Для юних вимушених переселенців у Вінниці провели «Відкриті уроки футболу»

Для юних вимушених переселенців у Вінниці провели «Відкриті уроки футболу»
  • 29 вересня на стадіоні Вінницького міського палацу дітей та юнацтва імені Лялі Ратушної стартував соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу» (Open Fun Football Schools).
  • Він пройшов у рамках тижня Європейського футболу.

Такий спортивний захід у нашому місті відбувся вперше. Його організувала Вінницька обласна асоціація футболу за сприяння громадської організації «Спортивна молодь Вінниччини», Української асоціації футболу, «UEFA Foundation for children», «Cross Cultures» (Данія), Вінницького міського голови Сергія Моргунова і міської ради. Також допомогли спонсори Олександр Хом’як, Ігор Бондар і Володимир Кожухівський.  

За словами організаторів, мета проєкту  —  об’єднати малечу, подарувати відчуття безпеки і задоволення від спілкування та заняття футболом.

Відео дня

На черзі — Калинівка і Хмільник

На урочистому відкритті були присутні заступник міського голови Андрій Очеретний, голова обласної Асоціації футболу Ігор Гатауллін, начальник облспортуправління Сергій Чернявський, голова міського спорткомітету Сергій Краєвський, директор міського Палацу дітей та юнацтва Ірина Матусяк.  

Ігор Гатауллін нагадав, що «Відкриті уроки футболу» в Україні розпочалися п’ять років. Такі заходи, які фінансуються за кошти Європейської футбольної спілки, проходять в кожній області.

— На Вінниччині «Відкриті уроки футболу» раніше вже відбулися в Ямполі, Могилеві-Подільському, Томашполі. В цьому році, окрім Вінниці, проведемо їх ще у Калинівці та Хмільнику. В зв’язку із війною ми вирішили запрошувати на спортивне свято в першу юних вимушених переселенців. Маємо психологічно підтримувати дітей, які постраждали від війни, —  розповів Ігор Гатауллін.

Сергій Краєвський зауважив, що масове спортивне свято було організовано гарно, на європейському рівні, відповідно до його статусу. Ірина Матусяк нагадала, що на базі Палацу дітей та юнацтва вже сформовано близько десятка футбольних гуртків, куди запрошують і юних вимушених переселенців. Тут діє й відома у місті команда «Темп».  

Дюжина секторів  

Стадіон прийняв 144 учасники, європейська норма для «Відкритих уроків футболу». Це діти-переселенців та військових ЗСУ. А також школярі, які постраждали від війни та із сімей, що потребують соціальної підтримки. Стадіон був розбитий на 12 секторів. Їх команди обходили по черзі. Діти за допомоги досвідчених тренерів-волонтерів отримували знання з футболу, комунікації, безпеки. Вони пройшли тижневе навчання в Івано-Франківську.  

Волонтери ділилися секретами гри, знайомили із вправами на влучність та кмітливість, влаштовували змагання, різноманітні ігри та конкурси. Тут вчили не лише забивати голи, але й азам футбольної техніки, розминки перед матчем тощо.    

Подорожуючи футбольним полем, діти потрапляли також до двох незвичайних секторів – психолога і поліцейського. Перший запрошував взяти участь у психологічній дискусії, а другий – розповідав, як правильно поводитись в умовах війни та її наслідків — мінімізації ризиків від вибухонебезпечних предметів, мін, надзвичайних ситуацій тощо.

Також перед учасниками свята виступила яскрава команда черлідерів клубу «Вінницькі вовки». Вони залюбки ділилися секретами свого популярного виду спорту.  

Подарунки всім учасникам

На всіх юних спортсменів чекали приємні сюрпризи. Кожній дитині подарували футболку, кепку і диплом учасника. Юні футболісти та їхні батьки залишилися дуже задоволеними спортивним святом. Серед футболістів були навіть дошколярики.     

П’ятирічний Михайло Рудий відвідує тренування у дитячому ФК «Балкани». Каже, що любить забивати голи, бо дуже швидкий на полі. 

— Я люблю грати у футбол, адже це швидкість, енергія, азарт.  Тому «Відкриті уроки футболу» дуже подобаються. Мрію стати відомим футболістом, — сказав п’ятирічний Лео Грига-Леонард.

Читайте також:

ФК «Нива» підтримав наймолодшого захисника «Азовсталі», який повернувся із полону

Новачок вінницької «Ниви» Артур Орнат після перемоги України збирається повернутися у Крим

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up