Мандрівка осінніми Карпатами: популярні напрямки, ціни, досвід журналіста 20minut.ua

Мандрівка осінніми Карпатами: популярні напрямки, ціни, досвід журналіста 20minut.ua
Журналіст 20minut.ua Лариса Олійник ділиться враженнями від подорожі Закарпаттям
  • Хто хоча б один раз в житті відвідав Карпати восени, назавжди закохається в цю прекрасну атмосферу.
  • Журналістка 20minut.ua здійснила подорож до Закарпаття і тепер ділиться враженнями.
  • Також ми дізналися про інші популярні напрямки для релаксу і ціни цього оксамитового сезону.

Якщо відпустка випала на осінь, це не означає, що вона буде похмурою. Тут все залежить від вас. Потрібно лише обрати правильне місце і розваги. А де найкраще проводити осінь? Звичайно, в Карпатах.

Відпочинок в Карпатах може бути незабутнім в будь-яку пору року. Звісно ж, найбільше туристів їдуть у Закарпатську, Івано-Франківську та Львівську області взимку, під час сезону катання на лижах та сноуборді, та влітку під час походів, пікніків та екскурсій. Але осінь — то найромантичніша пора в цих місцях, коли тут також можна знайти безліч варіантів для дозвілля.

Відео дня

Передусім в цю пору неймовірно гарна природа. Тому варто в першу чергу планувати свій відпочинок так, щоб мати змогу прогулятись жовто-багряним лісом, порибалити в гірській річці, з'їздити на цікаву екскурсію, попити мінеральної води з цілющих джерел.

Можливо, ви потрапите в сезон збору грибів. Ідеальна формула відпочинку: прогулянка на свіжому повітрі плюс зібрані гриби — дадуть неймовірний заряд позитиву та гарні емоції.

Думаєте, де відпочити восени релакснути у спокійній атмосфері? Сміливо вибирайте один із санаторіїв або приватних котеджів. Великим плюсом є те, що саме на осінній сезон ціни стають ще доступнішими.

Поляна, Закарпатська область

Цієї золотої осені ми вирішили відвідати мальовниче Закарпаття. Преглянули синоптичний прогноз, обрали теплі та сонячні дні кінця вересня — початку жовтня, і вирушили в мандрівку. На курорті Поляна, де серед гір, лісів, озер і річок сконцентрована велика кількість здравниць, ми побували не вперше і вкотре закохалися в цей куточок нашої країни.

Дістатися з Вінниці до курорту Поляна можна автівкою або потягом. Квитки на потяг «Вінниця-Свалява» коштують в середньому 600 гривень за людину (купе). Від Сваляви до Поляни прямують автобуси і маршрутки (5-10 грн.)  і таксі (100-150 грн). Зняти квартиру на двох у цьому мальовничому селі на Закарпатті коштуватиме від 200 гривень за добу. 

Восени популярна мережа місцевих готелів пропонує відразу знижку — 40% на відпочинок: від 2040 гривень за чотири дні на двох з харчуванням. У вартість входить проживання в комфортабельних готельних номерах, сніданки та вечері. На території є бювет з мінеральною водою, критий басейн, альтанки та мангали, дитячі ігрові кімнати.

Послуги за додаткову плату:

  • лікування: гідромасаж, фітодіжка, мінеральні ванни, масаж, озокерит;
  • екскурсії Закарпаттям, зокрема монастирями та замками області, на озеро Синевир, сироварні, виноробні, термальні води Косино та Берегово, водоспад Шипіт, квадроцикли та джипінг.

До слова, купання в термальних водах вам коштуватиме біля 800 гривень на двох. У вартість входить довіз місцевими продавцями туристичних послуг (150 гривень за людину) і вхідний квиток на територію цілющого басейну (дві години — 250 гривень за людину). Інші екскурсії Закарпаттям — біля 350 гривень. 

Якщо у ваші плани не входять екскурсії, в Поляні восени — можна насолодитися прогулянками лісом, збиранням грибів, форелевою рибалкою.

В Карпатах розпочалася грибна пора

Ну і обов'язковий пункт програми — частуванням місцевими стравами в колибах. Славнозвісний закарпатський бограч у ресторанах в середньому коштує 70 гривень за порцію, гриби білі в сметані — 80 грн., форель — 80 грн. за 100 грамів.

Закарпатський бограч

На місцевому ринку також можна придбати різноманітні тутешні та закордонні смаколики. Білі гриби: мариновані 100-150 грн. за 0,5 літра, сушені — біля 400 грн. за 3 літри. Вино місцевих виробників (Котнар, Чизай) у фірмових магазинах коштують 120-200 грн. за пляшку, наливки та настоянки на ринку — 120 грн.

