Вінницькі в Туреччині: краби, лікійські гробниці і Sting в багнюці

Вінницькі в Туреччині: краби, лікійські гробниці і Sting в багнюці
Лікійські гробниці. Їм вже понад 2000 років.

Редакція RIA/20хвилин продовжує розповідати своїм читачам про південний берег Туреччини. Сьогодні розкажемо де можна поїсти смачнющих крабів, подивитись на велетенських черепах. І все це недалеко від гробниці лікійських царів.

Ми вже писали про те, як 10 вінницьких журналістів полетеліли до Даламану, про перші враження і про чистий берег моря. Також розповідали про берег Олюденізу, параплайдінг і місто-привид. Тепер розкажемо про неймовірні місця, які назавжди залишаються у пам’яті.

Дальян і краби

Після того як усіх з групи поселили у крутому готелі Liberty Hotels Lykia 5*, усі відправились у подорож.

Готель з висоти пташиного польоту

Відео дня

Що мали побачити - гід Муса таємно приховував. Казав, що побуваємо на острові черепах, а що далі - невідомо.

Коли в’їхали у містечко під назвою Дальян, можна було побачити великих бронзових черепах.. І стало зрозуміло, що тут люди дуже поважають черепах.

Гід Муса розмовляє з водієм, який не місцевий і приїхав з Мармарісу. Тож дорогу не дуже добре знає. Але врятував навігатор. Кілька поворотів по маленькому містечку і ми на місці. Вийшли з мікроавтобуса і побачили яхти біля берегу, і гробниці у скелях гори. Але про це пізніше.

На березі річки Дальян нас запросили до невеличкого кафе. Біля входу зустрів власник закладу. Почувши, що ми з України, одразу почав доброзичливо посміхатись, щось казати офіціантам і квапити їх. Після того як усі присіли, офіціанти разом з власником почали подавати напої, смажену рибу і салати. Але головним блюдом стали краби, яких у цій річці дуже багато. Одним словом - це сма-ко-та.

Півгодини обіду і уся група відправляється на яхту, яка має довезти до острова, де живуть великі черепахи. Але спочатку кілька фото на пам’ять і розповідь про гробниці.

Гробниці царів

Колись на місці провінцій Мугла і Анталья, була країна під назвою Лікія. І саме тут, на місці, де колись жив величний народ, прямо у скелі ми побачили гробниці.

Рустам, помічник гендиректора аеропорту Даламан, розповів, що це гробниці лікійських царів, які датуються IV століттям до н.е. Вони у прямому сенсі вирублені у скелях у вигляді фронтонів античних храмів. Тут вічним сном сплять царі, які правили древнім містом Каунос.

Але чому гробниці так високо збудовані? А все через те, що лікійці вірили, що душі померлих людей переселяються з гробниць і перетворюються в крилатих сіреноподібних істот. Саме тому лікійські гробниці часто розташовувалися на скелястих схилах гір. До речі, на території Лікії археологи нарахували сотні таких гробниць.

Гробниці на річці Дальян добре видно з маленьких яхт і прогулянкових катерів, які снують від берега містечка до острова черепах. Це місце вражає своєю красотою і величчю. Неймовірно, що люди могли будувати такі гробниці власноруч.

Багнюка і Стінг

Після обіду на яхті ми допливли до місця, куди з'їжджаються сотні туристів, щоб...обмазатись багнюкою. На причалі вас зустріне місцевий “начальник” багнюки, а також Sting і Дастін Хоффман. Правда вони зустрічають туристів лише на фото.

Але і від цього на душі стає якось по доброму тепло, що ти будеш бовтатись у багнюці, якою також мазались такі круті хлопці.

Слово за слово і гід пояснює, щоб перевдягались. А далі багнюка-душ-джерело. Звісно, запах не дуже радує. Але спочатку заходиш у басейн з багнюкою. Він дуже теплий. Наносиш цю желеподібну речовину на шкіру, потім виходиш на сонечко і чекаєш хвилин 10. Колі шкіру стягнуло - в душ. Потім йдеш і 10 хвилин релаксуєш у джерелі, яке має запах сірки. Після цього приймати душ не потрібно. Але запах…

Шикарний берег і черепахи

Після того як усі ледве відмились від багнюки, наш капітан яхти повіз нас до острову черепах. Саме тут, на піщаному пляжу відкладають яйця черепахи, які мають величезні розміри. У народі їх називають “карета-карета”.

На піщаному пляжу жодної людини і сотні лежаків. Пісок дуже чистий. На пляжу можна побачити металеві огорожі.

На них написано, що тут “карета” відклала яйця і щоб огорожу не чіпали. До речі і на російській мові теж написано. Самі розумієте чому.

А так виглядає славнозвісна черепаха "карета-карета". Фото відпочиваючих

Але жодної “карети” ми не побачили, тому що вони виповзають на пляж приблизно о сьомій годині вечора. Проте вдивлялись у річкову гладь і таки побачили кілька черепах, але не дуже великих.

До речі, усі великі черепахи тут чіповані. То ж вкрасти черепаху тут не вдасться. Так і закінчився ще один день у Туреччині. Якщо будете у цих краях, обов'язково відвідайте остров черепах і подивіться на гробниці. Воно того варте! 

У наступним публікаціях ми розкажемо вам про Фетхіє, про плани аеропорту Даламан і про шикарний Мармаріс.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • З.А.Глядач

    "вдивлялись у річкову гладь і таки побачили кілька черепах"

    А що,черепахи і у річках водяться? :)

    Олег Левадный reply З.А.Глядач

    Прикинь, да?))) Беда у нас со школьным образованием. Просто - беда...

    З.А.Глядач reply Олег Левадный

    Ой-вей,шо буде далі..?
  • Олег Левадный

  • Александр Сулима

    Був у Фетхіє там шикарно!!! А остатками від крабів годували черепах! Буквально пару метрів від лодки були!!!

    Вадим Павлов reply Александр Сулима

    Так. Там дуже гарно) Прикольно що там здебільшого відпочивають англійці)
  • Александр Сулима

    Сині краби по ціні в 5 доларів за один!!! А на вкус як наші раки!!!

    Задунайский Торонтуй reply Александр Сулима

    А верещишь чего? Узнал по чем раки на Урожае?

    Александр Сулима reply Задунайский Торонтуй

    Думаю точно не за 5 доларів за штуку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up