Лікуюче джерело всього за 18 кілометрів від Вінниці: розповідаємо детальніше про нього

Лікуюче джерело всього за 18 кілометрів від Вінниці: розповідаємо детальніше про нього
  • В мальновничому селі Селище, не подалік від Вінниці, знаходяться багато гарних і цікавих місць.
  • Там є Маріїн парк, Черленківський замок та лікувальне джерело.
  • Про останнє розкажемо детальніше.

Джерело знаходиться у лісі. Дістатися туди не легко, адже знаходиться воно в глибині села. Та, якщо ви на автомобілі, то це можна зробити простіше. 

Як тільки ви під'їдете до Селища зі сторони Вінниці, то вашим орієнтиром має стати маршрутна зупинка по ліві стороні. За нею є вуличка, яка проведе до лісу. По тій вуличці близько 800 метрів необхідно рухатися вперед. Поки не заїдете в тупик, який помічений знаком.

Вулиця, в яку необхідно повернути за зупинкою та пішохідним переходом
Тупик

Далі по витоптаній стежці рухаєтеся до лісу. Є кілька шляхів, щоб дістатися до джерела. Обираєте ви їх самостійно. А вибір робиться по протоптаних раніше стежках у лісі. Вони усі вас вестимуть до водойми.

Відео дня

Основним вашим орієнтиром має стати озеро в середині лісу, як тільки ви опинитися до нього лицем, то знайте, що необхідно продовжити шлях по правій стороні.

Далі слід продовжити рух по стежці. Йти від озера до джерела приблизно 300 метрів.

Потім йде велике розгалуження, перед вами з'являється невеличка долина на, якій є саморобні лавочки та столик з дерева. Біля них знаходиться оздоровче джерело. Воно облагороджене дерев'яною альтанкою. В якій можна побачити багато ікон та вишитих рушників.

Там ви можете набрати собі води, тому перед поїздкою сюди рекомендуємо взяти кілька пляшечок води.

Запитали у місцевої жительки, Людмили, як давно облаштоване це місце та ким це було зроблено.

—  Там був такий невеличкий рудничок, а от 4 серпня 2007 року, я так запам'ятала чомусь цю дату, там з вінницького лісництва облаштували альтанку та поставили ще одну трубу, щоб набирати воду, — розповідає жінка.

Та підтримував це все вчитель математики з сільської школи, якого на жаль вже немає. А ікони та рушника, каже, приносити почали самі люди.

— Раніше тут було стільки машин, що не можна було відчинити вікна. Але вірус, карантин і війна зменшили цей ажіотаж, — ділиться історією джерела Людмила. — Але, звісно, знайшлися люди, які хотіли його приватизувати та мінеральну воду зробити, щоб продавати. Та тут вже люди втрутилися і не дозволили цьому статись.

Фото озера весною

Раніше взнали ще історію про лікувальні та омолоджуючі здібності води в джерелі. Про них нам розповів ще один мешканець села. Тому, запитали ще Людмилу, чи вона може підтвердити цю інформацію.

— Ну стосовно омолодження не знаю, а от з лікуванням, то скажу з власного досвіду, що це правда. Бо я то сюди переїхала у 2007 році, а мій сусід ще раніше. То він мені порадив брати з джерела воду, бо, мовляв, в нього дуже завжди почки боліли, а як почав пити, то перестали. І таки так, почала брати воду і в мене болі зникли, — розповідає про власні спостереження жителька села.

Сама місцина досить горбиста і мальовнича. Озеро в самому лісі зачаровує своєю красою, соди хочеться приїхати просто заради того, щоб побути на одинці з природою. 

Та варто зауважити, через великий проміжок часу, бесідка, яка оточує джерело має досить поганий стан, і деякі люди, на жаль, забувають дбати про природу та навколишнє середовище. В результаті, можна побачити залишенні пластикові пляшки, наліпки від них та інший бруд. Тому закликаємо бережно ставитися до екології та прибирати після себе.

Якщо ви вже були тут, то поділіться своїми враженнями про це місце у коментарях.

 

 

Читайте також:

«Пара свічників датується 1810 роком»: вінничанка про колекцію антикваріату і конкурси сервірування

Прокурора Вінницької області Олександра Бутовича звільнили з посади. Яка за цим історія?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Максим Белов

    Як свого чяс сказав. Один відомий культурно політичний діяч вінничини, та не тільки. Самий гарний бізнес. Кран відкрив і гроші потекли. Тож гадаю вкогось уже зріє новий комерційний проект)
  • Olena Kuzyk

    Так,ми теж були,дуже хороша водичка,і дуже красиво
  • Оксана Колонюк

    Вода там дуже смачна!!
  • Юрий Тарасенко

    Набирав там воду і одна велика бутилка простояла забутою на балконі літо и зиму, (нагрівалась під сонцем і охолоджувалась) а коли її спробували то вона як тільки набрана була. Хоча стояла більш чім пів року. Говорять люди що там великий вміст серебра. Вода гарна, рекомендую.

keyboard_arrow_up