Зупинку біля театру зроблять як в Кельце. Готові витратити 2 мільйони гривень

Зупинку біля театру зроблять як в Кельце. Готові витратити 2 мільйони гривень
Зупинка на Театральній матиме підвищену платформу. Розрив між зупинкою і транспортом буде мінімальним, і люди на візках зможуть самі заїжджати у салон
  • У мерії оголосили тендер на капремонт зупинки біля Драмтеатру.
  • Підрядник має зробити бетонну дорогу, трисекційний павільйон та заїзд на візках у транспорт без пандуса. Роботи оцінили на 2,07 мільйона гривень.
  • Проект об’єкту робили схожим на зупинки в Кельце, які називають «найдорожчими» в Польщі

У ProZorro опублікували тендер на капремонт зупинки по вулиці Театральній, що біля Драмтеатру. Підрядник має зняти асфальт та тротуари біля зупинки, підготувати основу з відсіва та піску. Дорогу планують залити бетоном та відділити її бордюром, який зроблять на індивідуальне замовлення.

Робітники мають змонтувати трисекційну зупинку з тактильною плиткою на вході/виході з транспорту. Проектом передбачено відновлення тротуару, нове озеленення (газон і вісім кленів), невисокий паркан-турнікет вздовж дороги.

Відео дня

Нині ще шукають виконавця робіт, який почне працювати над об’єктом з 24 червня до 5 вересня. Усі роботи та матеріали оцінили на 2 мільйони 77 тисяч 238 гривень. Але чому таку суму витрачають на зупинку?

Пілотний проект

Керівник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко пояснює, ціна висока, бо багато будівельних робіт і деякі деталі виготовлять на індивідуальне замовлення.

— Це пілотний проект для Вінниці. Зокрема, дорога біля зупинки буде з бетонною основою, бо асфальт влітку нагрівається та деформується під вагою транспорту. Отримуємо «напливи», які потрібно вирізати і ремонтувати дорогу, — каже Ніценко. — А ще в проект закладені бордюри індивідуального замовлення. Вони фігурні, щоб розрив між зупинкою та тролейбусом був мінімальним. Транспорт буде «в'їжджати» у зупинку, а люди на візках зможуть самостійно заїхати у салон.

Фігурний бордюр / Фото надане Володимиром Ніценком

Щоб отримати візуалізацію проекту, надіслали інформаційний запит до міськради. У відповідь прислали схему розташування зупинки. Разом з новим павільйоном зроблять виділену смугу для громадського транспорту.

Фігурний бордюр складатиметься з двох частин: одна з них буде припіднятою над нинішнім бордюром.

На перспективу планується, що зупинки, які зараз навпроти Торговельного інституту, пересунуть ближче до перехрестя Театральної-Соборна. Трамвайні зупинки отримають підвищені платформи, як на Замостянській.

Зупинки Кельце — приклад для Вінниці

За словами Ніценка, пілотну зупинку на Театральній робитимуть схожою на ті, що є в Кельце.

— Там, на облаштування однієї зупинки, витратили біля 150 тисяч євро. Проект подавали на громадські обговорення, громада сприйняла позитивно, — каже Володимир Ніценко.

У польських ЗМІ зупинки Кельце називають «найдорожчими в Польщі». У 2015 році на модернізацію 81 зупинкових павільйони витратили 32 мільйони злотих: 85% від цієї суми виділив ЄС, в рамках програми розвитку громадського транспорту Кельце.

Кожна модернізована зупинка, в середньому, коштувала 400 тисяч злотих. Це орієнтовно 2 мільйона гривень за курсом, який був чотири роки тому.

Влада Кельце запевняла, що найдорожчим в цьому проекті були не самі зупинки, а «кишені» для транспорту:

— Я доводив це багато разів, але, звичайно, добре сказати, що у нас найдорожчі зупинки в Польщі. Це не зупинки. Це автобусні «кишені» з підконструкціями, що в деяких випадках коштували понад 200 тисяч злотих,— казав президент Кельце Войцех Любавскі.

Вдалося знайти з чого складаються ці зупинки: конструкція зроблена з графітової сталі та загартованого скла, дах вкритий шовковим екраном, що зменшує проникнення сонячного світла; є Wi-Fi, онлайн-табло з графіком руху та відеонагляд. Платформа зупинки майже в один рівень з дорогою.

З чого буде складатися зупинка у Вінниці — ще невідомо. У тендерній документації вказано єдину вимогу до павільйону — він має складатися з трьох секцій.

Дорогу більше не розширятимуть

Утім, на зупинку біля Драмтеатру торік вже витратили 2,8 мільйона гривень.

— Минулого року на тому місці міняли комунікації, серед яких новий водогін, каналізація, електромережі. Поставили нові стовпи, щоб підготуватися до реконструкції площі (Майдану Небесної сотні - авт.). Плитку, що пішла «хвилями», будуть переробляти. А дорогу більше не розширятимуть, там місця вдосталь, — сказав керівник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко.

Приватне підприємство «Актив Строй» цьогоріч мало б продовжити реконструкцію майдану Небесної сотні: викласти нову плитку, відремонтувати фонтани, поставити нові лавки, освітлення, зробити тротуарний годинник та багато іншого за 20,1 мільйона гривень. Однак, за словами Ніценка, реконструкцію площі відклали, бо не передбачено коштів у міському бюджеті.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (67)
  • Орест Лютий

    Робити потрібно між другим і третім стовпами, а не між першим і другим як зараз. Потрібно також розширити поворот тоді тролейбус і автобус не будуть звужувати дорогу для транспорту під час висадки пасажирів.
  • Мисс Винница

    городская власть любит тратить деньги винницких налогоплатильщиков  на проекты бизнеспартнеров. Школа Гройсмана.
  • Антон Петров

    Остановка на сегодня это главное. А то что вода из крана канализацией смердит, так это ерунда...
  • Наталья

    У нас асфальт український, каміння українське (дешевше), зарплати менші, енергія і паливо дешевші.чому витрати на зупинки такі, як у Польщі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up