:

Лижниця Валентина Камінська представлятиме Вінниччину на зимовій Олімпіаді в Пекіні

Найкращий юнацький тренер області 2021 року Людмила Василюк виступає разом із вихованцями  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up