Відучора на Вінниччині вакцинують дітей віком від 12 років. Де і чим?

Відучора на Вінниччині вакцинують дітей віком від 12 років. Де і чим?
Фото ілюстративне
  • В Україні вже можна проводити щеплення дітей від коронавірусу. Це рішення МОЗ ухвалило ще 13 жовтня, але оприлюднено 27 жовтня.
  • Рішення ґрунтується на тому, що штам вірусу «Дельта» загрожує здоров’ю дітей.
  • Де і якою вакциною проводитимуть щеплення в Вінниці? Які протипоказання?

Вакцинацію від коронавірусу дітям давно і активно проводять у Великій Британії, США, ЄС та ще у багатьох країнах. З червня від Covid-19 щеплюють дітей в Ізраїлі.

В Україні теж вже можна проводити щеплення дітей від коронавірусу. Це рішення МОЗ ухвалило ще 13 жовтня, але оприлюднили його 27 жовтня. Рішення ґрунтується на тому, що «Дельта» варіант вірусу значно небезпечніший для дітей, вони частіше мають важкий перебіг і потрапляють в лікарні, тому щепити їх треба в першу чергу заради їхнього здоров'я. Окрім того, діти інфікують дорослих — своїх родичів, учителів, для яких ковід може бути смертельним.

 Ще раніше в Україні дозволили щеплення від Covid-19 дітям з групи ризику. Це діти, які мають складні супутні захворювання, ослаблений імунітет, пережили трансплантацію.

Відео дня

Станом на 26 жовтня, першою дозою від ковіду вакцинували 13,5 тисяч українських дітей віком 12—17 років. Щеплення двома дозами отримали дев'ять тисяч дітей.

Щеплення дітей на Вінниччині

Сімейні лікарі вінницьких амбулаторій говорять, що рекомендації щодо вакцинації дітей їм не давали. Проте щеплення бажаючим все ж проводять.

— І раніше за щепленням проти коронавірусу зверталися батьки з дітьми, які збиралися закордон, — розповідає сімейний лікар ЦПМСД №3 Тетяна Канунова.— В основному вакцинували тих дітей, як їхали на міжнародні змагання чи брали участь у міжнародних заходах за кордоном, де є умова наявності вакцинації. Недавнє рішення Міністерства охорони здоров'я щодо щеплення підлітків вважаємо доцільним, оскільки діти зараз хворіють на коронавірус нарівні з дорослими. Такого високого рівня захворюваності серед дітей минулого року не було.

За словами заступника департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА Тетяни Бондаренко на Вінниччині вакцинували біля півтисячі дітей.

— На сьогодні в області вакциновано 485 дітей, — говорить Тетяна Бондаренко.— Щеплення дітей рекомендують робити лише однією вакциною — це Pfizer. Згідно з рекомендаціями і враховуючи дані з безпеки та ефективності вакцини, дітей можна вакцинувати з 12 років. Щеплення дітей віком до 14 років мають проводити лише за згоди батьків і лише у їхній присутності. Підлітки від 14 років можуть приймати рішення щодо вакцинації самі. Відучора на Вінниччині вакцинують всіх бажаючих дітей. 

Для того, щоб організувати щеплення, батьки мають отримати направлення у свого педіатра або сімейного лікаря і з цим направленням піти до пункту щеплення. Батьки мають обрати той пункт щеплення, де проводять вакцинацію Pfizer.

Рекомендації, протипоказання

Як і у випадку з дорослими, тінейджерам потрібно буде отримати дві дози вакцини по 0,3 мл з проміжком у три-чотири тижня між їхнім введенням.

Щеплення протипоказано, якщо у дитини були серйозні алергічні реакції на один із компонентів вакцини Pfizer. Рекомендують відкласти вакцинацію проти Covid-19 дітям, які перенесли мультисистемний запальний синдром чи міокардит або перикардит після першої дози вакцини.

Чинні ковід-сертифікати діти поки не можуть отримати, оскільки потребують верифікації й Дія підпису, що можливо від 18-ти років. Міжнародний зразок сертифікату на папері в лікаря отримати все ж можливо.

 

Читайте також:

 «Знає, що дітей вакцинують пфайзером». У Калинівці отримав щеплення 16-річний юнак

Де та за скільки можна зробити ПЛР-тест у Вінниці (ІНФОГРАФІКА + МАПА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Janeez Filiniya

    Дождались… теперь уже не учителя будут виноваты в том, что школы закроют… дальше- больше…
  • Яна Козик

    Пз...вже!
  • Zoia Garbuz

    В Италии все дети  с 12 лет провакцынированные  и не одна школа  не закрыта  .  Никто не возмущается.

    Janeez Filiniya reply Zoia Garbuz

    Zoia Garbuz Зато у нас все педагоги привиты и университеты закрыты…
  • Вадим Коваль

keyboard_arrow_up