«Український Байкал»: ще один неймовірний кар'єр у Вінницькій області

«Український Байкал»: ще один неймовірний кар'єр у Вінницькій області
  • За дві години їзди від Вінниці є затоплений гранітний кар'єр.
  • Розповідаємо детальніше про його красу, особливості та місце розташування.

У селі Губник, біля міста Ладижин Гайсинського району Вінницької області, знаходиться затоплений гранітний кар'єр. Цей кар'єр сміливо можна назвати «українським Байкалом», оскільки вода в ньому прозора на глибині більше 20-ти метрів.

В інтернеті про нього інформації немає, а зі слів місцевих дізнаємося, що кар'єр має три види:

— Дитячий, дорослий і дуже дорослий, — говорить пані, яка мешкає поблизу цієї місцини.

Відео дня

Що означає це? 

Як виявилось, до води досить важко підійти через те, що більша частина огороджена високими гранітними скелями, й немає якогось заходу, лише обриви й одразу глибина. Але місцеві для особистого комфорту зробили декілька пляжів, з яких можна спокійно зійти до води та поплавати.

Одним з таких є дитячий, а саме це невеличкий пляж, де є рівномірний вхід до води для дітей. Тут батьки можуть не хвилюватися за своїх малят, оскільки хтось навіть висипав пляж піском, що для дитячих ніжок набагато краще, ніж гострі камені.

Дорослий вхід до води трішки важчий. Це пляж, на якому є виступи каменів у самій воді. По них, як по сходах, можна спуститись на глибину до 60 сантиметрів, а далі — прірва. Тут можуть плавати лише люди, які не бояться глибини та передусім вміють досконало плавати.

І дуже глибокий кар'єр знаходиться неподалік, і до нього майже немає підходу. Там єдиний спосіб потрапити до води – це стрибати з вершини. Через це там рідко хто купається.

Вода настільки прозора, що видно навіть рибок. Такої кришталево прозорої води, напевне, в Україні немає ніде.

Крім того, що стосується води у кар'єрі, то вона дуже тепла. Хоч авторка цієї статті потрапила туди 2 вересня, і температура повітря у той день досягала всього 25 градусів тепла, вода все ще залишалася такою приємною, що там могли купатися як дорослі, так і діти. Поміж іншим, вода була теплою навіть не шарами, а рівномірно, тобто температура була однаковою як на глибині, так і на поверхні.

Людей сюди приїжджає не багато, зазвичай це місцеві. Але те, що дуже засмучує, — це велика кількість сміття. За такої спеки запах є не дуже приємним, і гуляючи в такому чудовому місці, не можеш не сумувати, бачачи гори сміття, які залишили після себе інші люди.

Це сміття зходиться прямо біля самого кар'єра

Тому закликаємо вас дбати про навколишнє середовище, оскільки таке ваше ставлення — це просто неповага до себе і навколишнього світу. Якщо ви відпочиваєте, то обов'язково після себе прибирайте!

 

 

 

Читайте також:

На Вінниччині вперше виконали операцію з заміни аортального клапану без розрізу грудної клітки

Найкращі кінопрем'єри серпня: що подивитись

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (43)
  • Svetlana Evgenivna

    Так там дуже красиво,
  • Владимир Мартынюк

    Видовбали цей кар'єр ув'язнені колонії особливого режиму, що в с. Губник.
  • Николай Сампир

    А що на цю красу каже дозиметр???

    Cheshik Polek reply Николай Сампир

    Те, що як правило, "запікують". :))
  • Ігор Кіо

    Як завжди все засрали!

keyboard_arrow_up