Нелегальний туризм: що відомо про «чорних» екскурсоводів у Вінниці?

Нелегальний туризм: що відомо про «чорних» екскурсоводів у Вінниці?
  • Із початком туристичного сезону попит на якісні та цікаві екскурсії містом зростає.
  • Відповідно, з'являється питання де знайти цікавого та обізнаного екскурсовода.
  • Ми поговорили із екскурсоводом Оксаною Роздорожнюк та взяли коментар у Департаменті туризму міста стосовно ситуації із нелегальними екскурсоводами у місті.

 

Насправді, знайти гіда по місту можна не одразу. Якщо вбивати у пошукову систему Google: «екскурсії у Вінниці», то покаже хіба що сайт туристичного центру «Подільський», того що у Вежі.

Так як, з Оксаною Роздорожнюк, яка працює у цьому центрі,  ми вже склали нестандартний екскурсійний маршрут, а також ближче познайомилися із історією театру Садовського і бібліотеки Тімірязєва, то не могли не підняти питання нелегальних екскурсоводів.

– Часто ми зустрічаємося з тим, що дівчата та хлопці, які не розуміють про що говорять, коли проводять екскурсії для туристів, – говорить Оксана. – Нам потрібно зараз дуже грамотно продумати дії, аби вивести «чорних» екскурсоводів із тіні. Щоб було одразу видно хто працює добре, а хто ні.

Відео дня

Оксана говорить, що проблема із міськими гідами у тому, що закон про туризм дуже недосконалий.

– Екскурсовод повинен бути закріплений за якимось туристичним оператором або мати статус приватного підприємця, стосовно останнього – це складно, – пояснює Оксана. – Річ у тому, що, наприклад, у несезон екскурсоводи заробляють дуже мало і щомісяця платити податки у розмірі 800 гривень – це важко.

Екскурсовод говорить, що розповідати про місто має бажання чимало людей:

– Дуже часто до нашого туристичного центру приходять різні люди, наприклад, нещодавно забігала літня жінка із бажанням стати екскурсоводом. Але це ж так просто не робиться, – говорить Оксана.

Жінка має на увазі, що освіта у цьому питанні грає велику роль. Але, коли зустрічаються на вулиці невідомі екскурсоводи, то всі говорять, що розповідають про місто для своїх друзів або родичів.

Проблема нелегальних екскурсоводів тільки у тому, що іноді люди, які не до кінця володіють інформацією та історією міста можуть ввести в оману туристів, які приїжджають до Вінниці. Так, наприклад, Оскана не раз чула як спотворювали історію драматичного театру ім. Садовського. 

Ситуацію із нелегальними екскурсоводами прокоментував заступник директора Департаменту маркетингу міста та туризму – Олександр Вешелені:

– Якщо людина бажає проводити екскурсії у місті, то відповідно до чинних норм, вимогами до ведення екскурсійної діяльності є наявність вищої або середньої спеціальної освіти, посвідчення або документ про спеціальну екскурсійну підготовку (прослухані курси в навчальних закладах або центрах підвищення кваліфікації обсягом не менше 54 годин), глибокі знання з галузі та розроблені маршрути разом з портфоліо. Також право бути гідами-екскурсоводами мають працівники музеїв, інших туристичних об'єктів та особи з вченими ступенями і званнями.

Наш департамент разом із професійною спільнотою зараз напрацьовує проект для моніторингу ситуації з послугами гідів та підвищення якості екскурсійної діяльності в місті.

Скільки у Вінниці офіційних гідів та де їх шукати?

– У Вінниці екскурсійні послуги надає близько 15 гідів, а також працівники закладів освіти і культури (університетів, музеїв). Їхні контакти можна отримати в Подільському туристично-інформаційному центрі у Вежі. В майбутньому також хочемо створити сторінку з переліком рекомендованих гідів.

Чи існує статистика нелегальних гідів? Яка вона?

– Така статистика наразі не ведеться, оскільки не існує механізмів підрахунку. Варто розуміти, що багато людей проводять екскурсії своїм знайомим –  і в цьому немає нічого поганого. Але якщо це є джерелом доходу, то обов'язковою вимогою є оформлення підприємницької діяльності. Зараз в середньому година екскурсії Вінницею коштує близько 200-250 гривень.

Читайте також: 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Жора

    Работа экскурсовода чем то похожа на работу любителей сайта знакомств мамба..
    Турист говорит экскурсовод -Расскажи интересное..Так и женщина когда встречает мужчину из сайта,то тоже говорит - Расскажи интересное ...))))
    Через день эта женщина уже будет встречаться на другом свидании с соседом этого мужчины ), из соседнего подъезда). Ведь на сайте сидит вся Винница) . И женщина скажет ,да вот твой сосед такое говорил)))). Ну а если дело дрйжеь до секса , то и сосед узнает тоже многое )))).
    Вообщем чем экскурсовод орош, так это говорить,говорить , и так далее.
    .


    ps. Более интересное я написал ранее , но 20 мин удалили , но ничего  ,на фейсбуке скоро все прочитают .
  • Жора

    Экскурсовод и турист....(турист справа)
  • З.А.Глядач

    "вимогами до ведення екскурсійної діяльності є наявність вищої або середньої спеціальної освіти"

    Ну,звичайно,головне,щоб була "бомажка",а те що "екскурсовод "ні вуха ні рила",то вже не суттєво.
  • Жора

    А кто удалил комменты?  20 мин, я же не все сказал, ведь нелегальным туризмом также  занимаются  журналисты про это \ не написал , и в частности экс и действующие журналисты РИА....

    Что запустить инфу про нелегальный туризм в Виннице ? По всем соц сетям, и сделать отдельную страницу в фейсбуке под именем  "Нелегальный туризм Винница"

    -----------

    А что там цензура? Я ведь имена не сказал, никого не оскорблял, ГДЕ СВОБОДА слова ? Эй там в 20 мин ? Вы не попутали берега?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up