Замки та фортеці: куди можна поїхати неподалік Вінниці?

Замки та фортеці: куди можна поїхати неподалік Вінниці?
  • Неподалік Вінниці можна відвідати багато цікавих місць, дорога до яких забере не більше двох годин.
  • Склали добірку замків та фортець, які знаходяться у нашій області.

Озаринецька фортеця

На сайті Україна Інкогніто розповідається, що  в селі Озаринці у Могилів-Подільському районі Вінницької області вам кожен покаже «турецьку крепость». Як зазначає автор, називають місцеві цю пам'ятку саме «крепость», не фортеця.

У 1657 році на високому правому березі річки Немия була споруджена кам'яна фортеця з метою оборони місцевого населення від нападів турецьких і татарських загарбників. Щодо того, хто є ініціатор будівництва Озаринецького замку точаться дискусії: одні вважають, що це був Могилівський полковник Остап Гоголь, предок Миколи Гоголя, а інші стверджують, що це був Іван Богун.

У 1672 році Поділля було захоплене Османською імперією після перемоги над поляками. У 1690 році фортеця була зруйнована турками, але після повернення Поділля до складу Речі Посполитої її відновили.

Відео дня
Фото: Україна Інкогніта
  • Адреса: Вінницька область, село Озаринці, Могилів-Подільський район,  24041.
  • Час від Вінниці: півтори години.

Бушанська фортеця

Як розповідається на сайті Україна Інкогніта, ця фортеця була збудована у другій половині XVI століття великим коронним канцлером і гетьманом Яном Замойським. Свою назву вона отримала завдяки одній з річок над якими височить споруда – Бушанка і Мурафа.

Тут зберігся язичницький печерний храм, який існує ще з дохристиянських часів. Існує легенда про те, що тут було давньоруське місто Краснопіль (Антопіль), яке входило до Галицько-Волинського князівства, до того, як татари його зруйнували в 1200-х роках. Ім'я єдиної людини, що залишилася в живих — Басі (Буші) і пов’язане з назвою поселення. Про це йдеться на сайті «Inclusive Travels».

У XV столітті родина Бушинських отримала поселення від великого литовського князя Вітовта. Новий замок почав будувати коронний гетьман Ян Замойський у другій половині XVI століття. Місто було прикордонною фортецею під владою Польщі та часто піддавалося набігам татар. У 1524 році населення було майже повністю знищено під час одного з таких набігів. А в 1648 році Богдан Хмельницький зайняв Бушу, і лише через шість років польські війська змогли взяти місто. Тоді останні захисники підірвали порохові бочки, де загинули і самі, і частина нападників. Оскільки замок з тих пір не відновлювався, то місто втратило своє значення і тепер є невеликим селом.

  • Адреса: Скельний храм, вулиця Івана Богуна, 18а, Буша, Вінницька область.
  • Час дороги: дві з половиною години.

Іванівський (Янівський) замок

Замок Янівських, розташований на Вінниччині, знаходиться на місці, де річка Снивода впадає у Південний Буг. Це колишня резиденція шляхтичів Мишок-Холоневських. Першу фортецю в XV столітті збудував Адам Мишко, гербу Корчак. Частина споруди, зокрема три квадратні кутові башти, залишилися ще з тих давніх часів. Проте замок не набував великої відомості до XVIII століття, коли його перебудували на палац. У сучасний час цей об'єкт представляє собою архітектурно вишукану споруду з залишками старих стін і башт.

Фото: Україна Інкогніта
  • Адреса: вул.Леніна, 1 с. Іванів, Вінницька область.
  • Час на дорогу з Вінниці: 45 хвилин

Черленківський замок

У селі Селище (колишній Черленків), поруч з містом Гнівань із руїнами Черленківського замку, що знаходяться поруч з крутим берегом Південного Бугу, відомо про історію цього об'єкта. Замок, заснований у XVI столітті власниками села Черленківськими, мав важливе стратегічне значення як оборонна споруда на східному кордоні Речі Посполитої. Згодом в середині XVII століття замок був перебудований у кам'яний палац одним із шляхтичів Черленковських, а пізніше, у більшовицьку добу, був руйнований разом зі склепом. Таким чином, цей замок є ще однією історичною пам'яткою, що стала жертвою знищення під час спільного існування з росіянами, яке призвело до втрат у нашій культурі та історії.

Детальніше про історію та таємниці цієї пам'ятки розповідали у матеріалі:

 

  • Адреса: Селище, Вінницька область, 23316.
  • Час на дорогу з Вінниці: 25 хвилин.

Озаринці

Озаринці, розташовані у Могилів-Подільському районі Вінницької області, мають довгу історію, яка почалася ще у XV столітті. Згадки про це село, як Ожаринці, зустрічаються ще у 1431 році. Хоча точна дата та будівництво фортеці не відомі, відомо, що її завершив у 1657 році Остап Гоголь, предок відомого письменника Миколи Гоголя. Фортеця була створена для захисту торгового шляху та західних кордонів держави Богдана Хмельницького. У 1690 році фортецю зруйнували турки, проте вже за 9 років її відновили. Сьогоднішня фортеця складається з двох напівзруйнованих башт та залишків стін, які використовуються місцевими жителями для спорудження огорож та будівельних матеріалів. Козаки Остапа Гоголя також побудували в Озаринцях водяний млин, який зберігся до наших днів. Детальніше про це пишуть на сайті Україна Інкогніто.

Фото: Україна Інкогніта
  • Адреса: Озаринці, Вінницька область, 24041.
  • Час на дорогу з Вінниці: півтори години.

Муровані Курилівці

У XVI столітті селище, яке відоме як Чурилівці (Курилівці), отримало свою назву від власників містечка — роду Чурилів (Курилів). Ці власники збудували на схилі річки замок, використовуючи для цього місцевий вапняк. Цікаво, що будівельники замку не застосовували розчин для з'єднання каменів, а замість цього викладали їх так, щоб верхня частина одного каменя виступала у поглиблення іншого, забезпечуючи надійну стійкість споруди.

Залишки бастіонного замку дотрималися до наших днів. Найкраще збереглися кам'яні стіни XVI століття з північної, східної та південної сторін, включаючи підземні склепіння казематів. Також з західної сторони можна побачити фундаменти та руїни колишніх замкових мурів.

Фото: Україна Інкогніта
  • Адреса: Муровані Курилівці, Вінницька область, 23401.
  • Час на дорогу від Вінниці: півтори години


Читайте також:

Середня зарплата у Вінниці — 17000 грн. Чи збільшився дохід вінничан за два роки?

То виділяли кошти чи ні? Отримали відповідь від міської ради щодо ремонту 8-го ліцею

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up