Ще одна історична пам'ятка, яку знищили росіяни: розповідаємо історію Черленківського замку

Ще одна історична пам'ятка, яку знищили росіяни: розповідаємо історію Черленківського замку
  • За 18 кілометрів від Вінниці є зруйнована фортеця.
  • Її руїни знаходяться в селі Селище.
  • Яка історія цієї фортеці, та кому вона належить, розповідаємо детальніше.

Дорога до фортеці проходить через все село. Орієнтиром до вулиці, яка веде до замку є решти однієї з башт, які можна побачити з головної дороги. Далі по дорозі встеленій бруківкою, можна дістатись до неї.

Вцілілі дві вежі фортеці зроблені з граніту та червоної цегли. Одна з них знаходиться на пагорбі, вона шестигранна, частково збереглася штукатурка на зовнішніх стінах. Хоча пам'ятка дуже пошкоджена, але стоїть на кручі, тим самим дуже доцільно вписується в загальний пейзаж. Вежа немає даху, тому коли підіймаєш голову вгору, бачиш тільки блакитне небо. Місце стає по особливому чарівним на заході сонця, коли потрапляють жовтогарячі промені до стін вежі.

Відео дня

Цікаво, що ж це за вежа була?! Запитали місцеву пані, яка проходила повз, чи не знає, що це за башта була, для чого вона призначена.

— Ой, це була усипальниця, — каже жінка. — Там гроби були до стелі підвішені, та як совєти прийшли, то підірвали її, а трупи у річку скинули.

Усипальниця

Так, це справді цікаво, але почнімо розбиратись з самого початку.

Історія Черленківського замку

Селище (колишній Черленків) – село поруч з містом Гнівань всього за десять кілометрів від Вінниці. Відомо, що там є руїни Черленківського замку, а саме одна з башт знаходиться над крутим берегом Південного Бугу.

В Археологічній карті Подільської губернії (1901) вказано, що це був замок, заснований у XVI столітті власниками села Черленківськими.  

Друга вежа, що знаходиться біля головної дороги

«Неподалік від поселення проходив Кучманський шлях і була розташована переправа через Південний Буг. У другій половині XIV століття литовські князі Коріатовичі побудували тут дерев’яну фортецю. Замок існував тут і в часи утвердження на подільських землях Речі Посполитої, і був одним з найважливіших оборонних пунктів на її східному кордоні. У 1448 році Черленків отримав Магдебурзьке право», — про це пише сайт Україна Інкогніта.

А саме кам'яний замок був збудований в середині XVII століття одним зі шляхтичів Черленковських – власників містечка.

Побудували кам'яну фортецю через те, що у 1624 році містечко Черленків було спалено в результаті нападу Буджацької орди. 

«Один з останніх Черленківських — Анатас (Атаназій), ставши ченцем, передає замок під монастир ордену василіян з Почаєва. У 1648 р. після знищення у Вінниці домініканського монастиря, Черленківський замок приймає вигнанців і до середини XVIII ст. стає подвійним монастирем домініканців і Василіян. Зі згасанням роду Черленківських навколишніми маєтками до середини XVIII ст. володіють родини Пісочинських, Шашкевичів, Чарнецьких, Куніцьких, князів Вишневецьких, Собанських, Жевуських, Нитославських, а з 1750 р. — Щеньовські», — пише сайт Вікіпедія.

Відому, що Станіслав Щеньовський відбудував замок, укріпив його гарматами та розмістив в ньому постійний гарнізон. Але з інформації, які подають різні джерела, знаємо, що «його нащадок, брацлавський воєвода Онуфрій Щеньовський, брав участь у Барській конфедерації й був розбитий московськими військами під Білою Церквою у 1768 році. За наказом царського уряду він вимушений був розібрати замкові стіни, внаслідок чого фортеці вставила оборонне значення». 

«Одна з веж, що залишилась, була перебудована під невеличку магнатську резиденцію в неоготичному стилі, друга — від 1800-х років стала капличкою з родинною усипальницею Щеньовських, де, як вже нам сказала місцева пані, труни висіли на ланцюгах. У 1820 р. тут був похований Гнат Шеньовський. Але вже у більшовицьку добу палац разом зі склепом знищено, труни Щеньовських скинуто в Буг, а одна з них певний час використовувалась як місток через струмочок. Другу башту замку розтягнуто по цеглині вже в сучасну добу», — пише Вікіпедія.

Тобто, можемо побачити, що це ще одна наша історична пам'ятка, яка була знищена росіянвми. І знищували нашу культуру та історію, протягом усього нашого спільного існування.

Зі слів місцевих жителів села Селище також, можна взнати за таємні скарби, підземні ходи, які ведуть, аж до самої Вінниці, та багато інших історій. Якими видно таки зацікавився один з наших сучасників, адже сьогодні можна побачити, що на території замку відбувається якесь будівництво.

— Я не знаю, хто саме цим займається, але тут не один «меценат» долучився, — каже жінка.

Сучасні добудовані стіни

«Декілька років тому за «відбудову» Черленківського замку взявся колишній голова Державної митної служби України Володимир Скоморовський, який планує розмістити у стилізованих під замок будівлях готель з рестораном та музеєм», — пише Україна Інкогніта.

Реставрація замку

Знаємо, що Володимир є українським політиком. З квітня 2002 по березень 2005 — Народний депутат України 4-го скликання, обраний за списками Виборчого Блоку В. Ющенка «Наша Україна».

За «реставрацію» замка взявся у 2007 році. Будівництво довгий період часу було призупинено, але все сьогодні там знову почались роботи.

Сучасна добудована вежа

Чи були ви там та що думаєте стосовно «реконструкції» історичної пам'ятки? Напишіть у коментарях.


Читайте також:

Незвичайна реабілітація: кінна терапія. Як це працює

«Хочу закохати вінничан у спорт». У Вінниці просто неба проводять безплатні спортивні заняття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сергей

    Контрабандист угробил кирпичный завод и так и не построил Владимирский централ,или как там Владимирский типа квартал
  • Олександр Прохорович

    Ресторан будується,а башня руйнується 😏
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Сергей

    Скомар купил землю с замком думал там золотишко под землей спрятано). Но клада нет и золота нет). Еще 100 лет будут строить.) Но Ющенко молодец назначил руководить таможней контрабандиста который сидел в тюрьме за контрабанду. Вообщем ЛЮБI ДРУЗI) .

keyboard_arrow_up