Звідки у полковника два мільйони російських рублів? Ні він сам, ні його адвокат не коментують

Звідки у полковника два мільйони російських рублів?  Ні він сам, ні його адвокат не коментують
Полковник Олександр Астахов (справа) після звільнення добивається через суд права на доступ до секретних документів. Бо за це отримував доплату
  • Звільнений полковник через суд добивається повернення права доступу до секретних документів.
  • Мова про колишнього першого заступника начальника штабу Командування Повітряних сил полковника Олександра Астахова.
  • Сьогодні справу розглядала колегія Сьомого Апеляційного суду. Чим закінчилося судове засідання?

Полковника Астахова підозрюють у копіюванні секретних документів, які виявили під час обшуку у його робочому кабінеті на комп’ютері, підключеному до мережі інтернет. Факт порушення роботи з секретними матеріалами підверджено службовим розслідуванням. Частина документів знаходилася вдома. Зокрема, дані про  застосування військової авіації у зоні АТО. Також за місцем проживання знайшли ощадкнижку Ощадбанку Росії, на якій зберігається два мільйони російських рублів. На ній зазначена дата відкриття — 15.02.2014 року.

Незважаючи на це, сьогодні, 26 лютого, полковник добивався в суді права на поновлення доступу до секретних документів Повітряних сил (ПС). Хоча він уже не служить. Як пояснили представники ПС, звільнився за власним бажанням. Сам Астахов під час судового засідання назвав себе військовим пенсіонером.

Особа відмовляється від показань

Астахов прийшов на суд разом зі своїм адвокатом. Повітряні сили представляли троє відповідальних осіб, один з яких відповідає за режимну роботу, зокрема, з документами з грифом «Таємно».

Відео дня

Адвокат Астахова здивував тим, що під час спілкування з журналістами 20minut.ua декілька разів повторив: «Особа (мова про Астахова — авт.) відмовляється давати показання, поки не буде об’єктивного розслідування». Найбільше цікавила відповідь на питання, звідки у полковника у час війни взялися на ощадкнижці два мільйони російських рублів.

— Це не є предметом сьогоднішнього розгляду справи, — так відповів адвокат на питання про походження російських грошей, потім додав: — Не можу це коментувати.

Треба оцінити, що то за документи

Адвокат стверджує, що документи, виявлені під час обшуку у робочому кабінеті і вдома не дослідженні, не проведено їх експертизу, не доведено, що вони є секретні. На прохання журналістів уточнити, про які конкретно документи йде мова, адвокат відповів, що не стане цього робити, аби не помилитися з назвою.

— Щоб не помилитися, не буду їх називати, — сказав він. — Якщо матеріали підготовки до дисертації зберігалися, щоб ними не могли скористатися інші, чи документ, який розкриває інформацію, що сприяє обороноздатності країни, хіба це та інформація, через яку треба порушувати питання відповідальності людини? Повинні бути докази. Сторона відповідача повинна була надати докази того, що дійсно ці документи були таємні, по-друге, що відбувалося якесь там поширення інформації.

Адвокат декілька разів наголосив, що ніхто не дослідив документів. За його словами, якби ретельно розібралися в цій ситуації, було б корисніше в першу чергу для держави.

— Моя позиція — у першу чергу мають захищатися права людини. — Є кримінальне провадження, гаразд, але для чого ставити питання про відповідальність людини, якщо ця відповідальність не підтверджена, якщо нема жодної експертизи, якщо ніхто конкретно не сказав, чи є ці документи таємними, чи вони вже зроблені таємними, коли справа розглядалася в суді…

Натомість представники ПС на суді і в розмові з журналістами 20minut.ua стверджували, що секретність знайдених у Астахова документів підтверджена. За їхніми словами, зроблено це комісією, під час службового розслідування. Факт порушення поводження Астаховим з секретними документами встановлено і підтверджено відповідним актом.

 

Допуск і доступ — в чому різниця?

Більшість часу під час розгляду справи судді відвели на з’ясування того, в чому різниця допуску до роботи з документами і доступу до них. Судді встановлювали, хто і в який спосіб надає дозвіл на роботу з такими документами.

Як пояснили військові, допуск надає Служба безпеки України після звернення керівника, у даному випадку це робить Командувач ПС. На підставі отриманого документа з СБУ, Командувач своїм наказом надає право доступу до таких документів визначеній особі.

— Командувач має право або надавати доступ до роботи з документами з державною таємницею, або скасувати його, — пояснили представники відповідача. — Якщо підлеглий порушив існуючі вимоги і це зафіксовано службовим розслідуванням, то командир зобов’язаний, це не його право, а обов’язок припинити такому військовослужбовцю доступ до державної таємниці. Факти порушення поводження з документами державної таємниці мали місце, це підтверджено розслідуванням, тому Командувач видав наказ про заборону полковнику працювати з секретними документами.

Таких пояснень виявилося замало. Тому суд зобов’язав надати документи про провадження такої процедури.

Догану скасували. Чому?

До речі, оголошена Астахову догана була скасована. На підставі чого відмінили покарання після встановлених фактів службовим розслідуванням про очевидне порушення роботи з секретними документами?

Представники ПС так пояснили ситуацію:

— Догана скасована виключно з метою недопущення подвійного стягнення.

На ситуацію з полковником Астаховим відрегували військові активісти. Ось яке повідомлення користувач «Гром» розмістив у Телеграм-каналі напередодні слухання:


Читайте також:

Заступник командувача Повітряних Сил під слідством. На ощадкнижці має 2 млн рублів

Більше півмільйона премії для директора. Про зарплати на державних «Електричних системах»
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Станіслав

    А Ви усі підіть в армію солдатом, проходять весь шлях чесно, по живіть в гуртожитках без кухні,душу ,туалет. По їздіть по світу ,так  з 10 років, по збирайте контейнери, по живіть на коричневих макаронах та цукрові ,щоб дитина могла повторити за місто цукерки, хто сказав що він в санаторій на Майорці буде, що таке 2000000млн рублів,що за летіли тут, хто запитався звідки в людини ці гроші, чи з тих же мудрих продажних журналістів взнав,по сидів по дізнавався,а пишите хрень усіляку.по завязуйте ноги портянками, по натирайте, проти людини йде інформаційна війна її виживають і Ви усі підтримує гавно тому що самі типу українці,які гавно виносять з під італьянців приносять
  • valentin vilchynskyy

    Через суд можна добитися любе рішення .
  • Sasha Shvez

    Віддайте йому гроші)))) він в санаторій в Монако хоче
  • Микола Володимирович

    Не віриться ,що таке можливо,але на привеликий жаль це так. СБУ не працює.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up