Також тут можна за помірну ціну придбати делікатеси та одяг з Угорщини, Словаччини, Чехії. А ще: вишиванки, національні костюми, вишиті рушники, класичний гуцульський посуд, іграшки, різноманітні обереги, справжній мед, трав’яний чай, сувеніри.

Буковель, Івано-Франківська область

Перше, що потрібно зробити кожному туристу на гірському курорті, — гарненько розслабитися. Дозвольте відпочити своєму тілу, яке вже засиділося в офісному кріслі. Відправляйтеся в баню, джакузі, басейн, на масаж або процедури з мінеральними водами. Після такого релаксу осіння хандра вас точно не потурбує.

Якщо турист шукає VIP-відпочинок, то можна відвідати знаменитий курорт «Буковель». Зараз діють знижки і можна поселитись в номері вартістю від 840 гривень. Але більшість пропозицій в межах 2000 гривень за добу, номери класу люкс — від 3000 і вище.

Особливе захоплення викликають мандрівки осінніми Карпатами. Куди можна поїхати восени на Буковелі:

  • на озеро Синевир, яке восени просто заворожує своєю красою;
  • у знамениті Лумшори, де можна попаритись у місцевих чанах;
  • на Драгобрат, де можна досхочу милуватись красою гір;
  • на одне із форелевих господарств, яких у Карпатах безліч. Тут ви матимете змогу самостійно зловити рибу та приготувати її на мангалі;
  • відвідати курорт Пилипець, де можна покататись на підйомнику та водночас розгледіти тутешню красу природи. Ціни на підйомники — від 60 гривень (1 підйом), вверх-вниз — 100 грн, денний абонемент — від 500 гривень.

Восени в знаменитому комплексі «VODA club» можна відпочити на узбережжі кришталевого озера Молодості, покупатися у теплих басейнах і джакузі, поніжитися в чанах та спа-комплексах. Ціна вхідного квитка 550-650 гривень за день.

Особливий вид туризму і по цей бік Карпат — гастротуризм. Поєднання традиційної української, гуцульської, європейської та угорської кухонь — створило великі можливості для дегустування наїдків і напоїв.

Хто ж не мріяв скуштувати смачний закарпатський бограч посеред природи, або ж традиційні кремзлики з грибною мочанкою, чи, можливо, духмяний банош, приготований на відкритому вогні та із нотками диму? Якщо після цього згадування страв у вас потекла слинка, тоді сміливо бронюйте відпочинок в Карпатах і вирушайте в подорож.

Говерла

Коли запитати гуцула, скільки разів він бував на Говерлі, той і не пригадає — для місцевих то звичне діло. А от турист мусить бодай раз у житті потрапити на найвищу точку України.

Говерла — найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України, яка знаходиться на межі трьох областей і в 17-ти кілометрах від Румунії.

Сходження на Говерлу — похід не з найлегших. Тут буде і ліс, і каміння, і підйом через стежку з джерелом. Проте подолати цей шлях під силу кожному. Рухаючись у комфортному темпі, на гору можна вийти вже за кілька годин і сказати собі — «Я це зробив! Я піднявся на Говерлу!».

Під час подорожі на Говерлу ви зможете:

  • здійснити сходження на найвищу гору України за один день;
  • піднятися аж на 2061 метр над рівнем моря без важкого наплічника;
  • прогулятися мальовничим лісом, а після — стежкою з краєвидами на Чорногірський хребет;
  • підібрати собі пам’ятний сувенір та поласувати гуцульськими стравами.

На Говерлі можна зустріти сніг вже восени, а вітри часом вражають своєю силою. Тому, збираючись сюди на екскурсію, не забудьте подбати про верхній одяг. Візьміть із собою рекомендоване спорядження, адже в горах погода дуже мінлива.

До слова, цей вид відпочинку є настільки популярним, що керівництво Карпатського національного природного парку думає збільшити ціну за дозвіл підйому на найвищу гору України. А все через те, що люди її масово затоптують. Зараз розмірковують над варіантом поступової зміни ціни у бік збільшення аж до 500 гривень. Трансфер, карта місцевості і гід вам обійдеться від 1200 грн.

Описані вище варіанти відпочинку в Карпатах — це лише мізерна частка всіх тих можливостей, які пропонують тутешні туристичні напрямки. Адже вже давно всім відомо, що відпочинок в Карпатах — це не тільки про зиму чи осінь, це всесезонна оздоровниця.

                                                              Фото автора та з мережі інтернет

 

Читайте також:

Хатки-мазанки, подільська кухня, вечорниці. Що пропонує зелений туризм на Вінниччини?

«Там збереглися давні написи». В Оксанівці рятують печерний храм рахманів і просять підтримки

Палац Щербатової та Печора: містичні місця, які варто відвідати на Вінниччині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up