Відпустка за кордоном. Куди і з якими вакцинами тепер можна мандрувати?

Відпустка за кордоном. Куди і з якими вакцинами тепер можна мандрувати?
  • Мільйони людей в Україні отримали першу дозу щеплення від Covid-19, з них частина повністю вакцинувалися та отримують сертифікати.
  • На цьому фоні ЄС, з яким в України діє безвізовий режим, поступово відкриває кордони.
  • Ми дізналися у місцевих турагентів, куди і з якими вакцинами можна вінничанам мандрувати.

Цього року все більше країн Європи відкривається для подорожей українців. Деякі країни ще раніше почали впроваджувати окремі умови в’їзду для України, а частина країн Євросоюзу послабила обмеження після того, як Україна потрапила до «зеленого списку» Ради ЄС. Українці можуть подорожувати, але з тестами і вакцинами.

Куди ж пускають або ще не пускають з тими вакцинами, якими колять в Україні?

Вакцини

У вінницьких турагенціях говорять, що двері у світ відкриті, якщо ви щепелені такими вакцинами: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson.

Відео дня

AstraZeneca — вакцина європейського та корейського виробництва визнана у 145 країнах світу. Це означає, що якщо ці країни дозволятимуть в’їзд громадян України, щеплення цією вакциною даватиме право перетинати кордон, селитися в готелях та відвідувати публічні місця та заходи. 

 Pfizer — інноваційна вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Щеплення вакциною Comirnaty дозволяє подорожувати до 125 країн світу.

CoronaVac — вакцина, яку розробила китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech. Схвалена ВООЗ для екстреного використання. Застосовується у 40 країнах, таких як Китай, Туреччина, Аргентина, Бразилія, Мексика, Індонезія, Казахстан, Вірменія, Грузія тощо.

— В разі вакцинації потрібен офіційний документ, випущений відповідними органами країни, про те що пасажир був щеплений як мінімум за 14 днів до прильоту, — говорить директор турагенції Олександр Лінько. — Документ про те, що пасажир перехворів COVID протягом останніх шести місяців або експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2, зроблений максимум за 48 годин до в'їзду. Також сертифікат про негативний ПЛР-тест на COVID, зроблений максимум за 72 години до в'їзду. Дітям до 6-ти років, ПЛР-тест не потрібно.

Заповнення форми декларації про здоров'я є обов'язковою процедурою для всіх пасажирів, які прибувають в країни, які це вимагають (уточнювати в турагента перед вильотом).

Країни і вакцини

Керівники вінницьких турагенцій склали перелік країн куди найчастіше їздять мешканці міста та області і вказали, які вакцини потрібно. В деяких країнах щеплення для в'їзду не обов'язкове.

  • Єгипет. Схвалені для в’їзду вакцини: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac, Sputnik.
  • Туреччина визнає вакцини, затверджені ВООЗ, а також ті, які використовуються в Україні на національному рівні.
  • Болгарія. Дозволені вакцини: Pfizer, Vaxzevria (AstraZeneca AB), AstraZeneca-SKBio, Moderna, Janssen, Covishield, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V.
  • Мальдіви. Вакцини проти Covid-19 визнані Всесвітньою організацією охорони здоров`я.
  • Греція. Визнаються такі вакцини: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson & Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.
  • Кіпр. Обмеження щодо вакцин: лише рекомендовані EMA і Sputnik V, та Sinopharm (BBIBP COVID-19), Sinovac, AstraZeneca-Covishield та AstraZeneca-SKBio.
  • Хорватія. Сертифікат про щеплення, який свідчить, що особа вакцинована двома дозами вакцини від Covid-19, яка використовується в країнах-членах ЄС.
  • Португалія. Цифровий COVID-сертифікат про повний курс щеплення вакциною Janssen (COVID-19 Vaccine Janssen), AstraZeneca (Vaxzevria), Moderna (Spikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty).
  • Франція. Дозволені вакцини: Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield і Janssen/Johnson&Johnson.
  • Італія. Сертифікату вакцинації AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Janssen.
  • Польща. Підтвердження про повний курс вакцинації англійською або польською мовою однією із зареєстрованих в ЄС вакцин: Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Jonson&Jonson. 
  • Чехія. Для в’їзду приймаються вакцини: Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Janssen, Covishield.
  • Словаччина. Приймаються всі вакцини, схвалені ВООЗ.
  • Угорщина. Обмежень щодо вакцини немає.

— Щодо подорожей та достовірної інформації стосовно надання сертифікатів про проходження вакцинації, здачі ПЛР-тестів та заповнення карт здоров'я — завжди уточнюйте в турагента, який оформляє вам тур, — наголосив керівник агенції Олександр Лінько. — У зв'язку з новою хвилею захворюванням на коронавірус у світі, умови в'їзду в ту чи іншу країну можуть змінюватися.


Читайте також:
Відучора на Вінниччині вакцинують дітей віком від 12 років. Де і чим?

Пофарбували не в той колір. Неякісні послуги в салонах краси та Як отримати за них компенсацію?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up