Знайшли чудовий варіант для осіннього відпочинку: Затишний «Ільківський став» у Горбанівці

Знайшли чудовий варіант для осіннього відпочинку: Затишний «Ільківський став» у Горбанівці
  • Ще в теплі осінні дні хочеться кудись виїхати з родиною або друзями на природу, щоб насолодитися красою цієї золотої пори року.
  • В цьому матеріалі розкажемо про одне дуже затишне місце неподалік Вінниці, де ви зможете насолодитися відпочинком.

Неподалік Вінниці, у селі Горбанівка, розташований гідрологічний заказник «Ільківський став», який є об'єктом природно-заповідного фонду Вінницької області. Цей статус було присвоєно з метою збереження мальовничого природного комплексу в руслі річки Рівець.

На берегах водойми росте велика кількість лікарських рослин, занесених до Червоної книги України. На одному з берегів простягається соснова лісосмуга, яку, за даними Вікіпедії, висадили її у 1986 році. У заболоченій частині ставка гніздяться водоплавні птахи, зокрема — сірі чаплі, лебеді, качки і чайки. На південному березі проживають сім'ї видр.

Відео дня

Крім того, на території діє велика кількість джерел. Серед них —  унікальне історичне джерело «Понюкова криниця», що має лікувальне, естетичне, оздоровче та історико-культурне значення. Перші письмові згадки про нього датуються ще 1746 роком.

Територія перебуває в гарному природному стані. Вона є облагородженою урнами, щоб люди не залишали своє сміття. І поміж іншим, оскільки на початку 2016 року, це місце отримало рішення про визнання його об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення, то він перебуває під охороною законом.

На початку 2017 року громадська організація «Асоціація захисників довкілля та пропаганди здорового способу життя «Явір» написала грантовий проект на 14-й обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад з екологічної тематики. Про це писали на сайті Вінницької обласної ради. Поміж іншим, було вказано в тому ж матеріалі, що ця організація разом з волонтерами планують надалі облаштувати під’їзні доріжки та місця для риболовлі для осіб з обмеженими можливостями та створити безбар’єрну рекреаційну зону на північно-західному березі Ільківського ставу.

На сьогодні об'єкт справді в чудову стані, він оснащений під'їзними доріжками і обгороджений шлагбаумом, щоб запобігти заїзду людей на територію заповідника. Тут також розміщені лавочки та альтанки для відпочинку. На одному з берегів є кілька саморобних кладок, але всі доступи до них знаходяться на приватних територіях.

Місце дуже затишне, особливо зараз восени, воно по особливому зачаровує, сюди хочеться повертатися знову і знову. Помітно, що деякі відвідувачі розпалюють багаття та організовують великі пікніки, але найкраще для спокійного відпочинку брати з собою термос чаю або кави та смачні солодощі або випічку. 

На Google карті його знайти важко, тож використовуйте геолокацію під назвою «Зона відпочинку, село Горбанівка», щоб дістатися до нього.

Особливо варто відзначити, що місцеві мешканці виявляють велику вдячність і гостинність у прийнятті гостей. Коли авторка цього матеріалу відвідувала це місце, то навіть не думала, що їй за це дякуватимуть.

— Ой, доню, дякуємо, що ви до нас приїхали, — каже один чоловік. — Дякуємо, що у нас так час проводите.

Проте ми також повинні бути ввічливими та дбайливими до цього чудового природного місця, завжди прибирати за собою та не завдавати йому шкоди.

А на днях, 3 жовтня, на сайті Вінницької обласної ради повідомили про внесення змін до рішення обласної Ради «Про оголошення об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення гідрологічного заказника «Ільківський став»:

«Так, для збереження цінних природних комплексів просторових елементів регіональної екологічної мережі та розширення мережі природно-заповідного фонду області було збільшено площу заказника з 20,9 га до 49,8 га».

На сьогодні, «Ільківський став» внесено до туристичної мапи Вінниччини.




Читайте також:

«Український Байкал»: ще один неймовірний кар'єр у Вінницькій області

Ще одна історична пам'ятка, яку знищили росіяни: розповідаємо історію Черленківського замку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Іглінський Міша

    І називається він "Чорнобиль" або "Новий Бам", бо зроблений штучно у 1986 році, саме як Чорнобиль бабахнув
  • Людмила Скорук

    Ільківський став знаходиться в селі Ільківка, а не Горбанівка, пишете недостовірну інформацію!
  • Леонід Каплунський

    Ільківський став знаходиться в Ільківці. Прочитайте в Вікіпедії

    Олександра reply Леонід Каплунський

    А в Гугл картах, до речі, Горбанівку видає. Видно заїзд на території в Горбанівці, тому і геолокація така

    Аліна reply Леонід Каплунський

    У Вікіпедії пише, що біля, а не в.
  • Юра Кабанюк

    Ільківський став знаходиться в Ільківці

keyboard_arrow_up