Доступні ліки, нові робочі місця та бійки депутатів. Що було на сесії міськради? (ВІДЕО)

Доступні ліки, нові робочі місця та бійки депутатів. Що було на сесії міськради? (ВІДЕО)
  • Міські депутати прийняли рішення в сфері бізнесу, охорони здоров’я, землі та бюджету.
  • Зокрема, виділили землю 37 АТОвцям та дали гроші селу Павлівці за гранітний пам’ятник
  • Не обійшлося без курйозів: одне питання проголосували «руками», а після сесії побилася двоє депутаток з «Батьківщини» та «Вінницької європейської стратегії»

У останню п’ятницю квітня провели сесію міськради. Вона тривала трохи більше години, але була насичена подіями: 52 депутати прийняли одразу 44 питання. Редакція «20хвилин» відібрала найважливіші рішення в цьому матеріалі.

1. Кластер на три тисячі робочих місць

Депутати одноголосно ухвалили меморандум з приватною компанією «Українська пивна компанія» (UBC Group) про створення вінницького кластеру холодильного машинобудування. За словами керівника департаменту економіки та інвестицій Віталія Погосяна планується виділити ще 20 гектарів землі під виробництва комплектуючих для холодильного обладнання.

Відео дня

Будівництво заводу UBC Group у Вінниці

— Там розмістять суміжні виробництва обладнання, що буде виготовляти UBC Group. Таким чином, у Вінниці буде повний цикл виробництва. Сума інвестицій — 30 мільйонів євро, які будуть розподілятися протягом 30 років. Відповідну пропозицію ми подаємо до Міністерства економіки. Це додатково дасть до 3 000 робочих місць. А пивна компанія там будує своє підприємство на 1500 місць.

У проекті рішення вказано, що кластер створять на двох ділянках по Немирівському шосе, 213. Площа ділянок — 8,4 та 10,8 гектар

Після сесії побилися дві депутатки — Ганна Давиденко та Наталя Панчук. Чому сталася бійка?

2. Нове комунальне підприємство

Для індустріального парку, що займає 60 гектарів, треба створити управляючу компанію. Так казали міські службовці. На сесії, 10-им питанням, депутати ухвалили створення «Вінницького муніципального центру інновацій» та затвердили його статут.

За словами мера Вінниці Сергія Моргунова, управляючу компанію для індустріального парку потрібно створити протягом двох років. На це передбачені кошти як в державному, так і в міському бюджеті — на умовах співфінасування

У новій установі, за статутом, буде працювати тільки п’ять людей. Основний напрямок роботи — створення індустріального парку та здійснення господарської діяльності у його межах (у тому числі облаштування, виконання бізнес-плану індустріального парку тощо). Статутний капітал комунального підприємства — 30 мільйонів гривень.

3. Доступні ліки вінничанам

Наше місто отримало 3,4 мільйона гривень із державного бюджету на реалізацію урядової програми «Доступні ліки». Депутати міськради внесли зміни до міської програми «Здоров’я вінничан на 2017-2020 роки», за якими включили ці кошти в міський бюджет.

Що таке «Доступні ліки» та хто їх може отримати?

Читайте в статті: Безкоштовні ліки у Вінниці будуть. На них вже виділили більше 20 мільйонів

У Вінниці 149 тисяч хворих на сердцево-судинні хвороби, 9,5 тисяч людей мають цукровий діабет та 1,9 тисяч вінничан хворіють на бронхіальну астму. Такі цифри називають у міському департаменті охорони здоров'я. І саме під ці хвороби зробили програму «реімбуксації» — механізма, що зменшує вартість ліків.

Аптека з такими "наліпками" є учасником програми "Доступні ліки". Усього по Вінниці таких аптек більше 80

Після доповіді, заступниця директора міського департаменту охорони здоров’я Світлана Стефанкова розповіла, що за перший місяць програмою «Доступні ліки» скористувалося понад 7 тисяч вінничан

— У міську програму «Здоров’я вінничан» внесли зміни, щоб забезпечити необхідним механізмом. Ці кошти рішенням депутатів включені в міський бюджет, як додаткове фінансування галузі охорона здоров’я. Ми контролюємо використання державної субвенції: аптеки надсилають звіти. На «Доступні ліки» вже витрачено близько 100 тисяч гривень, а отримали безкоштовні ліки чи зі “знижкою” приблизно 7 тисяч вінничан, — розповіла Стефанкова.

4. Гроші Павлівці за гранітний пам’ятник

Депутати прийняли від села Павлівки в комунальну власність гранітну колону. Як розповів історик, директор обласного Держархіву Юрій Легун, колона є найстарішим пам’ятником Вінниччини.

Колона була виготовлена чи то до 300-річчя дому Романових, чи то до перемоги у Першій світовій війні. Достеменно невідомо. Але в 1921 році вона була встановлена більшовиками на сьогоднішній Європейській площі як жертвам революції. Проте побудована вона була значно раніше, тому що в 1921 році в Гнівані вже не було заводу для її виготовлення. Потім в 70-х роках, коли меморіал визволення реставрували, колону забрали і перевезли в село Павлівка Калинівського району, — розповів Легун.

За словами чиновників мерії, колона заввишки 3,5 метри потребує реставрації. Де її поставлять в місті та що вона символізуватиме — поки що невідомо.

У обмін на колону міськрада передасть 300 тисяч гривень Павлівці протягом 2017 року. За ці гроші сільська громада планує побудувати два дитячих майданчики: біля школи та дитсадка.

5. На Келецькій зруйнують «Кельце»

На місці колись популярного серед вінничан ресторану «Кельце» буде багатоквартирний будинок. За словами міського голови Моргунова нині з'явився інвестор, який готовий взяти участь в аукціоні щодо викупу відповідних боргів банку та має намір завершити будівництво.

У колишньому ресторані "Кельце" знаходиться секонд-хенд

За інформацією від міськради, майбутній будинок матиме 14 поверхів, загальною кількістю квартир – не більше 372 з приміщеннями комерційного призначення та паркінгом.

Після розгляду всіх питань, до депутатів вийшов вінничанин, який вимагав публічного звіту мера перед громадою.

— Те, що по телебаченню, в газетах звітуєте, Сергій Анатолійович, це не правильно. Люди хочуть зустрітися з вами, задати питання. А ви ховаєтеся за заступниками, — емоційно казав чоловік.

Бонус. Під час розгляду 14-го питання «Про затвердження «Комплексної правоохоронної програми на 2015-2018 роки» техніка для голосування вийшла з ладу. Депутати голосували вручну. Виявляється, порахувати 51 голос, можна за 7 секунд!

Читайте також:

Земля АТОвцям та пляж на Тяжилові. ТОП-7 рішень сесії міськради

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Прокоповна Проня

    На сессии была сплошная брехня. Кому вы заливаете?!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up