Айкідо у Вінниці започаткував «альфівець»

Айкідо у Вінниці започаткував «альфівець»
На першому плані – Сергій Ладанюк разом з Юлією Шило. Вони виконують вправу з мечами

Значна частина вінничан про айкідо знають лише те, що ним майстерно володіє зірковий актор Стівен Сігал. Але з кожним роком це японське бойове мистецтво стає популярнішим – в першу чергу через те, що воно не потребує значної фізичної сили, а також не ставить на меті нанести шкоди нападнику – лише поставити «на місце».     

Айкідо у Вінниці почав культивувати спецпризначенець-«альфівець» Сергій Сергєєв, який в 90-х трагічно загинув. Тепер його колишні учні викладають цей вид єдиноборств. Серед них – інструктор Вінницького осередку японської федерації айкідо YUFUKAN стилю «нісіо-рю» Геннадій Федоренко. Японське бойове мистецтво врятувало його під час замаху (коли працював тілоохоронцем), тому він вирішив вивчити його глибше та присвятив цій справі життя.

Медитація, дихальні і енергетичні вправи    

На тренування до залу федерації YUFUKAN на вул. Магістратській завітав кореспондент RIA. Тут займаються юнаки від 15 років, студенти  і дорослі різних професій: фізики, програмісти, менеджери, викладачі, юристи тощо. Вони прагнуть опанувати прийоми, які підвищують шанси на виживання у вуличному конфлікті, сутичці, бійці тощо. Приміром, 18-річний студент Вінницького аграрного університету В`ячеслав Панімаш вирішив опанувати айкідо, щоб вміти постояти за себе. Раніше юнак займався плаванням.

Відео дня

– Подобається айкідо тим, що за його допомогою можна себе захистити і при цьому не травмувати суперника, – сказав В`ячеслав Панімаш. 

Кожен учень, коли заходив до залу, акуратно клав своє взуття перед татамі та поправляв інші пари. Це один з проявів елементів етикету айкідо, який розповсюджується на все тренування, формує уважне ставлення до всього оточуючого і допомагає знайти гармонію в собі й за межами залу. 

Заняття розпочалося з медитації і дихальних вправ. Це відбувалося під японські барабани «тайко» та індійську музику, яка допомагала розслабитися і налаштуватися на працю.

– Якщо ти керуєш диханням, то керуєш емоціями, психікою. А потім – оволодієш собою, своїм тілом, зможеш осягнути «до» (шлях до мети), – каже Геннадій Федоренко.

Зі зброєю і без

Спортсмени бігли по колу і розминали зв’язки, суглоби та основні групи м’язів. Далі інструктор пояснював основні рухи та принципи айкідо: страховки, кувирки, падіння, переміщення і види контролю супротивника. Після теоретичної частини учні виконували завдання і почали опановувати техніку унікального стилю «нісіо-рю».

– На занятті вивчається лише одна техніка. Але під різними кутами, проекціями – без зброї («тайдзюцу»), з мечем («кен но тебікі»), з посохом («дзьоб но тебікі»), в ударному («атемі ваза») і кидковому варіантах («наге ваза», на кшталт дзюдо), «тайзі» (китайське бойове мистецтво, якому властива м`якість, а також повільний і розмірений темп), «іайдо» (мистецтво раптової атаки або контратаки із використанням японського меча), – інформує наставник.

Наприкінці тренування, яке тривало дві години, відбувалися  «рандорі» (вільна сутичка) та «каеши ваза» (перехват ініціативи). Один з бійців нападав, інший – демонстрував захисну техніку і перехоплював ініціативу, після чого вони мінялися ролями.

Хвиля приходить і відходить

– Мета айкідо – нейтралізація атаки супротивника. Якщо він нападає знову – ви робите те ж саме. Це можна порівняти з тим, як морська хвиля приходить на берег і відходить, – пояснює Геннадій Федоренко.

Наймолодшим учнем в школі «Юфукан» є Олексій Карєв, якому 14,5 роки. Раніше він опановував рукопашний бій, джіу-джитсу та інші види боротьби. 

– До початку занять айкідо я готувався півроку, трохи побоювався. Зараз цей страх зник. Я зрозумів, що це не дуже болісно і безпечно, – сказав Олексій Карєв. – У мене багато напрацьованих реакцій на атаки супротивника. Тобто чимало ударів я можу автоматично відбити. Це вже рефлекси на рівні підсвідомості.

До вподоби дівчатам 

Серед учнів є й дівчата. Вони майже не використовують фізичну силу, а одразу – техніки айкідо. Вміють вирватися із захоплення, втримати і взяти під контроль опонента, щоб той не міг завдати шкоди.

21-річна студентка Вінницького медуніверситету Юлія Шило займається айкідо чотири місяці. Під час тренування вона не раз витончено кидала на татамі майже двічі більшого за неї наставника!  

– Айкідо – не агресивний вид спорту. Водночас навіть з нинішнім рівнем підготовки я вже можу дати відсіч хулігану і захистити себе в будь-якій ситуації, – каже Юлія Шило. – Айкідо – це справжнє мистецтво з красивими і гармонійними рухами. Тут недостатньо просто нанести удар, як в карате, а необхідно вибрати вірну техніку і дистанцію для її виконання, вивести опонента з рівноваги.

Юлія Шило разом з іншими вінничанами нещодавно побувала на семінарі-атестації в Кам'янську (колишній Дніпродзержинськ), де захистила п’ятий кю.

Звичних спортивних розрядів в айкідо немає, вони замінені категоріями кю і більш високими – данами. Щоб підвищити та підтвердити кваліфікацію, практики проходять атестацію. Їх проводить куратор організації в Україні, володар п’ятого дану айкідо Такаші Курокі. Він родом з Японії, але останніми роками мешкає в Києві.  

Навіть для пенсіонерів

Старшої межі для занять стилем «нісіо» немає. 51-річний Микола Панасюк  раніше займався боксом, а п’ять років тому перейшов на айкідо.

– Мені приваблює це бойове мистецтво, адже за його допомогою ти одночасно розвиваєшся і духовно, і фізично. На тренуваннях ми виконуємо розтяжки, медитацію та інші корисні вправи, які дозволяють тримати себе в формі, – каже Микола Панасюк. 

За словами Миколи Панасюка, айкідо підходить навіть для пенсіонерів.

– Тут навчають використовувати силу, масу і вагу супротивника. Завдяки цьому навіть дитина чи дідусь можуть здолати кремезного чоловіка. Тому й вагових категорій і вікових обмежень у нас не буває, – зауважив Микола Панасюк.

33-річний Андрій Вельган раніше займався іншими стилями айкідо. Стиль «нісіо» йому прийшовся до вподоби, тому що тут багато уваги приділяється роботі зі зброєю. Зокрема, з дерев’яними мечем (бокен) і палкою або посохом (дзьо).

– Змагань у айкідо не має. В пергу чергу ти змагаєшся сам з собою. Моя мета – розвинути себе в цьому напрямку, наскільки це можливо, – поділився Андрій Вельган. 

Де займатися? 

Заняття Вінницького осередку Японської федерації айкідо-«Юфукан» для юнаків і дівчат від 15 років і дорослих відбуваються в клубі за адресою: вул. Магістратська, 88, (098-577-30-30, vk.com/yufukan, інструктор Геннадій Федоренко). Також айкідо вивчають у клубах «Сакура» (вул. Стуса, 26, гімназія «Дельфін», 098-279-60-06, 068-351-03-01) і на СК «Термінал» (вул. 600-річчя, 17-а, 50-58-16 ).     


 

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up